Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
2. 3. 2008,
10.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 2. 3. 2008, 10.27

8 let

Kros prihaja domov

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kenija bo v soboto 24. marca gostila 35. svetovno prvenstvo v krosu in marsikdo se bo strinjal, da kros prihaja tja, kjer je doma.

Kenijci namreč že od nekdaj slovijo kot najboljši kros tekači, vendar jim je zadnja leta načrte prekrižal nepremagljivi Kenenisa Bekele.

Kdo lahko premaga ''kralja'' krosov?

Največ pozornosti bo sigurno pritegnila tekma članov, kjer bodo vse oči uprte v Etiopijca, ki bo še enkrat več poskusil premagati vso konkurenco in se zapisati v zgodovino kot edini, ki mu je ta podvig uspel kar šestkrat zapored. Vendar bo to vse prej kot lahko. Organizator namreč ob progi pričakuje 20.000 gledalcev, ki bodo nedvomno navijali za domače matadorje.

Kenijci želijo osvojiti 20. ekipni naslov, seveda pa si vsak potihem želi vzeti skalp desetkratnemu prvaku. Največ možnosti naj bi imel Moses Mosop, bronasti iz svetovnega prvenstva na 10.000 metrov, ki je bil najhitrejši na kenijskih kvalifikacijah, nevarna pa znata biti tudi Gideon Ngatuny in Richard Matelong, ki sta po besedah trenerja kenijske reprezentance v zadnji tednih kazala odlično pripravljenost. Na štartu najverjetneje ne bo Eluida Kipchogeja, ki je prijavljen kot rezerva, saj se po preboleni malariji še ni povsem pobral. Prav tako ne bo nastopil Katarec Saif Saeed Shaheen, ki po poškodbi tetive še ni pripravljen za boj z najbolšimi, v katerega pa se bo poskušal vmešati četrti z lanskega prvenstva Eritrejec Zersenay Tadesse, ki je s svojimi kolegi iz reprezentance v Fukuoki dosegel tudi ekipno drugo mesto. Zelo močne bodo tudi reprezentance Ugande, Tanzanije in Katarja, seveda pa ne gre pozabiti Bekelejevih soreprezentantov iz Etiopije. Kenenisi bo ''družbo'' delal njegov mlajši brat Tariku, na štartu pa bo tudi lanski podprvak Sileshi Sihine.

Etiopijski boj pri dekletih

Prva favoritinja za zmago, obranitev naslova ter dosežen ''hat-trick'' pri dekletih je Etiopijka Tirunesh Dibaba. Proga, ki poteka po golf igrišču bo izjemno hitra in pisana na kožo hitrim atletinjam, ki nastopajo tudi na stezi. Dibaba je s svetovnim dvoranskim rekordom na 5.000 metrov dokazala, da ji to ustreza. Največje preglavice ji znata povzročati njeni rojakinji Meselech Melkamu, ki se je lani z Japonske vrnila z dvojnim bronom in Gilete Burka, ki je dobila kratki kros.

V boj za medalje se lahko vmešajo tudi domačinke. Čeprav so v kenijski reprezentanci sami novi obrazi, so to tekačice, ki laho venomer presenetijo, še posebej, ko gre za tekmovanje pred domačim občinstvom. Njihovo spodbudo pa pričakuje tudi Nizozemka Lornah Kiplagat, ki je lani dodobra namučila branilko naslova, ki jo je ugnala šele v zadnjih metrih. Mogoče je čas za maščevanje …

Enodnevni program

Že nekaj časa je znano, da bila Fukuoka zadnje prizorišče, kjer je bilo čez vikend šestkart slišati pok štartne pištole. Kratkega krosa, ki je bil kot novost uveden leta 1998, namreč letos ni več v programu, preostali štirje teki pa bodo na sporedu na isti dan. Kratki kros je bil uveden predvsem z namenom, da privabi hitre tekače na srednjih progah, ki tekmujejo predvsem na stezi in se jim tako omogoči popestritev tekmovanj ob koncu zime. Nihče ni niti pomislil, da se bi kdo lahko odločil tekmovati v dveh dneh, tako na daljši kot krajši preizkušnji. Nihče ni niti pomislil, da se bo pojavil fenomen, Kenenisa Bekele.

Moški se bodo tako pomerili na 12 kilometrski preizkušnji, ženske na 8 kilometrski, strokovnjaki pa po ogledu prog menijo, da bo to najboljši kros do sedaj ...

Ne spreglejte