Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 5. 2021,
8.50

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

2

Natisni članek

Janja Garnbret Janja Garnbret

Ponedeljek, 31. 5. 2021, 8.50

3 leta, 1 mesec

Nov uspeh Janje Garnbret onkraj Atlantika #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

2

Janja Garnbret | Janja Garnbret se s tekme v Salt Lake Cityju vrača s srebrom v balvanskem plezanju in osebnim rekordom v hitrostnem plezanju. | Foto Guliverimage

Janja Garnbret se s tekme v Salt Lake Cityju vrača s srebrom v balvanskem plezanju in osebnim rekordom v hitrostnem plezanju.

Foto: Guliverimage

Ko je večina Evrope še spala, je Janja Garnbret v Salt Lake Cityju v ameriški zvezni državi Utah že stala na zmagovalnem odru. Na tretji balvanski tekmi sezone je osvojila 2. mesto (odločale so nianse), iz ZDA pa se vrača tudi z novim osebnim rekordom v hitrostnem plezanju (8,36 sekunde).

22-letna Janja Garnbret, ki v olimpijski sezoni zelo selektivno izbira tekme, na katerih bo merila moči s konkurenco, je vodila po kvalifikacijah in polfinalu in tudi v finalu osvojila vse štiri vrhove, a je za prva dva potrebovala dva poskusa, kar je bilo malenkost slabše od domačinke Natalie Grossman, ki je vse štiri vrhove dosegla v prvem poskusu in tako zmagala že drugič zapored. 

Garnbretova je bila s svojim plezanjem zadovoljna, je pa opozorila, da so bili balvani v finalu preveč enostavni in bi jih morala preplezati v prvem poskusu, torej brez napak.

"Še vedno se zavzemam zato, da so balvani težki ter se na takšen način pokaže, kdo je res v vrhunski formi. Ampak tudi to je vrlina, da znaš pod pritiskom lahke balvane splezati v prvem poskusu. To mi ni uspelo, a se zaradi tega ne jezim preveč, saj se mi zdi, da je bilo moje plezanje kljub vsemu zelo dobro," je iz ZDA sporočila prva dama športnega plezanja in prva kandidatka za olimpijsko odličje v Tokiu.

Finale balvanskega plezanja v Salt Lake Cityju:

Z njenim razmišljanjem se je strinjal tudi selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, ki je ocenil, da so bili balvani v finalu prelahki.

"Rad imam, da so dekleta in fantje postavljeni pred konkreten izziv in tako pokažejo, kdo med njimi je najboljši. Žal je tokrat moral zmagovalec pokazati plezanje brez napake. Janjine napake so bile malenkostne, a vseeno dovolj velike, da so ji vzele zmago. Drugače je Janja v vrhunski pripravljenosti, tudi drugo mesto je še vedno zelo dobra uvrstitev. Če bi bili balvani postavljeni tako, kot morajo biti na takšni tekmi, bi Janja pokazala svojo suverenost," je prepričan Hren.

Janja Garnbret | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Popoln ameriški konec tedna pred 3.000 navijači

Velika junakinja balvanskih preizkušenj v Salt Lake Cityju, kjer je vsak krog tekmovanja lahko spremljalo kar 3.000 navijačev, je tako 19-letna Natalie Grossman, ki je bila v balvanih nepremagljiva že prejšnji konec tedna.

Popoln ameriški plezalni vikend sta dopolnila Američanka Brooke Raboutou, ki je osvojila 3. mesto in se veselila skupnih stopničk s svojo najboljšo prijateljico Grossmanovo, ter 25-letni Američan Sean Bailey, ki je zmagal v moški konkurenci. To je njegova prva zmaga na tekmi svetovnega pokala.

Na zmagovalnem odru sta mu družbo delala dva Japonca, Kokoro Fujii na drugem mestu in potnik na olimpijske igre Tomoa Narasaki na tretjem.

Prvo in tretje mesto sta zasedli Američanki Natalie Grossman in Brooke Raboutou, nerazdružljivi prijateljici tudi v zasebnem življenju.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Prvo in tretje mesto sta zasedli Američanki Natalie Grossman in Brooke Raboutou, nerazdružljivi prijateljici tudi v zasebnem življenju. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ostali Slovenci z različnimi težavami

V ZDA je poleg Garnbretove nastopalo še pet Slovencev. Najbližje finalu je bila Katja Debevec, ki je v polfinalu zasedla 7. mesto in le za las zgrešila preboj med najboljšo šesterico finalist, dobro pa je kazalo tudi Anžetu Peharcu, ki je bil v kvalifikacijah odličen tretji, nato pa v polfinalu tekmovanje sklenil na 15. mestu.

