Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
13. 6. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

1

Natisni članek

Euro 2016 Švedska Irska Belgija Italija Španija Češka

Ponedeljek, 13. 6. 2016, 8.00

6 let, 7 mesecev

Kaj nas čaka 4. dan EP 2016?

Dan za prste oblizniti: Španci, Ibrakadabra, poslastica v Lyonu ...

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

1

Današnji spored na evropskem prvenstvu v Franciji ponuja obračun skupine D med branilci naslova Španci in Čehi ter dvoboja v skupini E med Irsko in Švedsko ter Belgijo in Italijo. Tako se bodo prvič predstavili finalista zadnjega Eura (Španija in Italija) ter najvišje uvrščena evropska reprezentanca na lestvici Fife (Belgija).

Španija – Češka ob 15.00 (skupina D – Toulouse)

Trikratni evropski prvaki Španci lahko postanejo prvi v zgodovini, ki bi si evropsko krono na glavo nadeli trikrat zapored. V Franciji bodo branili naslov, na pot pa se niso odpravili povsem brezskrbni, saj so v zadnji pripravljalni tekmi na Euro doma izgubili proti Gruziji, šele 137. reprezentanci na lestvici Fife. Španski selektor Vicente del Bosque bo po koncu Eura zapustil klop. "Sezona je bila za moje izbrance naporna, a se nam je uspelo dobro pripraviti na evropsko prvenstvo," ostaja optimist brkati strokovnjak in pričakuje, da bo imel izkušeni češki vratar Petr Čech v Toulousu veliko dela.

David Silva bo danes dočakal stoti nastop za rdečo furijo, Čehi pa ne smejo računati na kaznovanega Mareka Suchega. "Španija je ena največjih favoritinj za evropski naslov. Na vsakem igralnem položaju ima igralca svetovne veljave, a sem prepričan, da jo lahko še vedno presenetimo," razmišlja češki selektor Pavel Vrba. Če se bo dvoboj končal brez zmagovalca, bo po prvem igralnem krogu na vrhu skupine D ostala Hrvaška.

Verjetni začetni postavi:

Španija: Casillas; Juanfran, Piqué, Ramos Alba; Busquets; Silva, Fàbregas, Iniesta, Nolito; Morata.
Češka: Čech; Kadeřábek, Sivok, Kadlec, Gebre Selassie; Darida, Plašil; Dočkal, Rosický, Krejčí; Necid.

Irska – Švedska ob 18.00 (skupina E – St. Denis)

Zlatan Ibrahimović je na tekmah evropskega prvenstva dosegel že šest zadetkov.
 | Foto: Zlatan Ibrahimović je na tekmah evropskega prvenstva dosegel že šest zadetkov. Dvoboj reprezentanc, ki v močni skupini E, v kateri sta še Italija in Belgija, ne spadata med favorite, bo potekal na največjem francoskem štadionu Stade de France. Na njem je navajen osvajanja lovorik Zlatan Ibrahimović, ki je v zadnjih sezonah blestel v napadu PSG. Tokrat bo skušal v švedskem dresu namučiti irsko obrambo.

"Ni pomembno, kdo bo strelec. Če bo Zlatan omogočil zadetke drugim, bom ravno tako vesel, kot da bi se na seznam strelcev vpisal sam," razmišlja skandinavski strateg Erik Hamren, ki je pred dvema tednoma brez pomoči prvega strelca remiziral s Slovenijo (0:0).

Ibrahimovićev soigralec v konici napada naj bi bil Marcus Berg. "Komaj čakamo na začetek dvoboja," je nestrpen irski selektor Martin O'Neill. Irska, znana po borbeni igri, ki pa jim na Euru še ni prinesla odmevnejšega uspeha, v zgodovini še ni ugnala Švedske. Na šestih nastopih je dvakrat remizirala in štirikrat izgubila.

Verjetni začetni postavi:

Irska: Randolph; Coleman, O'Shea, Keogh, Brady; Whelan, McCarthy, Hendrick, Hoolahan; Walters, Long.
Švedska: Isaksson; Lustig, Johansson, Granqvist, Olsson; Larsson, Lewicki, Källström, Forsberg; Ibrahimović, Berg.

Belgija – Italija ob 21.00 (skupina E – Lyon)

Belgijci so na lestvici Fife na visokem drugem mestu. Zaostajajo le za Argentino. | Foto: Belgijci so na lestvici Fife na visokem drugem mestu. Zaostajajo le za Argentino. Derbi skupine E bo postregel z obračunom med najvišje uvrščeno evropsko reprezentanco na lestvici Fife (trenutno drugo mesto) in štirikratnimi svetovnimi prvaki, ki na vsakem velikem tekmovanju spadajo v širšo skupino kandidatov za naslov. Na zadnjem Euru so se uvrstili v finale in doživeli visok poraz proti Španiji.

Rdeči vragi računajo na izjemno število zvezdnikov, ki igrajo v najboljših evropskih klubih. Belgija na italijanski nogometni skalp čaka že 44 let. "Na Euro smo prišli z velikimi ambicijami. Spremljalo nas bo vsaj 15 tisoč navijačev, je pa Italija eden najzahtevnejših mogočih tekmecev za uvodno tekmo prvenstva," meni belgijski selektor Marc Wilmots.

Njegov stanovski kolega na italijanski klopi Antonio Conte, ki bo po koncu Eura prevzel vodenje Chelseaja, napoveduje krčevit boj za vsak meter igrišča. Belgijce zelo spoštuje, zlasti njihove zvezdnike v zvezni vrsti in napadu.  

Verjetni začetni postavi:

Belgija: Courtois; Alderweireld, Denayer, Vermaelen, Vertonghen; Witsel, Nainggolan; Mertens, De Bruyne, Hazard; Lukaku.
Italija: Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini; Candreva, Parolo, De Rossi, Giaccherini, Darmian; Immobile, Zaza.

 

Ne spreglejte