Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 6. 2015,
15.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

MotoGP Jorge Lorenzo Valentino Rossi

Nedelja, 14. 6. 2015, 15.01

8 let

Barcelona je Lorenzova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na preizkušnji svetovnega motociklističnega prvenstva v Barceloni je v elitnem razredu motoGP zmagal domačin Jorge Lorenzo.

Uspeh Jorgeja Lorenza in Yamahe je dopolnil še Italijan Valentino Rossi z drugim mestom, tretji je bil še en Španec Dani Pedrosa (Honda). Svetovni prvak Marc Marquez (Honda) je v boju s Pedroso spet padel in tako še poslabšal svoj položaj v skupnem seštevku. Po sedmih dirkah sezone je na vrhu še vedno Rossi, ki pa ima zdaj s 137 točkami le še eno točko naskoka pred Lorenzom, ki je dosegel že četrto zaporedno zmago. Sezona SP se bo nadaljevala čez 13 dni s preizkušnjo v nizozemskem Assnu.

Lorenzo je, kot kaže, v odlični formi. Po slabšem uvodu v sezono je bila prelomnica dirka v Jerezu. Po zmagi ga vsaj za zdaj ni mogoče ustaviti, zmagal je namreč še v Le Mansu, Mugellu in danes v Barceloni.

Odločilen trenutek dirke je za številne domače navijače prišel že nekaj krogov po startu. Tisti, ki držijo pesti za Lorenza, so se razveselili, Marquezovi privrženci pa so lahko le nemočno zmajali z glavami. Svetovni prvak je namreč v zadnjem obdobju povsem izgubljen, danes pa je spet končal dirko na tleh. Poskus napada na Lorenza se je slabo končal, saj se je uštel pri zaviranju, zapeljal naravnost v zavoju in se prevrnil v pesek.

Medtem ko je Lorenzo brez tekmeca nekaj časa lahko sproščeno vozil na prvem mestu, pa je Rossi napovedal, da kljub le sedmemu izhodišču iz kvalifikacij ne namerava opustiti misli na zmago. Moštvenemu kolegu je po polovici dirke že dihal za ovratnik, vseeno pa do napada ni prišlo.

V zelo zahtevnih razmerah, v Barceloni je bila danes tropska vročina, je Lorenzu uspelo končati dirko brez napak in zadržati Rossija za seboj. Kljub temu sta bila na koncu oba zadovoljna, Lorenzo še posebej zaradi že četrte zmage v nizu.

"Danes je bilo zelo težko dirkati. Vedel sem, da zaradi vročine ne bo mogoče zadržati hitrosti, kakršno smo imeli na treningih. Valentino se mi je približeval, a sem ostal zbran in ohranil svoj ritem," je bil dobre volje Lorenzo, Rossi pa je priznal, da mu je, kot že velikokrat, zmago odnesel slab startni položaj.

"Odločilen je bil start, ker sem začel iz tretje vrste. Ko sem se Lorenzu približal, sva imela enake čase, ampak on je imel tisto majhno prednost z začetka dirke. Zdaj sva le še točko narazen, očitno sva enako hitra in obeta se še zanimiv boj," je dodal.

Hondino čast je reševal le Pedrosa, ki pa tudi ni bil razočaran na najnižji stopnički. Po porazni seriji petih dirk brez osvojene točke je krivulja zdaj spet obrnjena navzgor: "Za menoj so kar težki časi in tole tretje mesto pride zelo prav. Končno nam je steklo."

Po sedmih dirkah sezone je na vrhu še vedno Rossi, ki pa ima zdaj s 138 točkami le še eno točko naskoka pred Lorenzom. Andrea Iannone z Ducatijem, danes je bil četrti, je skupno tretji s 94 točkami, njegov moštveni sotekmovalec Andrea Dovizioso jih ima 83. Marquez je ostal pri 69 točkah in na petem mestu. Sezona SP se bo nadaljevala čez 13 dni s preizkušnjo v nizozemskem Assnu.

Ne spreglejte