Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 6. 2021,
22.30

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Jakob Ingebrigtsen Firence Tina Šutej diamantna liga

Četrtek, 10. 6. 2021, 22.30

2 leti, 10 mesecev

Diamantna liga (Firence)

Šutejeva sedma v Firencah, Ingebrigtsnu evropski rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Jakob Ingebrigtsen | Jakob Ingebritsen se je z nastopom v Firencah vpisal v zgodovino. | Foto Reuters

Jakob Ingebritsen se je z nastopom v Firencah vpisal v zgodovino.

Foto: Reuters

Ljubljančanka Tina Šutej je na atletski diamantni ligi v Firencah v skoku s palico zasedla sedmo mesto. Na tekmovanju, ki še poteka, je preskočila 4,56 m. Dvajsetletni Norvežan Jakob Ingebrigtsen je na 5000 m postavil evropski rekord in najboljši čas leta na svetu (12:48,45).

Kristjan Čeh
Sportal Kristjan Čeh z novim izjemnim metom, Zupinova presenetila Mihalinec Zidarjevo

"Z današnjim nastopom in izidom nisem najbolj zadovoljna. Na odrivu sem prihajala nekako preveč spodaj pod palico in potem skoki niso bili tekoči. Vseeno sem bila blizu uspeha na 4,66 m. Sem pa zadovoljna, ker sem spet dobila točke za finale diamantne lige, pa tudi tetiva danes ni bila tako boleča, da bi ovirala nastop," je povedala Tina Šutej, ki bo v petek odpotovala v Atene, kjer jo v ponedeljek čaka nova priložnost.

Tina Šutej je na velikem mitingu v Italiji preskočila 456 cm. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tina Šutej je na velikem mitingu v Italiji preskočila 456 cm. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V skoku s palico je prepričljivo zmagala Anželika Sidorova iz Rusije. Aktualna svetovna prvakinja iz Dohe 2019 in svetovna dvoranska podprvakinja je s 4,91 m dosegla osebni rekord. Druga je bila Belorusinja Irina Žuk (4,71 m), tretja pa Grkinja Katerina Stefanidi, ki bo v Toku branila olimpijsko zlato. Slednja je bila na čelu štirih tekmovalk, ki so preskočile 4,66 m.

Šutejeva, članica celjskega Kladivarja, je letvico na 4,31 m zmogla prvič, v drugem skoku pa 4,46 m in je tedaj delila četrto mesto. Tam je tudi ostala, ko je prvič zmogla 4,56 m. Na višini 4,66 m pa je bila trikrat neuspešna in je končala tekmovanje.

Mesto za njo, osma, je bila Švicarka Angelica Moser, ki je tudi preskočila 4,56 m, vendar šele v drugem skoku. Moserjeva je 6. marca letos na dvoranskem evropskem prvenstvu v poljskem Torunu osvojila zlato medaljo, srebrna pa je bila Šutejeva.

Britanska sprinterka ugnala tekmice za več kot pol sekunde

Najboljše izide sezone na svetu so v Firencah zabeležili še na 3000 m zapreke Soufiane El Bakkali iz Maroka (8:08,54), na 110 m ovire Jamajčan Omar McLeod (13,01) in nizozemska svetovna prvakinja Sifan Hassan na 1500 m (3:53,63). Pred štirimi dnevi je Hassanova dosegla svetovni rekord v Hengelu na 10.000 m, ki ga je le dva dni pozneje popravila Etiopijka Letesenbet Gidey.

Dina Asher-Smith je blestela v teku na 200 metrov. | Foto: Reuters Dina Asher-Smith je blestela v teku na 200 metrov. Foto: Reuters

Znova se je izkazala tudi britanska sprinterka Dina Asher-Smith, ki je na 200 m s časom 22,06 sekunde za več kot pol sekunde ugnala vse tekmice, druga je bila Marie-Josee Ta Lou iz Slonokoščene obale (22,58). 

Največji miting v Italiji je običajno na Olimpijskem stadionu v Rimu, kjer pa bo v petek uvodna tekma evropskega nogometnega prvenstva, zato so tekmo prestavili v Firence. Naslednja diamantna liga bo v Oslu 1. julija.

Kristjan Čeh
Sportal Čeh v slabih pogojih do zanesljive zmage
Ne spreglejte