Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 4. 2021,
13.54

Osveženo pred

2 leti, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Žan Rudolf Anita Horvat

Četrtek, 29. 4. 2021, 13.54

2 leti, 12 mesecev

Svetovno prvenstvo štafet

Anita in Žan na Poljsko po medaljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Anita Horvat Žan Rudolf | Anita Horvat bo ta konec tedna združila moči z Žanom Rudolfom. | Foto Peter Kastelic/AZS

Anita Horvat bo ta konec tedna združila moči z Žanom Rudolfom.

Foto: Peter Kastelic/AZS

Anita Horvat in Žan Rudolf bosta v soboto tekmovala na svetovnem prvenstvu štafet na Poljskem v teku mešanih štafet na 2 X 2 X 400 m. To bo prvi slovenski nastop na tem dokaj novem atletskem tekmovanju, na prejšnjih štirih prvenstvih slovenske udeležbe ni bilo. Anita Horvat in Rudolf bi se lahko potegovala tudi za zmagovalni oder.

Slovenska rekorderja si želita teči okrog tri minute in 38 sekund. "To bi bilo kar dobro, je pa odvisno tudi od pripravljenosti drugih, kako visoko bova lahko prišla. Vsekakor lahko rečem, da imava tudi možnost za medaljo. Javno sicer ni bilo znano, da sva se na tekmovanje pripravljala še nekaj časa, a tega tudi nisva skrivala. Pred meseci je pozimi prišel Rudolf do mene s predlogom, da bi nastopila na Poljskem in sem z veseljem privolila," je povedala Anita Horvat.

Rudolf: Lahko sva zelo uspešna

Žan Rudolf si je od nekdaj želel nastopiti na svetovnem prvenstvu štafet. | Foto: Peter Kastelic Žan Rudolf si je od nekdaj želel nastopiti na svetovnem prvenstvu štafet. Foto: Peter Kastelic "Prvič bo Slovenija zastopana na te tekmovanju, ki sem ga sicer spremljal v preteklosti in se mi je zdelo zanimivo. Toda tekmovanja so bila zelo oddaljena, na Bahamih in na Japonskem, sedaj pa je prvič v Evropi in tudi stroški za Atletsko zvezo Slovenije niso veliki. Mislim, da sva lahko tudi zelo uspešna," je povedal Žan Rudolf, pobudnik nastopa.

Leta 2014 so prvo SP v štafetah pripravili v Nassau na Bahamih, tam je bilo prvenstvo še leta 2015 in 2017, leta 2019 je bilo v Jokohami na Japonskem, prvič v Evropi pa bo v poljski Šleziji 1. in 2. maja. Štafeta 2 X 2 X 400 m bo po letu 2019 na programu drugič.

V krogu favoritov za medalje

Ferguson Rotich je svetovni podprvak v teku na 800 metrov. | Foto: Reuters Ferguson Rotich je svetovni podprvak v teku na 800 metrov. Foto: Reuters Horvatova in Rudolf bosta v Vroclavu nastopila v neolimpijski mešani štafeti, v kateri bosta vsak po dvakrat izmenično pretekla po 400 m, skupaj vsak torej 800 m. Rudolf je državni rekorder na 800 m, pogosto predvsem na domačih tekmah teče tudi 400 m, na tej razdalji pa je slovenska rekorderka Horvatova, ki pa se je pozimi preusmerila tudi na teke na 800 m.

Slovenska predstavnika sodita v krogu favoritov za medalje, v boju za zlato pa je pričakovati dvoboj med Poljsko in prvo favoritinjo Kenijo. Patryk Dobek se je iz teka na 400 m ovire pozimi preusmeril na 800 m in marca na domačih tleh v Torunu osvojil naslov evropskega dvoranskega prvaka v svojem šele četrtem nastopu na 800 m. Z njim bo nastopila olimpijska finalistka in srebrna na dvoranskem EP Joanna Jozwik.

V ekipo Kenije so prijavili svetovnega podprvaka na 800 m Fergusona Cheruiyota Roticha in zmagovalca britanske skupnosti narodov Wyclifeja Kinyamala, le eden izmed njiju bo lahko nastopil, ter Emilyjo Cherotich Tuei, ki ima osebni rekord krepko pod dvema minutama (1:58,04). Nastopili bodo še Belorusija, Portugalska in Slovaška.

"Vsekakor lahko rečem, da imava tudi možnost za medaljo," Anita Horvat ne skriva optimizma. | Foto: Peter Kastelic/AZS "Vsekakor lahko rečem, da imava tudi možnost za medaljo," Anita Horvat ne skriva optimizma. Foto: Peter Kastelic/AZS

"Mislim, da je glede na trenutno formo Poljska celo v vlogi prvega favorita, tudi vremenske razmere bodo bolj pisane na kožo gostiteljem kot predstavnikom afriške celine. Za bron pa se bodo borile preostale evropske države," je ocenil Rudolf.

Ne spreglejte