Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
15. 6. 2016,
10.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Euro 2016 Albanija Francija Romunija Švica Slovaška Rusija Damir Skomina

Sreda, 15. 6. 2016, 10.26

6 let, 7 mesecev

KAJ NAS ČAKA 6. DAN EP 2016?

Primorec rešuje slovensko čast na Euru, Rusi bodo trepetali

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Šesti dan evropskega prvenstva v Franciji prinaša prve dvoboje drugega kroga skupinskega dela. Začelo se bo s slovanskim obračunom med Rusijo in Slovaško, na katerem bo piskal Slovenec Damir Skomina, nato se bosta udarili Romunija in Švica, v večerni poslastici v vročem Marseillu pa še gostiteljica Francija in debitantka Albanija.

Rusija – Slovaška ob 15.00 (skupina B, 2. krog – Lille)

Slovanski obračun v mestu, kjer si je nekoč nogometni kruh služil Milenko Ačimović, bo obarvan tudi slovensko. Prvič na tem evropskem prvenstvu bo pravico na tekmi delil Damir Skomina. Slovaki imajo priložnost, da zapustijo dno lestvice B. Na debitantskem nastopu na Euru so izgubili proti Valižanom (1:2), tokrat pa se bodo namerili na Ruse, ki so na tekmi v Marseillu srečno osvojili točko proti favorizirani Angliji.

Vzdušje na ruskem treningu pred tekmo v Lillu je bilo sproščeno. | Foto: Vzdušje na ruskem treningu pred tekmo v Lillu je bilo sproščeno. Dogodke z igrišča so žal zasenčili navijaški neredi in vpad ruskih huliganov po tekmi na tribuno v Marseillu, prepolno angleških privržencev. Navijaška obračunavanja se nadaljujejo na ulicah, v torek je bilo vroče v Lensu, ki je od Lilla oddaljen le 30 kilometrov, v mestu pa je ogromno angleških in valižanskih navijačev. Ruski selektor Leonid Slucki ima pred dvobojem s Slovaki dvojno nalogo. Nogometaše skuša pripraviti na prvo zmago na prvenstvu, navijačem pa je poslal sporočilo, naj se umirijo in navijajo športno. Najmanjši incident na tribunah v Lillu, ki bi ga povzročili ruski navijači, bi poskrbel za predčasno izločitev reprezentance s prvenstva.

"Ne bomo se prepustili evforiji po točki, ki smo jo osvojili proti Angliji," sporoča ruski selektor, ki vzporedno opravlja tudi vlogo trenerja moskovskega CSKA. Njegov slovaški stanovski kolega Jan Kozak po nepotrebnem porazu proti Walesu opozarja izbrance na organizirano igro Rusije. Morda od prve minute dočaka priložnost Ondrej Duda, ki je proti Otočanom zadel takoj po vstopu v igro s klopi za rezervne igralce. Potreboval je manj kot minuto.

Verjetni začetni postavi: 

Rusija: Akinfejev; Smolnikov, Ignaševič, V. Berezucki, Šenikov; Neustädter, Glušakov; Šatov, Širokov, Kokorin; Dzyuba.
Slovaška: Kozáčik; Pekarík, Škrtel, Durica, Hubočan; Hrošovsky; Mak, Kucka, Hamšík, Weiss; Nemec (Duda).

Švica – Romunija ob 18.00 (skupina A, 2. krog – Pariz)

Romuni bodo skušali prve točke na Euru osvojiti na Parku princev. | Foto: Romuni bodo skušali prve točke na Euru osvojiti na Parku princev. "Želimo pisati zgodovino," si je zaželel švicarski selektor Vladimir Petković, ki lahko izbrance popelje do druge zmage v skupinskem delu evropskega prvenstva. To domovini z natančnimi urami in razkošnimi bankami še ni uspelo v zgodovini tekmovanja. "Romunija bi lahko premagala Francijo, zato moramo odigrati bolje kot proti Albaniji," dodaja Sarajevčan, ki je na švicarskem stolčku nasledil legendarnega Nemca Ottmarja Hitzfelda.

Dvoboj z Albanijo je bil čustven zaradi številnih švicarskih igralcev, ki so bili rojeni na Kosovu ali pa imajo albanske korenine. Proti Romuniji bo drugače, saj druga zmaga na široko odpira vrata do napredovanja med 16 najboljših.

"To je zelo pomembna tekma. Po porazu s Francijo se je pojavila težava, saj smo bili fizično in psihično povsem izčrpani. Upam, da smo se dovolj odpočili," pred drugo tekmo na turnirju razmišlja romunski strokovnjak Anghel Iordanescu. Želja Romunije ostaja nespremenjena, napredovanje v osmino finala.

Verjetni začetni postavi:

Švica: Sommer; Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez; Behrami, Džemaili, Xhaka; Shaqiri, Seferović, Mehmedi.
Romunija: Tătărușanu; Săpunaru, Chiricheș, Grigore, Raț; Pintilii, Hoban; Torje, Stanciu, Stancu; Keșerü.

Francija – Albanija ob 21.00 (skupina A, 3. krog – Marseille)

Francoski selektor Didier Deschamps je čustveno navezan na Marseille. | Foto: Francoski selektor Didier Deschamps je čustveno navezan na Marseille. Galski petelini želijo nadaljevati ples na domačih zelenicah v zmagovalnem ritmu. Na srečanju ob odprtju so s pomočjo prekrasnega zadetka Dimitrija Payeta v izdihljajih srečanja strli romunski oreh (2:1), danes pa se bodo pomerili z reprezentanco, ki je na papirju avtsajder skupine. "Novi Velodrome je sinonim za pravo nogometno ozračje," francoski selektor Didier Deschamps ne skriva sreče, da bo tekma potekala v pristaniškem mestu, kjer je doživljal velike uspehe.

Deschamps je nekdanji as Marseilla, s katerim je leta 1993 osvojil tudi ligo prvakov. Vzdušje na Euru in podpora domačih navijačev ga spominjata na leto 1998, ko je postal svetovni prvak, a o tem noče razpredati z igralci, saj jih noče obremenjevati z dodatnim pritiskom. "Albanci so zelo delovni. Pokrivajo veliko prostora na igrišču. Proti Švici bi si zaslužili remi," je pohvalil tekmece, ki so na prvem dvoboju skoraj eno uro igrali brez kapetana Lorika Cane.

V bogati karieri je na Velodromu prebil kar štiri leta in postal ljubljenec navijačev Marseilla, zvečer pa bo dvoboj spremljal le kot gledalec. Zaradi rdečega kartona na tekmi s Švico bo moral prisilno počivati na eni tekmi. "Francija je ena najboljših ekip na svetu," je bil kratek in jedrnat Italijan Gianni de Biasi, ki vodi Albanijo.

Verjetni začetni postavi:

Francija: Lloris; Sagna, Rami, Koscielny, Evra; Kanté, Matuidi; Coman, Payet, Martial; Giroud.
Albanija: Berisha; Hysaj, Ajeri, Mavraj, Agolli; Kukeli, Xhaka; Roshi, Abrashi, Lenjani; Sadiku.

Ne spreglejte