Vita Lukan je slovenske nastope v polfinalu zaokrožila na 17. mestu. Gregor Vezonik se je moral posloviti že po kvalifikacijah na 24. mestu, nesrečni Jernej Kruder, evropski prvak v tej disciplini, pa je moral zaradi stika z okuženim z novim koronavirusom tekmovanje spremljati iz hotelske sobe.

Janja Garnbret | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Slovenka le enkrat mesečno

Garnbretova je prvo tekmo v ZDA izpustila, saj sta se s trenerjem Romanom Krajnikom odločila, da pred olimpijskimi igrami nastopi le na eni tekmi oz. prizorišču mesečno.

Naslednjič jo bomo v akciji videli konec junija v Innsbrucku, ki bo od 23. do 26. junija prizorišče svetovnega pokala v dveh disciplinah: v balvanskem in prvič to sezono težavnostnem plezanju, ter pred odhodom na olimpijske igre že v začetku julija v Villarsu v Švici, kjer bosta na sporedu tekmi v hitrostnem in težavnostnem plezanju.

V ZDA je svojo formo preizkusilo kar nekaj plezalk in plezalcev, ki bodo avgusta plezali na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer bo športno plezanje doživelo svoj olimpijski krst. Dobra novica je, da je bila slovenska adutinja prepričljivo najboljša med kombinatorkami. Še najbolje se je odrezala Japonka Miho Nonaka, ki je preizkušnjo v hitrostnem plezanju končala na tretjem mestu, balvansko tekmo pa na šestem mestu.

Korošica je izredno napredovala tudi v hitrostnem plezanju. Prvič se je prebila v osmino finala in na koncu po napaki osvojila 15. mesto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Korošica je izredno napredovala tudi v hitrostnem plezanju. Prvič se je prebila v osmino finala in na koncu po napaki osvojila 15. mesto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Skokovit napredek v hitrostnem plezanju

Tudi Garnbretova je lahko zelo zadovoljna s svojim napredkom v disciplini hitrostno plezanje, ki jo je začela trenirati zgolj zaradi olimpijskega formata, kjer bo hitrost skupaj z balvani in težavnostjo del olimpijske kombinacije.

Korošica je v kvalifikacijah postavila nov osebni rekord (s časom 8,36 sekunde se je prvič spustila pod mejo devetih sekund) in se prvič v karieri v tej disciplini uvrstila v osmino finala (7. mesto). Tam ji je sicer na 15-metrski steni z vedno enako postavljenimi oprimki dvakrat zdrsnilo, zato je bil njen čas slabši kot v kvalifikacijah (14,47). Tekmovanje je končala na 15. mestu od 16 finalistk, kar je njena najboljša uvrstitev v tej, Slovencem ne preveč domači, plezalni disciplini.

S trenerjem Krajnikom in indonezijskim trenerjem, ki je specialist za hitrostno plezanje, sta lani in letos ogromno časa posvetila "speedu", tik pred tekmo sta se na dodatnem piljenju te discipline ustavila tudi v Dallasu, kjer sta trenirala že leta 2019.

Nova trofeja v že zdaj bogati zbirki ...  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nova trofeja v že zdaj bogati zbirki ... Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Rezultati balvanske tekme v Salt Lake Cityju

Moški, finale:

  1. Sean Bailey (ZDA) 2T4z 9 11
  2. Kokoro Fujii (JAP) 1T4z 9 12
  3. Tomoa narasaki (JAP) 1T3z 1 3
  4. Ogata Yoshiyuki (JAP) 0T2z 0 4
  5. Zach Galla (ZDA) 0T1z 0 1
  6. Maximillian Milne (VB) 0T1z 0 2

Ženske, finale:

  1. Natalia Grossman (ZDA) 4T4z 4 4
  2. Janja Garnbret (SLO) 4T4z 6 6
  3. Brooke Raboutou (ZDA) 3T4z 5 8
  4. Oriane Bertone (FRA) 3T3z 9 5
  5. Staša Gejo (SRB) 3T3z 11 10
  6. Miho Nonaka (JAP) 2T4z 5 9

 

Ne spreglejte