Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2007,
18.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 12. 2007, 18.37

8 let

Ferrari dobil zaušnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Španec Fernando Alonso (Mclaren-Mercedes) je zmagovalec 13. letošnje dirke svetovnega prvenstva formule 1.

Na preizkušnji za VN Italije v Monzi je uspeh srebrnih dopolnil moštveni sotekmovalec svetovnega prvaka in vodilni v skupnem seštevku Britanec Lewis Hamilton, tretji pa je bil Finec Kimi Raikkönen (Ferrari).

Hamilton ima zdaj tri točke več od Alonsa, med konstruktorji pa je McLaren še povečal naskok pred Ferrarijem, saj drugi voznik italijanske ekipe Brazilec Felipe Massa dirke ni končal. Pri Ferrariju so od domače dirke v Monzi veliko pričakovali, dobili pa le malo. Tekmeci iz tabora McLarna so bili na koncu veseli dvojne zmage in vse bolj je videti, da bo letošnji boj za naslov svetovnega prvaka postal zasebni obračun med obema dirkačema srebrnih puščic.

Massa hitro končal dirko

Najboljša startna položaja sta Alonso in Hamilton dobro izkoristila. Španec je začel odlično, nekaj slabše pa mladi Britanec, toda z ostrim manevrom, pri katerem sta se s Felipejem Masso tudi dotaknila, je po prvi šikani obdržal drugo mesto. Brazilec je v prvem krogu še nekajkrat skušal napasti, nato pa začel zaostajati. Že takoj na začetku je za zaplet poskrbel dirkač Red Bulla David Coulthard; škotski veteran je zletel s steze in se zaletel v zaščitno ogrado, a na srečo razen uničenega dirkalnika ni bilo nič hujšega. Ko se je varnostni avto umaknil, sta oba McLarna brez težav obdržala dvojno vodstvo.

Prvi hladen tuš so domači privrženci v Monzi doživeli v devetem krogu: najprej je Massa nepričakovano hitro zavil v bokse, nato pa že v naslednjem krogu upočasnil vožnjo in se vrnil k mehanikom, tokrat dokončno, saj je Ferraija parkiral v garaži. Tako so vsi upi na zmago ostali pri Raikkönenu.

Alonso presrečen

Izkazalo se je, da so pri Ferrariju stavili na taktiko enega postanka manj v boksih. Pri McLarnu sta oba voznika po sveže pnevmatike in dodatno gorivo zavila dvakrat, Finec pa je bil v boksih le enkrat sredi dirke. Ko je nato 13 krogov pred koncem Hamilton opravil svoj drugi postanek, je kazalo, da so bili Jean Todt in njegovi strategi uspešni, saj je Britanec iz boksov zapeljal za Raikkönenom. Toda le tri kroge kasneje je na koncu ciljne ravnine spet pokazal, da kljub mladosti ne pozna spoštovanja do tekmecev. S poznim zaviranjem in tveganim manevrom je prehitel finskega dirkača ter se spet prebil na drugo mesto. Alonso je medtem tudi drugi postanek opravil brez težav in se vrnil v vodstvo, tako da je Ferrariju za uteho ostalo samo tretje mesto.

"Za mano je popoln konec tedna. Včasih gredo vse stvari kot po maslu. Še posebej sem vesel, ker sem prvič zmagal v Monzi, kar je nekaj posebnega," je dejal zmagovalec Fernando Alonso.

Hamilton ima le še tri točke prednosti

Precej za vodilno trojico so končali ostali dobitniki točk. Četrti je bil Nick Heidfeld (BMW-Sauber), peti njegov moštveni sotekmovalec Robert Kubica, šesti Nico Rosberg (Williams-Toyota), sedmi Heikki Kovalainen (Renault) in osmi Jenson Button (Honda).

V skupnem seštevku SP je zdaj še bolj tesno kot pred 14 dnevi. Alonso je s četrto letošnjo zmago zmanjšal zaostanek za Hamiltonom le na tri točke (89-92), obenem pa je Britanec povečal naskok pred Ferrarijevima dirkačema. Raikkönen zaostaja 18 točk, Massa pa že 25. Pri konstruktorjih je v vodstvu McLaren, ne glede na to, ali bo obveljala odločitev Mednarodne avtomobilistične zveze o odvzemu moštvenih točk z dirke na Madžarskem. V tem primeru ima britansko-nemška ekipa 166 točk (Ferrari je pri 143), če pa bo FIA na sestanku 19. septembra odločitev spremenila, pa bo imel McLaren celo 181 točk.

Že čez teden dni čaka karavano formule 1 zadnji evropski nastop v sezoni 2007, ko bo na sporedu dirka v belgijskem Spa-Francorchampsu.


Ne spreglejte