Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
27. 6. 2016,
7.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Madžarska Euro 2016 Marc Wilmots Belgija Eden Hazard

Ponedeljek, 27. 6. 2016, 7.51

6 let, 7 mesecev

Kapetan Belgije Eden Hazard

Večer, ko je šlo rdečim vragom skoraj popolno

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Hazard | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometaši Belgije so v osmini finala evropskega prvenstva v nogometu preskočili madžarsko oviro. Slovensko sosedo so odpravili kar s 4:0, najboljši igralec tekme pa je bil kapetan rdečih vragov Eden Hazard. "Lahko bi dosegli še nekaj zadetkov, a smo jih nekaj prihranili še za prihodnje tekme," se je pošalil zvezdnik Chelseaja.

Belgijska reprezentanca na lestvici Fife zaseda drugo mesto. Je najvišje uvrščena evropska izbrana vrsta, pred začetkom EP 2016 pa je spadala v širši krog kandidatov za najvišja mesta. Euro je začela s presenetljivim porazom proti Italiji, a nato ujela zmagoviti ritem. Po zmagah nad Irsko in Švedsko se je zanesljivo uvrstila v izločilni del, kjer se je na tem prvenstvu vnovič srečala s slovensko sosedo in izpit v osmini finala opravila z odliko. Madžarska je na dinamični tekmi, na kateri ni manjkalo priložnosti na obeh straneh, padla s 4:0.

"Od prve minute smo si priigrali veliko priložnosti. Toby (branilec Tottenhama Alderweireld, op. p.) je dosegel čudovit zadetek po podaji Kevina (Kevin de Bruyne, zvezdnik Manchester Cityja, op. p.), Thibaut (vratar Chelseaja, Courtois, op. p.) pa je ohranil mrežo nedotaknjeno. To je bil dober večer za nas. Odigrali smo skoraj popolno tekmo. Težko bomo prikazali še kaj več," se je po preboju v četrtfinale smejalo 25-letnemu Edenu Hazardu, strelcu in podajalcu na srečanju z Madžarsko. To je bila najvišja zmaga na letošnjem Euru, Belgijci pa so postali prvi udeleženci, ki so na eni tekmi dosegli strelski poker in štirikrat zatresli mrežo tekmeca.

Belgijski selektor: Nič še nismo naredili

Rdeči vragi se bodo v četrtfinalu pomerili z Walesom. | Foto: Reuters Rdeči vragi se bodo v četrtfinalu pomerili z Walesom. Foto: Reuters Kapetan Belgije v sezoni 2015/16 ni blestel. V dresu Chelseaja ni izstopal tako, kot bi od njega pričakovali navijači. Po sezoni za hitro pozabo skuša najti tolažbo v državnem dresu, kjer z Belgijo meri na evropski vrh. Proti Madžarski se je izkazal. Madžarskega junaka, 40-letnega rekorderja evropskih prvenstev Gaborja Kiralyja, je premagal z izvrstnim strelom v 80. minuti, le nekaj minut pred tem pa je s podajo domiselno zaposlil Michyja Batshuayija. Zadnji zadetek za Belgijce je v sodnikovem podaljšku dosegel Oblakov soigralec pri madridskem Atleticu Yannick Carrasco.

"Nič še nismo naredili," umirja evforijo med rdečimi vragi selektor Marc Wilmots, ki je ostal brez branilca Thomasa Vermaelena. Član Barcelone bo zaradi kazni rumenih kartonov izpustil četrtfinalno srečanje.

Z nasveti mu je pomagal mlajši brat, ki igra na Madžarskem

Njegov mlajši brat se dokazuje v madžarskem prvenstvu, kjer brani tudi 40-letni vratar Gabor Kiraly. | Foto: Reuters Njegov mlajši brat se dokazuje v madžarskem prvenstvu, kjer brani tudi 40-letni vratar Gabor Kiraly. Foto: Reuters "Madžarska morda ni bila najmočnejši tekmec, a je bilo zahtevno proti njej. Tekmec je bil od samega začetka izpostavljen našemu pritisku. Nismo popustili niti za trenutek. Lahko bi dosegli še več zadetkov, a smo jih nekaj pustili še za prihodnje tekme," upa belgijski zvezni igralec, ki je o Madžarih veliko izvedel tudi prek mlajšega brata Kyliana Hazarda. Dinastija Hazard velja za eno najbolj nogometnih v Belgiji. Poleg Edena in 20-letnega Kyliana, ki se dokazuje v Budimpešti, igrata nogomet tudi Thorgan in Ethan.

"Pogovoril sem se z njim in prejel nekaj informacij, ki smo jih z reprezentanco dobro preučili," se je zahvalil mlajšemu bratu za namig, kako spraviti na kolena Madžarsko. Kylian zastopa barve madžarskega kluba Ujpest, ki ga vodi belgijski bogataš Roland Duchatelet. Na Madžarsko se je preselil iz Waregema, pred tem pa je igral tudi v Lillu.

Ponosen, ker se vrača v Lille

Belgijo v petek čaka četrtfinalni spopad z Valižani prav v mestu, kjer sta se nekoč dokazovala nekdanji slovenski kapetan Milenko Ačimović in Hazard. V mestu tik ob francosko-belgijski meji je igral štiri sezone. "Dobro poznam mesto. Zelo bom ponosen, ker bom spet zaigral v Lillu. Ko sem igral zanj, še ni bil zgrajen ta štadion, tako da bom na njem nastopil prvič. Zdaj moramo dobro preučiti Valižane," opozarja belgijski kapetan, ki se dobro spominja zahtevnih srečanj z Otočani v kvalifikacijah za EP 2016, ko niso mogli streti valižanskega oreha.

Madžarsko mrežo je zatresel po mojstrskem prodoru in strelu v 80. minuti. | Foto: Reuters Madžarsko mrežo je zatresel po mojstrskem prodoru in strelu v 80. minuti. Foto: Reuters

Če se bo Belgija uvrstila v polfinale, se bo tam pomerila z boljšim s srečanja med Portugalsko in Poljsko. Obeta se ji lepa priložnost za preboj v sklepno dejanje, kjer je prvič in zadnjič na velikem tekmovanju nastopila leta 1980. Italija, ki je vzela mero Belgiji v prvem krogu skupinskega dela, je v drugi polovici razpredelnice in se lahko z Wilmotsovo četo sreča šele v velikem finalu.

Ne spreglejte