Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 1. 2009,
19.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 29. 1. 2009, 19.18

8 let

Grosova in Bečan najboljša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Natalija Gros in Klemen Bečan sta najuspešnejša športna plezalca v letu 2008. Na podelitvi v Ljubljani so podelili še nekaj drugih priznanj.

Dosežki najuspešnejše športne plezalka Grosove so izvrstni. Prav Grosova je poskrbela, da je slovensko športno plezanje dobilo še tisto uvrstitev, ki mu je doslej manjkala - naslov evropske prvakinje, za nameček je vpisala dva naslova evropske prvakinje na oktobrskem evropskem prvenstvu v Parizu v balvanskem plezanju in kombinaciji. Ob tem pa je postavljala tudi nove mejnike na plezališču, ko je kot prva Slovenka in četrta ženska na svetu preplezala vzpon z oceno 8c+.

Leto 2008 bo ostalo zapisano tudi kot leto, ko je zmago na tekmi svetovnega pokala vpisal prvi predstavnik slovenske moške reprezentance, za kar je prav na zadnji tekmi sezone svetovnega pokala v Kranju poskrbel Klemen Bečan. Športni plezalec je z ostalimi vrhunskimi uvrstitvami prispeval k temu, da je Slovenija v pokalu narodov v težavnosti osvojila na koncu drugo mesto za Avstrijo in pred svetovno plezalsko velesilo Francijo.

Slovenska reprezentanca je ob koncu leta zabeležila skupno 26 uvrstitev na zmagovalne stopničke, od tega je bilo sedem zmag, kar je največ doslej, je poudaril predsednik Komisije za športno plezanje pri Planinski zvezi Slovenije Tomo Česen. Veliko so k tem naslovom prispevale tudi ostale tri reprezentantke. Markovičevi je pripadla bronasta kolajna v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti, Maja Vidmar se je veselila drugega mesta v skupnem seštevku, čeprav je zaradi poškodbe izpustila prvi del sezone, za Katjo Vidmar pa je najboljša sezona doslej (dvakrat druga na tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju).

Predsednik Planinske zveze Slovenije Franc Ekar je podelil tudi priznanja mladim, perspektivnim športnim plezalcem. Prejeli so jih: Jure Bečan, Leja Kos, Patricija Levstek, Neža Meglič, Gašper Pintar, Urban Primožič, Jure Raztresen in Izidor Zupan.

Ne spreglejte