Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
10.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 10.38

8 let

Na Dakarju 2008 več varnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prireditelji tradicionalne vzdržljivostne preizkušnje, relija Dakar, so v Parizu predstavili podroben potek naslednje dirke.

V letu 2008 bo izvedba jubilejna, 30., pustolovske dirkače pa bo pot med 5. in 20. januarjem popeljala od Lizbone prek Malage in treh afriških držav, cilj bo 20. januarja v senegalski prestolnici Dakarju.

Na jubilejni izvedbi prireditelji obljubljajo močno udeležbo ter 9273 skupnih kilometrov po puščavah in sipinah Maroka, Mavretanije in Senegala. Zaradi varnosti so se letos odločili, da se odpovedo trasi prek Malija in Alžirije. Na dirki bo predvidoma sodelovalo 570 ekip iz 50 držav, 60 več kot na letošnji izvedbi. Med temi bo 245 motoristov in 205 avtomobilistov. Branilci lovorik iz Dakarja 2007 so Cyril Despres med motoristi, Stephane Peterhansel in Jean-Paul Cottret med avtomobilisti ter tovornjakar Hans Stacey.

Na jubilejnem tekmovanju ne bodo manjkali tudi drugi znani puščavski izzivalci, motoristi David Casteu, Marc Coma, Jean De Azevedo ter avtomobilisti Luc Alphand, Bruno Saby, Jean-Louis Schlesser in Hiroši Masuoka. Na drugi strani pa bodo tekmovalci, ki bodo še razširili mednarodno zasedbo: prvič doslej so med prijavljenimi tudi dirkači iz Kitajske, Indije, Gvatemale in Kenije. Kar 40 odstotkov prijavljenih motoristov je novincev, med avtomobilisti bo takšnih 18 odstotkov.

Stanovnik se ne ukvarja s traso

"Moram priznati, da sem verjetno zadnji, ki si bo pogledal, kakšna je trasa. Ampak če je obljuba o več peščenih kilometrih resnična, se tega veselim. Pogrešam etape z dirk v letih 1996 do 1999, ki so bile selektivne, res prave dakarske, ko je bila v ospredju res peščica pravih motoristov. To tudi pomeni, da bo manj možnosti za žrtve. Še vedno pa to ostaja klasična dirka, nenazadnje bo treba priti skozi Maroko. S trasami pa se nikoli ne ukvarjam vnaprej, to pomeni, da se bom prvi etapi podrobno posvetil 4. januarja," je v pogovoru povedal najbolj izkušeni slovenski predstavnik na tej dirki Miran Stanovnik.

Kot priprave na naporno januarsko preizkušnjo je opravil dirko svetovnega pokala v Dubaju, kjer je potrdil dobro formo. Letos je Dakar končal na 13. mesto, kar ocenjuje kot izreden dosežek: "Želje po visoki uvrstitvi so kot sanje. Že ta uvrstitev na 13. mesto je, če vemo, da nastopajo številni najboljši, vrhunska. Jaz se podam tako rekoč iz pisarne na teren in se težko kosam s tovarniškimi dirkači. A je tako, da če nimaš želje po še višjem, nimaš na takem reliju kaj delati." Stanovnik bo imel v Afriki čez slaba dva meseca slovensko družbo, saj bo podobno kot letos v konkurenci motoristov tekmoval tudi Tomaž Merhar.

Varnost bo najpomembnejša

"Preprosto preveč zapleteno bi bilo organizirati reli čez takšne države. Radi bi se izognili vsem tveganjem. Lahko pa obljubim pesek, še enkrat pesek in spet pesek," je na predstavitvi dejal direktor tekmovanja Etienne Lavigne (6000 km relija bo peščenih v primerjavi z letošnjimi 4300), in poudaril, da bo varnost v ospredju jubilejnega relija: "Na Dakarju se dogajajo nesreče, tako kot v gorah, kjer se ponesreči veliko ljudi. Za naše tekmovalce bomo veliko storili za čim boljšo varnost. Po mojem mnenju je ta dirke od podobnih na svetu najbolj varna." Za varnost, letošnjo izvedbo sta zaznamovali tudi dve smrtni nesreči med motoristi, bodo v letu 2008 dodatno poskrbeli z barvnim označevanjem nevarnih odsekov, pri čemer bo črna pomenila najbolj nevarne odseke prog. Na teh odsekih bodo tudi še dodatno omejili hitrost. Vse podatke bodo organizatorji preverjali na navigacijskih sistemih GPS, tako da goljufije ne bodo možne. Poskrbljeno bo tudi za ustrezno zdravniško pomoč, v mobilni bolnišnici bo delalo 50 ljudi, na voljo pa bodo imeli tudi tri helikopterje.


Ne spreglejte