Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
18. 6. 2016,
22.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

Islandija Euro 2016 Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Portugalska Irska Belgija Madžarska Avstrija

Sobota, 18. 6. 2016, 22.56

6 let, 6 mesecev

ep 2016 9. dan

Ronaldo zapravil najstrožjo kazen in objokoval zamujeno

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Na evropskem prvenstvu v Franciji se je končal drugi krog skupinskega dela. V skupini E je Belgija nadigrala Irsko, v skupini F pa je Madžarska po srečnem remiju z Islandijo zadržala vodilni položaj. Portugalski rekorder Cristiano Ronaldo je na srečanju z Avstrijo (0:0) zapravil strel z bele točke.

Vse o EP 2016
EP 2016, 8. dan

Na evropskem prvenstvu v Franciji se bodo dvoboji v nedeljo prevesili v tretji del skupinskega dela. Belgija, najvišje uvrščena evropska reprezentanca na svetovni jakostni lestvici Fife (zaseda drugo mesto, takoj za vodilno Argentino), se je navijačem v soboto opravičila za skromen iztržek proti Italiji. Irsko je premagala z visokih 3:0.

Belgijski zvezdnik Romelu Lukaku je dal dva, njegov rojak Axel Witsel pa en zadetek. | Foto: Belgijski zvezdnik Romelu Lukaku je dal dva, njegov rojak Axel Witsel pa en zadetek. Rdeči vragi so bili boljši tekmec že v prvem polčasu, a premoči niso znali kronati z zadetkom. V 48. minuti so le dočakali prvi zadetek na letošnjem prvenstvu. V polno je zadel napadalec Evertona Romelu Lukaku. Irci so skušali hitro vrniti udarec, a jim belgijska obramba ni dovolila, da bi si pripravili resnejšo priložnost, v 61. minuti pa se je med strelce vpisal Axel Witsel. Prikradel se je pred irska vrata in s strelom z glavo podvojil prednost.

Belgijci se niso zadovoljili z 2:0, ampak še naprej napadali. Po hitrem protinapadu in nesebični podaji Hazarda se je ponovno proslavil Lukaku in dosegel drugi zadetek na tekmi. Rezultat se ni več spreminjal, Belgijci pa so izenačili najvišjo zmago na letošnjem Euru. Branilci naslova Španci so v petek Turčijo prav tako premagali s 3:0.

Islandija povedla, Madžarska izenačila

Slovenska severovzhodna soseda je po presenetljivi zmagi nad Avstrijo zasedla vrh razpredelnice, v drugem nastopu pa se je pomerila s srčno Islandijo, ki jo v Franciji podpira vsak 20. državljan. Napet dvoboj je potekal v Marseillu. Pred tekmo so za škandal poskrbeli madžarski navijači, ki so se stepli z varnostniki. 

Islandija je dovolila Madžarski, da izenači tik pred koncem rednega dela. Na tribunah je zagorelo nekaj bakel, ki so jih prižgali presrečni slovenski sosedi. | Foto: Islandija je dovolila Madžarski, da izenači tik pred koncem rednega dela. Na tribunah je zagorelo nekaj bakel, ki so jih prižgali presrečni slovenski sosedi. Gledalci do 31. minute niso dočakali resnejše priložnosti, nato pa si jo je priigral Johann Berg Gudmondsson, a nastreljal madžarskega vratarja. Pet minut pred koncem prvega polčasa je Gabor Kiraly, s 40 leti najstarejši udeleženec EP vseh časov, le klonil. Z bele točke ga je premagal Gylfi Sigurdsson in izkoristil nezbranost madžarske obrambe. Zadetek je dvignil veliko prahu. Madžari so protestirali, da je Aron Gunnarsson odigral padec v kazenskem prostoru, a si ruski sodnik ni premislil.

