Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
16. 6. 2016,
9.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Anglija Wales Ukrajina Severna Irska Nemčija Poljska Euro 2016

Četrtek, 16. 6. 2016, 9.55

6 let, 6 mesecev

Kaj nas čaka 7. dan EP 2016?

Dan, ko jo lahko Angležem zagodejo njihovi bratje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Sedmi dan evropskega prvenstva v Franciji prinaša tri dvoboje drugega kroga skupinskega dela. Začel se bo v Lensu z otoško sosedsko poslastico med Anglijo in Walesom, nadaljevalo pa v skupini C, kjer bosta Ukrajina in Severna Irska lovili prve točke, Nemčija in Poljska pa se spopadli za vodilni položaj.

Anglija – Wales ob 15.00 (2. krog, skupina B – Lens)

Anglija je edina izmed petih evropskih nogometnih velesil (če se upošteva kriterij močnega klubskega prvenstva), ki na tem Euru še ni zmagala. V prvo bi se ji skoraj izšlo proti Rusiji, a je v Marseillu prejela zadetek v izdihljajih sodnikovega podaljška. Zdaj čaka tri leve v Lensu dvoboj z otoškimi sosedi, ki bo minil v duhu Velike Britanije, žal pa tudi navijaških obračunavanj, zlasti z ruskimi huligani, ki so se v zadnjih dneh zadrževali v bližnjem Lillu. V njih so Angleži in Valižani pogosto združili moči in se zoperstavili ruskim napadalcem.

''Pomerili se bomo proti bratom, kar bo dodatno začinilo tekmo, ki se je mnogi veselimo. Dobro se poznamo, a nekaj so besede pred tekmo, drugo pa sama dejanja na igrišču,'' je angleški selektor Roy Hodgson napovedal boj na prvo zmago, ki bi Anglijo približala napredovanju. Na drugi strani ga bo skušal premagati Chris Coleman, ki ga je Hodgson nekaj časa treniral pri Blackburnu.

Selektor Walesa se zaveda, da bi zmaga popeljala ponosno deželo v sedma nebesa. ''Imamo priložnost, da naredimo nekaj velikega in zelo posebnega. Anglija čuti več pritiska, saj je favoritinja. Moji igralci morajo ostati mirni in zbrani,'' napoveduje Coleman. Tradicija je krepko na strani Angležev. S sosedi so se pomerili že 103-krat in vknjižili 68 zmag. Izgubili so le 14-krat, kar pomeni, da proti Valižanom izgubijo le enkrat na sedem srečanj ...

Verjetni začetni postavi:

Anglija: Hart; Walker, Smalling, Cahill, Rose; Alli, Dier, Rooney; Lallana, Kane, Sterling.
Wales: Hennessey; Gunter, Chester, Williams, Davies, Taylor; Allen, Ledley; Ramsey, Bale; Robson-Kanu.

Ukrajina – Severna Irska ob 18.00 (2. krog, skupina C – Lyon)

Ko je bil Michael O'Neill reprezentant Severne Irske, so zeleno-beli izgubili z Ukrajino. | Foto: Ko je bil Michael O'Neill reprezentant Severne Irske, so zeleno-beli izgubili z Ukrajino. Slovenski krvniki v dodatnih kvalifikacijah za EP 2016 imajo priložnost, da vpišejo v Franciji prve točke. V uvodnem krogu so izgubili s favoriziranimi Nemci. Svetovni prvaki so bili boljši z 2:0, a so jih Ukrajinci dodobra namučili, s tem pa ohranili upanje, da lahko na tem tekmovanju dosežejo odmevnejši rezultat.

''Moramo si ustvariti vsaj toliko priložnosti, kot smo si jih proti Nemcem, a jih tokrat tudi izkoristiti. Moje igralce morata krasiti trdna volja in zmagovalna miselnost,'' sporoča ukrajinski selektor Mihailo Fomenko, ki želi nadaljevati pozitivno statistiko s Severno Irsko.

Ukrajina je v obdobju državne samostojnosti z njo odigrala štiri tekme in še ni izgubila (dve zmagi, dva remija). Ko je pred 20 leti premagala Otočane z 1:0, je barve Severne Irske branil tudi zdajšnji selektor Michael O'Neill, ki še vedno ne more pozabiti skromne predstave na uvodni tekmi s Poljsko. ''To je bilo veliko razočaranje. Pozorno smo analizirali dvoboj, ki ga bodo igralci vzeli kot motivacijo. Verjamemo, da lahko na tem prvenstvu pokažemo več,'' se nadeja Severni Irec, ki opozarja zlasti na prodorno in hitro igro Ukrajincev prek bočnih položajev.

Verjetni začetni postavi:

Ukrajina: Pjatov; Fedeckij, Kačeridi, Rakickij, Ševčuk; Stepanenko, Sidorčuk, Kovalenko; Jarmolenko, Konopljanka; Zozulja.
Severna Irska: McGovern, McLaughlin, Cathcart, Evans, McAuley; Ferguson, Dallas, Davis, Norwood; Lafferty, Washington.

Nemčija – Poljska ob 21.00 (2. krog, skupina C – St. Denis)

Nemci bodo naredili vse, da na Stade de France zaigrajo tudi 10. julija. To bi pomenilo, da so se uvrstili v finale EP 2016. | Foto: Nemci bodo naredili vse, da na Stade de France zaigrajo tudi 10. julija. To bi pomenilo, da so se uvrstili v finale EP 2016. Nemški stroj na velikih tekmovanjih deluje brezhibno. Proti Ukrajini je uresničil cilj, osvojil tri točke (2:0), nekatere napake v obrambi pa je z izvrstnimi posredovanji popravil vratar Manuel Neuer. Aktualni svetovni prvaki imajo danes priložnost, da v sosedskem obračunu s Poljsko zadržijo vodilni položaj na lestvici.

Pomerili se bodo s Poljsko, ki jo je v zadnjih 20 medsebojnih tekmah premagala le enkrat. ''Poljaki so dobro organizirani. Čakajo, nato pa udarijo prek protinapadov. To je njihova največja vrlina, hiter prehod iz obrambe v napad,'' je tekmeca pohvalil Joachim Löw, ki je v zadnjih dneh polnil naslovnice zaradi neokusnih vložkov, povezanih z njegovo moškostjo in nosom. Njegovi izbranci lahko poskrbijo, da se bo v prihodnje več govorilo o njihovim dobrih igrah in zadetkih kot pa o navadah selektorja.

Poljaki želijo na največjem francoskem štadionu dokazati, da njihova zmaga v kvalifikacijah za EP 2016 nad Nemčijo ni bila naključna. ''To je bil zelo pomemben trenutek za nas. S tako dobrimi igralci bi takšno zmago dočakali slej ko prej,'' je pojasnil poljski selektor Adam Nawalka, a tudi dodal, da ga danes čaka ena najtežjih tekem, odkar vodi državno izbrano vrsto.  

Verjetni začetni postavi:

Nemčija: Neuer; Höwedes, Hummels (Mustafi), Boateng, Hector; Kroos, Khedira; Müller, Özil, Draxler; Götze.
Poljska: Fabiański; Piszczek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk; Błaszczykowski, Krychowiak, Mączyński, Kapustka; Milik, Lewandowski.

Ne spreglejte