Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
29. 4. 2011,
18.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Primož Kozmus kladivo atletika

Petek, 29. 4. 2011, 18.21

8 let

Kozmus že meče prek 75 metrov

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva Primož Kozmus je končal s prvim delom priprav na novo sezono. Kladivo je že vrgel prek 75 metrov.

Slovenski rekorder (82,58), ki je po naslovu svetovnega prvaka v Berlinu leta 2009 presenetljivo sporočil, da zaključuje atletsko pot, a nato leto pozneje sporočil, da se vrača v tekmovalne arene, je s prvim delom priprav zaključil 20. aprila. Treningi so potekali v skladu s programom. Primož Kozmus je dosegel cilj in prišel do daljave 75 metrov, z napredkom rezultatov z lažjimi in težjimi kladivi od tekmovalnega pa je zadovoljen. Pripravljal se je na Hrvaškem v Splitu. Sprva so bile načrtovane priprave v Rusiji, ki pa so v vodo padle zato, ker ni pridobil potrebne vize.

Ta teden je 31-letni slovenski šampion začel z drugim delom priprav, ki bo potekal vse do 20. avgusta, ko bo odpotoval na svetovno prvenstvo v Daeguju v Južni Koreji. To je etapni cilj do olimpijskih iger, ki bodo naslednje leto v Londonu. Cilj v drugem obdobju je, razviti moč in tehniko, ki bi zadostovali konstantne mete nad 78 metrov, kar bi pomenilo, da bi se vrnil v svetovno elito. Ta rezultat bi moral zadostovati tudi za finale SP. Treniral bo deloma doma, deloma pa na Hrvaškem v Medulinu, kjer ima dobre pogoje za vadbo. S prvimi nastopi bo začel konec maja, prvič po povratku na atletske štadione pa naj bi nastopil na mitingu v Slovenski Bistrici.

''Zaradi tekmovanj ne bomo menjali načrta priprav, saj je bolj kot nastopi na mitingih pomembno svetovno prvenstvo. Nastopi na mitingih bodo test za ugotavljanje trenutne pripravljenosti. Še naprej bo veliko pozornosti namenjene preventivi pred poškodbami, kar pomeni več počitka med treningi, vendar pa so treningi bolj intenzivni. Istočasno s treningom ves čas poteka tudi delo z energijami in razvoj specialnih psiholoških sposobnosti, kar omogoča popolno obvladovanje telesa. Poseben del treninga Primož vsakodnevno namenja tudi tako imenovani meditaciji tehnike, na kateri dela na optimalnem tehničnem modelu meta kladiva ter pripravi za reševanje zahtevnejših nalog v treningu. Vse to s ciljem, da bi lahko tako kot v preteklosti na največjih tekmovanjih realiziral ves svoj potencial,'' je trening najboljšega slovenskega atleta v času samostojnosti komentiral njegov novi glavni trener Marjan Ogorevc.

Ne spreglejte