Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 8. 2009,
15.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 29. 8. 2009, 15.24

8 let

Prvi "pole" za Force Indio

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nedeljsko dirko za VN Belgije v Spa Francorchampsu, dvanajsto preizkušnjo letošnjega svetovnega prvenstva formule ena, bo s prvega mesta začel Giancarlo Fisichella.

Italijanski veteran je v sobotnih kvalifikacijah poskrbel za senzacijo in moštvu Force India pripeljal prvi najboljši štartni položaj v zgodovini.

Družbo bo Fisichelli v prvi štartni vrsti delal še en izkušeni voznik iz Apeninskega polotoka, Jarno Trulli s Toyoto, na tretje in četrto mesto pa sta se v soboto prebila Nemec Nick Heidfeld (BMW Sauber) in zmagovalec zadnje dirke v Valencii, Brazilec Rubens Barrichello (Brawn GP).

V kvalifikacijah, ki so, v nasprotju z napovedmi meteorologov, potekale na suhi stezi, si je peto mesto pridirkal Poljak Robert Kubica in tako potrdil nekakšno "vstajenje" moštva BMW Sauber, na šestem mestu pa je končal Finec Kimi Räikkönen (Ferrari). V zadnji del kvalifikacij se je uspelo uvrstiti še Timu Glocku (Toyota), Sebastianu Vettlu in Marku Webbru (oba Red Bull) ter Nicu Rosbergu (Williams), ki bodo v nedeljo štartali s sedmega, osmega, devetega in desetega mesta.

Presenetljivo slabo so v soboto nastopili svetovni prvak Lewis Hamilton (McLaren Mercedes), ki je zmogel vsega 12. mesto ter vodilni dirkač v letošnjem prvenstvu, Jenson Button (Brawn GP), ki je pristal na 14. mestu. Med njima se je znašel Fernando Alonso (Renault), medtem ko je drugi dirkač McLarna Mercedesa, Finec Heikki Kovalainen kvalifikacije končal na neuglednem 15. mestu. Z začelja bodo nedeljsko dirko začeli Sebastian Buemi, Jaime Alguersuari (oba Toro Rosso), Kazuki Nakadžima (Williams), Sebastien Grosjean (Renault) ter dirkač, ki nadomešča poškodovanega lanskega zmagovalca Spa-ja Masso, Luca Badoer (Ferrari). Slednji je kvalifikacije končal v zaščitni ogradi ovinka Les Combes, Adrian Sutil pa je z enajstim časom le potrdil izvrstno formo moštva Force India.

Prav 36-letni veteran Fisichella se je v zadnjem času pojavil kot kandidat za menjavo Luce Badoerja v prostem Ferrarijevem dirkalniku Felipeja Masse, govori se, da bi lahko že na dirki v Monzi sedel v rdeči bolid.

Sam sicer pravi, da bi bila to zanj sicer uresničitev dolgoletnih sanj, a da ga iz Scuderie ni še nihče poklical, z današnjim dosežkom pa je vendarle dokazal, da si priložnost vsekakor zasluži.

Nedeljska dirka v Spa Francorchampsu se bo začela ob 14. uri.

Ne spreglejte