Madžari so v drugem polčasu pritisnili tekmeca, ki se je organizirano branil. Slovenski sosedi so premoč kronali dve minute pred koncem rednega dela, ko so prisilili islandskega branilca Birkirja Saevarssona, da je zatresel lastno mrežo. Islandcem se je v zadnjih sekundah sodnikovega podaljška ponudila priložnost za zmago, a je Sigurdsson s 16 metrov streljal v madžarski živi zid, v nadaljevanju akcije pa je zelo nevaren strel veterana Eidurja Gudjohnsena madžarski branilec preusmeril v kot. Islandija ni dočakala izvajanja kota, saj je sodnik zapiskal konec srečanja. 

Avstrijci ohranili mrežo nedotaknjeno

Cristiano Ronaldo je novi portugalski rekorder po številu nastopov. | Foto: Cristiano Ronaldo je novi portugalski rekorder po številu nastopov. Na Parku princev ni bilo zadetkov, a je bilo na igrišču zelo razburljivo. Cristiano Ronaldo je postavil nov rekord v številu nastopov za portugalsko reprezentanco in na lestvici igralcev z največjim številom nastopov za izbrano vrsto prehitel Luisa Figa. Državni dres je oblekel že 128-krat. 

V Franciji lahko postane prvi nogometaš, ki bi se vpisal med strelce na štirih zaporednih evropskih prvenstvih. Slovesnost je želel nadgraditi s prvo zmago na Euru, a je bila na drugi strani zelo motivirana Avstrija, ki se ji proti Madžarski ni izšlo, proti favorizirani Portugalski pa je dokazala, da zmore veliko več, kot je pokazala na prvi tekmi.

Prvo veliko priložnost na tekmi je v 22. minuti zapravil prav Ronaldo. Njegov strel z desetih metrov je v Parku princev švignil mimo vratnice. Pritisk Portugalcev se je stopnjeval, Nani pa je po strelu z glavo stresel okvir vrat. Avstrijci so stežka zadržali mrežo nedotaknjeno do konca prvega dela.

Prvo priložnost v drugem polčasu so imeli Avstrijci. Stefan Ilsanker je namučil vratarja Ruia Patricia, ki je rešil svoja vrata. Ronaldo je v 55. minuti nevarno sprožil z razdalje. Avstrijski vratar Robert Almer je s skrajnimi močmi odbil žogo v kot. V 65. minuti je zvezdnik madridskega Reala zgrešil cilj s prostega strela, avstrijski selektor pa je poslal z igrišča najboljšega posameznika Davida Alabo. Namesto njega je v igro vstopil Alessandro Schöpf.

V 78. minuti se je Ronaldu ponudila idealna priložnost za zadetek. Sodnik je po prekršku nad kapetanom Portugalske pokazal na belo točko. Žogo je vzel v svoje roke 31-letni zvezdnik, rojen na otoku Madeira, a ni izkoristil najstrožje kazni. Vratar je bil že premagan, a je zadel levo vratnico. S tem je postal prvi nogometaš na letošnjem EP, ki je zapravil strel z bele točke. Prvi zvezdnik Eura se je resda vpisal med strelce sedem minut pozneje, a se je veselil le nekaj sekund, saj je bil zadetek (upravičeno) razveljavljen zaradi nedovoljenega položaja. Srečanje se je končalo brez zadetkov, kar je najbolj osrečilo Madžare, ki so zadržali vodilni položaj.

Euro 2016, 9. dan (18. junij 2016):

Skupina E, 2. krog:
Belgija : Irska 3:0 (0:0)
Lukaku 48., 70., Witsel 61.

Skupina F, 2. krog:
Islandija : Madžarska 1:1 (1:0)
Sigurdsson 40./11-m; Saevarsson 88./ag.

Portugalska : Avstrija 0:0

Lestvica, skupina E:

1. Italija 2 tekmi - 6 točk (gol razlika 3:0)
2. Belgija 2 - 3 (3:2)
3. Švedska 2 - 1 (1:2)
4. Irska 2 - 1 (1:4)

 Lestvica, skupina F:

1. Madžarska 2 tekmi - 4 točke (gol razlika 3:1)
2. Islandija 2 - 2 (2:2)
2. Portugalska 2 - 2 (1:1)
4. Avstrija 2 - 1 (0:2)

Ne spreglejte