Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
21. 4. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Anton Kosmač maraton Maraton treh src maraton Radenci

Četrtek, 21. 4. 2016, 7.00

6 let, 7 mesecev

Kosmač je nared za potrditev nastopa v Riu

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Po nekaterih neuspešnih lovih na olimpijsko normo v maratonu med kandidati ostajata le Tone Kosmač in Daneja Grandovec, ki ju še čaka potrjevanje norme.

Tone Kosmač in Daneja Grandovec za zdaj ostajata edina kandidata za nastop na letošnjih olimpijskih igrah v maratonu. Kosmač je normo postavil lani v Zagrebu, Grandovčeva pa v Valencii, letos pa jo morata oba še potrditi. To bosta poskušala v polmaratonu, saj maratonskega nastopa do iger v Riu ne načrtujeta.

 

Neuspešni pri lovu norme so bili Mitja Kosovelj, Sonja Roman in Primož Kobe. Novogoričan je imel smolo v Linzu, kjer je odstopil po poškodbi hrbta, ki ga je začela pestiti po nerodnem koraku v luknjo na cesti, Romanova in Kobe pa sta odstopila po 30. kilometru. Prekmurka bo poskušala izpolniti normo na stezi, Novomeščan pa bo še enkrat poskusil v maratonu.

 

Poškodba je pozabljena

Kosmač mora za potrditev norme polmaraton preteči pod 1;08:00, kar zanj ne bi smela biti težava. A kar nekaj časa ga je v letošnji sezoni pestila poškodba, zato te naloge še ni opravil. Zdaj je končno nared za svoj prvi poskus.

V Riu ga čaka nastop, za katerega je garal celotno kariero. | Foto: V Riu ga čaka nastop, za katerega je garal celotno kariero.

"Težave s poškodbo so pozabljene. Imel sem natrgani obe stegenski mišici, kar mi je vzelo dva meseca treningov. Nisem povsem miroval, a trenirati sem moral po prilagojenem programu. Potrditev norme ne bi smela biti težava. Poskusil bom že v začetku maja v Italiji, potrdil pa sem tudi nastop na polmaratonski razdalji v Radencih. Upam, da se bom potem lahko v miru pripravil na tekmo življenja," je dejal varovanec slovenskega maratonskega rekorderja Romana Kejžarja, s katerim uspešno sodelujeta praktično celotno kariero.

Kakšna je norma za Slovence?
Maratonska olimpijska norma za slovenske moške tekmovalce znaša 2;18:00 , za ženske pa 2;37:00. Postavljena mora biti na progi s certifikatom IAAF. Norme, ki jih je postavila IAAF (MOK), so slabše in znašajo 2;19:00 za moške ter 2;45:00 za ženske. Sprva so bile nekoliko boljše, a jih je IAAF novembra spremenila.

Rok za doseganje norm je 17. julij 2016. Norma pa velja le za tekače, ki so jo postavili letos. Kdor je normo postavil lani, mora letos rezultat še potrditi. Izpolniti mora tako imenovano OKS-normo z odstopanjem, ki za moške znaša 2;20:04, za ženske pa 2;39:21. Za potrditev norme se lahko upošteva tudi rezultat na polmaratonski razdalji, in sicer 1;08:00 za moške in 1;19:00 za ženske, kar je precej lažje od maratonskih norm z odstopanjem.

Ne spreglejte