Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2017,
14.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

motokros Tim Gajser Tim Gajser Matej Žagar AMZS Marko Jerman

Četrtek, 15. 6. 2017, 14.43

6 let, 6 mesecev

Marko Jerman, Matej Žagar in Tim Gajser

Slovenske motošportnike preveva optimizem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Tim Gajser motokros MXGP Brežice | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Poletje je za motošportnike vrhunec sezone, za tremi najboljšimi slovenskimi predstavniki v mednarodnih tekmovanjih pa je že večji ali manjši del sezone. Motociklist Marko Jerman, speedwayist Matej Žagar in motokrosist Tim Gajser so imeli v dozdajšnjem delu sezone 2017 različne uspehe.

Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani so se v prostorih krovne zveze AMZS predstavili vsi trije, ki so v svojih športih najbolje predstavljali Slovenijo na mednarodnih tekmovanjih.

Dober začetek sezone

Marko Jerman dirka za slovaško ekipo. | Foto: STA , Marko Jerman dirka za slovaško ekipo. Foto: STA , Marka Jermana, udeleženca svetovnega prvenstva v vzdržljivostnih dirkah, naslednji konec tedna čaka četrta preizkušnja sezone ne Slovaškem, ki bo zanj še posebej pomembna, saj nastopa za slovaško ekipo Maco Racing. S tretjim mestom na zadnji dirki v Oscherslebnu je napovedal, da lahko morda ekipa tudi v skupnem seštevku seže visoko.

"Letošnjo sezono smo zelo dobro začeli, s četrtim mestom na dirki Bol d'Or. Potem smo imeli nekaj tehničnih težav na dirki v Le Mansu, brez njih bi morda tudi tam že bili v igri za stopničke. Na tretji tekmi sezone se je končno vse sestavilo in smo bili na stopničkah," je o dozdajšnjem delu sezone dejal Jerman.

V igri so morda tudi stopničke

Na naslednjo dirko se bodo v ekipi še posebej dobro pripravili, saj bo ta v soboto, 24. junija, na dirkališču Slovakiaring blizu Bratislave, le 40 kilometrov od sedeža ekipe Maco. "Od te dirke pričakujemo veliko. To je domač teren, tam sem tudi dosti treniral in dirkal. Ne nazadnje smo tudi po točkah blizu vodilnim v SP, v igri so morda tudi stopničke," še pravi Jerman.

Slovenski ponos motošporta. Od leve proti desni: Tim Gajser, Matej Žagar in Marko Jerman. | Foto: STA , Slovenski ponos motošporta. Od leve proti desni: Tim Gajser, Matej Žagar in Marko Jerman. Foto: STA ,

Do konca njegove sezone sta še dve dirki, poleg te na Slovaškem še zadnja na Japonskem, kjer pa Jermanova udeležba še ni zanesljiva. Kot je dejal, bo veliko odvisno od tega, kako se bodo odrezali prihodnji teden. Če bodo po osemurni dirki še v igri za skupne stopničke, bo moštvo verjetno potovalo na Japonsko, sicer pa se bodo zaradi velikega finančnega vložka poti odpovedali.

Gajser v kratkem na motorju

Nasmejani obrazi slovenskih ljubiteljev hitrosti. | Foto: STA , Nasmejani obrazi slovenskih ljubiteljev hitrosti. Foto: STA , Drugačne težave ima Tim Gajser. Svetovni prvak iz sezone 2016 se letos ukvarja predvsem s poškodbami. Zaradi padcev in zlomov ter okrevanja je izpustil zadnji dirki, zdaj okreva doma, danes pa je dejal, da je zdravstveno stanje že bistveno boljše. "Hvala vsem zdravnikom in fizioterapevtom, ki so skrbeli zame. Napredek je viden, bolje mi gre iz dneva v dan. Odvija se zelo hitro, nad pričakovanji, v kratkem bom šel na motor, da bom videl, kako se bo odzvalo telo," je dejal Gajser.

Ta konec tedna je na sporedu dirka za državno prvenstvo v Mačkovcih, kjer pa njegova udeležba še ni povsem zanesljiva, pravi, da se bo odločil po tem, ko bo videl, kako se počuti na motorju. Od padcev v Latviji ni treniral praktično nič, udeleževal se je samo treningov in kvalifikacij ter tudi dirke v Nemčiji, dokler ni zaradi prehudih bolečin odnehal, podrobnejši pregled pa je pokazal zlom lopatice.

"Čez 14 dni bo dirka SP v Italiji in tam bom skoraj stoodstotno nastopil. Tam se vedno počutim zelo dobro, to je zame skorajda domač teren, saj je vedno veliko mojih navijačev," je o bližnji prihodnosti dejal Gajser. Z možnostmi za obrambo naslova se noče več obremenjevati, pravim, da bo vsako dirko vzel kot posamično, upa pa, da bo do konca sezone še okusil slast zmage.

Ni mu všeč, da je tehnika pred vozniškim znanjem

Matej Žagar razmišlja o sodelovanju z dodatnim strokovnjakom za pripravo motorjev. | Foto: STA , Matej Žagar razmišlja o sodelovanju z dodatnim strokovnjakom za pripravo motorjev. Foto: STA , Nekaj zdravstvenih težav je imel na zadnji dirki v Pragi tudi Matej Žagar. A zdaj je po tej plati vse v redu, najboljšega slovenskega speedwayista motijo le njegova nihanja na prvih štirih dirkah sezone. "Imam srečo, da je pred mano še večji del sezone. Rad bi odpeljal bolje, brez napak, a nihanja se dogajajo tudi drugim. Zdaj res lahko zmaga vsakdo, ni več tako kot pred desetimi leti, ko se je za najboljše vedelo, da bodo vedno v vrhu."

Dodal je, da mu ni všeč, ker v vedno večji meri odloča tehnika, ne pa vozniško znanje. Razmišlja tudi o še enem strokovnjaku za pripravo motorjev, poleg tega pa je priznal, da zanj po 15 osvojenih naslovih državnega prvaka in 16., ki mu je zelo blizu (potrditi ga mora še na zadnji dirki sezone), to tekmovanje ne predstavlja več pravega izziva. Zato je pripravljen prepustiti mesto mlajšim, sam pa poiskati druge izzive.

Eden bo tudi nastop na kvalifikacijski dirki za naslednjo sezono svetovnega prvenstva. Zanj je to nekakšen načrt B, če ob koncu te sezone ne bo med najboljšimi osmimi, ki imajo nastop v naslednji sezoni neposredno zagotovljen, polfinale ga čaka ta konec tedna v italijanskem Terenčanu pri Vidmu. "Rad imam dirke, kjer nastopam predvsem zase. Na njih lahko sproščeno počnem to, kar me res veseli," pravi Žagar, ki ga naslednja dirka na najvišji ravni čaka naslednji konec tedna v danskem Horsenu.

Ne spreglejte