Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
12. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Euro 2016 Euro 2020 slovenska nogometna reprezentanca Wembley UEFA

Torek, 12. 7. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kako bo videti Euro leta 2020?

Evropski eksperiment, ki bi bil lahko všeč Sloveniji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Euro 2020 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropsko prvenstvo v Franciji se je končalo z zmagoslavjem Portugalske, ki se je prvič znašla na seznamu prvakov. Cristiano Ronaldo, Nani, Renato Sanches, Eder, Pepe in druščina bodo naslov branili čez štiri leta, ko bo Euro prvič v zgodovini potekal v 13 mestih, posejanih po vsej Evropi.

Evropsko prvenstvo leta 2020 bo nekaj posebnega. Evropska nogometna zveza (Uefa) se je leta 2012 pod vodstvom takratnega predsednika Michela Platinija namensko odločila za eksperiment, v katerem se bo stara celina predstavila kot združena celota. Zahvalili so se osamljeni kandidaturi Turčije, ki je želela pripeljati najboljše evropske reprezentance v ogromno deželo, kjer se srečata Evropa in Azija.

Londonski Wembley bo gostil sklepno dejanje EP 2020. | Foto: Reuters Londonski Wembley bo gostil sklepno dejanje EP 2020. Foto: Reuters Odločili so se, da evropskega prvenstva ne bo gostila le ena država, ne bosta ga gostili niti sosedi (kot v letih 2000 – Belgija/Nizozemska, 2008 – Avstrija/Švica in 2012 – Poljska/Ukrajina), ampak kar 13 različnih držav. Oziroma 12, če London v Angliji in Glasgow na Škotskem uvrstimo pod Veliko Britanijo.

London bo pobral smetano na evropski nogometni torti, saj bo kultni štadion Wembley gostil vedno napet konec, polfinalna dvoboja in finale, preostalih 12 mest pa bo pridobilo pravico do tekem skupinskega dela in posamezne stopnje izločilnega dela. Evropsko prvenstvo bo v začetku poletja leta 2020, točen termin pa še ni določen.

Prizorišča EP 2020 v nogometu:

Mesto in država Ime štadiona in kapaciteta Katere tekme se bodo igrale?
London (Anglija) štadion Wembley (90.000 mest) polfinale in finale
Baku (Azerbajdžan) Nacionalni štadion (68.700 mest) četrtfinale in skupinski del
München (Nemčija) štadion Allianz Arena (75.000 mest) četrtfinale in skupinski del
Rim (Italija) Olimpijski štadion (72.698 mest) četrtfinale in skupinski del
St. Peterburg (Rusija) štadion Krestovski (69.500 mest) četrtfinale in skupinski del
Amsterdam (Nizozemska) Arena (56.000 mest) osmina finala in skupinski del
Bilbao (Španija) štadion Sam Mames (53.332 mest) osmina finala in skupinski del
Bruselj (Belgija) Eurostadion (60.000 mest) osmina finala in skupinski del
Budimpešta (Madžarska) štadion Ferenc Puskas (68.000 mest) osmina finala in skupinski del
Bukarešta (Romunija) Nacionalna arena (55.600 mest) osmina finala in skupinski del
Dublin (Irska) štadion Aviva (51.700 mest) osmina finala in skupinski del
Glasgow (Škotska) Hampden Park (52.063 mest) osmina finala in skupinski del
Köbenhavn (Danska) štadion Parken (38.065 mest) osmina finala in skupinski del

Ne le kvalifikacije, ampak tudi liga narodov 

Nobe Veselje nogometnih navdušencev v Sankt Peterburgu, ko so leta 2014 izvedeli, da bo Euro 2020 potekal tudi v njihovem mestu. | Foto: Reuters Veselje nogometnih navdušencev v Sankt Peterburgu, ko so leta 2014 izvedeli, da bo Euro 2020 potekal tudi v njihovem mestu. Foto: Reuters na država, ki bo gostila Euro 2020, ne bo imela zagotovljene neposredne udeležbe. Vseh 55 članic evropske nogometne družine, tudi Kosovo, ki se ji je pridružil zadnji, bo nastopilo v kvalifikacijah in se potegovalo za 20 vozovnic, štiri pa se bodo razdelile v novem tekmovanju, ligi narodov.

Uefa je na podlagi prvenstva v Franciji presodila, da je tekmovalni sistem s 24 udeleženci zadovoljil pričakovanja, tako da ga bo ohranila tudi na prihodnjem Euru in ga ne bo spreminjala. S tem je povečala možnosti, da se bo na veliko tekmovanje uvrstila tudi Slovenija, ki je po nastopu na SP 2010 ostala brez udeležbe na treh velikih tekmovanjih (EP 2012, SP 2014 in EP 2016).

Evropsko prvenstvo bo leta 2020 dočakalo 16. izvedbo, minilo bo okroglih 60 let od prvega EP, ki ga je leta 1960 gostila Francija. Med kandidati za prizorišča je bilo še šest mest, ki pa jim Uefa ni prižgala zelene luči. Brez evropskega prvenstva so ostali Minsk (Belorusija), Sofija (Bolgarija), Jeruzalem (Izrael), Skopje (Makedonija - edina država nekdanje Jugoslavije, ki je kandidirala za prizorišče tekem EP 2020),  Stockholm (Švedska) in Cardiff (Wales).

Dvajset vozovnic v kvalifikacijah, štiri v ligi narodov

Kakšne bodo kvalifikacije? Potekale bodo od marca do novembra 2019. Sestavljenih bo deset skupin, dve najboljši izbrani vrsti iz vsake skupine pa si bosta zagotovili nastop na Euru. Štiri preostale vstopnice bodo podeljene v novoustanovljenem tekmovanju, ligi narodov. Ta bo potekala v letih 2018 (po koncu SP 2018 v Rusiji) in 2019. 

Kje bodo leta 2020 potekali dvoboji evropskega prvenstva v nogometu? | Foto: Reuters Kje bodo leta 2020 potekali dvoboji evropskega prvenstva v nogometu? Foto: Reuters

Liga narodov bo nadomestila igranje prijateljskih srečanj. Tudi v njo bo vključenih vseh 55 reprezentanc. Igrale se bodo štiri različne kakovostne lige, na koncu pa si bodo štiri najboljše, ki jim to ne bo uspelo prek klasičnih kvalifikacij, zagotovile nastop na Euru 2012.

Dvanajst najboljših v ligi narodov bo po koncu rednega dela razdeljenih v štiri skupine s tremi reprezentancami, zmagovalci pa bodo odpotovali na Euro 2020. To bo tudi nadomestek dodatnih kvalifikacij, ki so bile v zadnjih desetletjih eden izmed zaščitnih znakov kvalifikacij za velika tekmovanja.

Nekaj prizorišč ni daleč od Slovenije

Obeta se torej nekaj novosti, ki bi lahko v nogometnem smislu še bolj povezale Evropo. Evropsko prvenstvo bo prvič potekalo v 13 državah, spektakli pa bodo tudi na objektih, ki niso zelo oddaljeni od Slovenije (München, Budimpešta in Rim), tako da bodo mnogi ljubitelji nogometa na sončni strani Alp čez štiri leta prišli na svoj račun. Morda jih v boljšo voljo spravi še slovenska članska reprezentanca z uvrstitvijo na veliko tekmovanje ...

Ne spreglejte