Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 10. 2014,
11.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marc Marquez Moto GP

Nedelja, 26. 10. 2014, 11.55

8 let

Mick Doohan leta 1997, Marquez danes

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Španec Marc Marquez je na dirki na dirkališču v Sepangu osvojil 12. zmago v sezoni. Dirkač Honde je z zmago izenačil rekord Avstralca Micka Doohana po številu zmag v sezoni.

Za Marquezom sta se zvrstila dirkača Yamahe, Italijan Valentino Rossi in Španec Jorge Lorenzo.

Marquez je v kraljevskem motociklističnem razredu postavil nov mejnik, potem ko je že v sobotnih kvalifikacijah z osvojitvijo 13. najboljšega štartnega položaja v sezoni dosegel rekord. Marquez je namreč s tem izboljšal rekord Avstralcev Micka Doohana (leta 1997) in Caseyja Stonerja (2011), ki sta imela po dvanajst prvih štartnih mest v eni sezoni.

Danes pa se je 21-letni Španec, ki je slavil svojo prvo zmago po dirki za veliko nagrado Velike Britanije konec avgusta, po številu zmag v eni sezoni izenačil z rekorderjem Doohanom; oba sta jih nanizala po 12.

Moštveni kolega Marqueza, Španec Dani Pedrosa (Honda), ki je v letih 2013 in 2012 osvojil veliko nagrado Malezije, je pri izzivanju Lorenza zletel s steze in dirke ni končal.

V skupnem seštevku SP je boj za drugo in tretje mesto še odprt. Rossi, sicer veliki ljubljenec malezijskega občinstva, ki je v karieri osvojil že sedem naslovov svetovnega prvaka, je trenutno drugi z 275 točkami in ima pred zadnjo dirko sezone v Valencii 12 točk prednosti pred moštvenim kolegom Lorenzom, sicer dvakratnim skupnim zmagovalcem sezone.

Tudi Marquez, ki je pretekli konec tedna na dirki za veliko nagrado Avstralije grdo padel, a je naslov prvaka ubranil že pred dvema dirkama na Japonskem, bo skušal pred domačimi navijači na zadnji dirki sezone sam postati rekorder po številu zmag. Lani je 21-letnik postal najmlajši skupni zmagovalec v razredu motoGP.

Esteve Rabat je na dirki motociklističnega svetovnega prvenstva za veliko nagrado Malezije osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu moto2. Špancu je za osvojitev skupne zmage zadostovalo tretje mesto. Dirko je sicer dobil Rabatov rojak Maverick Vinales, kar je bila zanj četrta zmaga v sezoni, drugi pa je bil Finec Mika Kallio.

Španci so zmagali tudi v razredu moto3, kjer je slavil Efren Vazquez. Dirkač Honde je drugič zmagal v tej sezono, drugi je bil Avstralec Jack Miller (KTM), tretji pa Španec Alex Rins. Vodilni v prvenstvu, Španec Alex Marquez, mlajši brat slovitega dirkača v motoGP Marca Marqueza, je bil na dirkališču v Sepangu šele peti. Dirkače čaka le še zadnja dirka sezone, dirka za veliko nagrado Valencie, ki bo 9. novembra.

Ne spreglejte