Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
1. 11. 2008,
19.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 11. 2008, 19.20

8 let

Lahko Radcliffova ubrani lansko zmago?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V nedeljo bo potekal že 39. maraton v New Yorku. Med dekleti bo zmago branila svetovna rekorderka Paula Radcliffe, lanskega zmagovalca, Kenijca Martina Lela, pa ne bo na štartu.

Britanka Paula Radcliffe, ki je v New Yorku slavila že dvakrat (2004, 2007), bo imela zelo težko delo. Organizatorjem je namreč uspelo privabiti izjemno močno zasedbo tekmovalk, ki se bodo udarile za zmago na letošnji že 39. izvedbi maratona v New Yorku. Med njimi gre omeniti nekdanjo svetovno rekorderko Catherine Nderebo (2;18:47). Kenijka je aktualna svetovna prvakinja iz Osake, na letošnjih olimpijskih igrah v Pekingu pa si je pritekla srebro. Med glavne favoritinje spada tudi Etiopijka Gete Wami, ki je lani končala na drugem mestu, njen osebni rekord pa znaša 2;21:34. Med povabljenimi tekmovalkami je tudi legendarna tekačica Tegla Loroupe, ki se lahko pohvali z dvema zmagama v New Yorku, in sicer že davnega leta 1994 in 1995. V letih 1998 in 1999 je kenijska tekačica tudi dvakrat popravila svetovni rekord. V boj za najvišja mesta se lahko vmešajo še Etiopijka Dire Tune (2;24:40), ruska veteranka Ljudmila Petrova (2;21:29), Kenijka Rita Jeptoo (2;23:38), v svojem debitantnem maratonskem nastopu pa lahko preseneti tudi domačinka Kara Goucher.

Vrnitev Paula Tergata

Nič kaj slabša udeležba se ne obeta niti med moškimi. Po dveh letih premora se na tekmovanja vrača Paul Tergat. Kenijec je v New Yorku slavil leta 2005, njegov svetovni rekord postavljen v Berlinu leta 2003 (2;04:55) pa je ostal nedotaknjen štiri leta.

Poleg Tergata bosta na štartu še dva newyorška zmagovalca. Južnoafričan Hendrick Ramaala je slavil zmago leta 2004, dve leti kasneje pa se je na najvišjo stopničko povzpel Brazilec Marilson Gomes dos Santos. Še bolje pripravljen od vseh omenjenih pa bi v tem trenutku znal biti Abderrahim Goumri. Maročan je letos v Londonu dosegel izjemen rezultat 2;05:30, lani pa je, tako v Londonu kot New Yorku, zaostal le za Kenijcem Martinom Lelom, ki ne bo branil lanske zmage.

Štart maratona bo ob 15.00 uri po slovenskem času in ne ob 14.00 kot smo sprva zapisali. V ZDA se namreč ura premakne za eno uro nazaj prav na dan tekme, 2. novembra.

Ne spreglejte