Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2008,
18.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 7. 2. 2008, 18.55

8 let

Dan, ko so atleti podpisovali pogodbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski atleti so v Ljubljani podpisali pogodbe z Atletsko zvezo Slovenije (AZS), ta pa je sklenila dogovor z novim opremljevalcem Asics.

Na seznamu je 40 atletov in atletinj, tudi vsi finalisti z lanskega svetovnega prvenstva na čelu z dobitnikom srebra v metu kladiva Primožem Kozmusom. Lani je bilo s pogodbami z AZS 31 atletov in atletinj, letos pa 40, kar po besedah Martina Steinerja, predsednika strokovnega sveta AZS, ki je tudi vodja slovenske atletske olimpijske ekipe, pomeni, da je kraljica športov pri nas naredila še korak naprej.

Peter Kukovica, predsednik AZS, je pojasnil, da bo zveza v letošnjem olimpijskem letu za vse pogodbe z atleti namenila 215.000 evrov, 4,27-krat več kot lani. "Smo tik pred odhodom na dvoransko SP v Valencii, kamor sicer ne bo šla popolna ekipa (Kozmus nima discipline, Osovnikar in Langerholčeva bosta izpustila dvoransko sezono), gremo pa z nekoliko pomlajeno ekipo. Moška in ženska ekipa, točkovanje bo na naslednjih tekmah skupno, je na 14. mestu v Evropi. Za Carigrad želimo sestaviti najboljšo možno ekipo, saj se nadejamo, da bi prišli med prvih 12 v Evropi, v superligo. Po osmih medaljah na velikih tekmovanjih v letu 2007, tudi srebrom s SP v Osaki, si želimo, da bi se tudi z OI v Pekingu vrnili z odličjem," je napovedal Kukovica.

Tudi Jolanda Čeplak

Na seznamu je pogojno označena Jolanda Čeplak, ki je v suspenzu in je njen status do dokončne odločitve o dopinškem primeru zamrznjen. Na seznamu ni Alenke Bikar, ki v zadnjih sezonah ni vadila zaradi materinstva, vendar se je vrnila na atletske steze v želji, da bi nastopila na OI v Pekingu. Njen trener Jure Kastelic je dejal, da je zaradi bolečin v nogi odpovedala nastop na sobotnem državnem prvenstvu v Ljubljani. Na podpisu pogodb pa ni bilo Osovnikarja, Vodovnika, Šestakove, Romanove in Rodičeve, ker bodo v petek, 8. februarja, nastopili na mitingu v Düsseldorfu. V mladi selekciji so tekmovalci, ki prehajajo iz mladinskih v članske kategorije.

Kukovica je uvodoma podpisal pogodbo z opremljevalcem Asics od leta 2008 do 2011; Asics je zastopal Michael Willdner, predsednik japonske firme za Češko, Slovaško, Madžarsko, Hrvaško in Slovenijo. Štiriletna pogodba za opremljanje ekip zveze je vredna skupaj 250.000 evrov z možnostjo podaljšanja, obenem Asics nudi popuste za klube v višini 30 odstotkov vrednosti opreme. Z njo že nastopajo atleti in atletinje Italije, Nizozemske, Irske, Avstralije in Mauriciusa, slovenski pa naj bi prvič na evropskem reprezentančnem pokalu sredi leta v Carigradu.

Tri skupine na temelju rezultata

Poleg članstva v omenjenih selekcijah pa ima zveza še dodatne osnovne pogodbe. Atleti so pri osnovni pogodbi razdeljeni v tri skupine, ki so narejene na temelju rezultata, preračunanega v mednarodne tablice IAAF. Člani prve skupine dobijo po 6000 evrov, druge po 4000, tretje pa po 2000 evrov.

V prvi skupini (1150 točk in več) so Kozmus, Romanova, Šestakova, Langerholčeva, Osovnikar in Vodovnik. V drugem razredu (1100 do 1149 točk) so Zlatnar, Boštjan Buč (3000 m zapreke), Andrej Poljanec (palica), Jurij Rovan (palica), Merlene Ottey (100 m), Javornikova, Prezelj, Tajnikarjeva, Veitova, Kolaričeva, Žumer, Snežana Rodič (troskok), Martina Ratej (kopje), Matija Kranjc (kopje) in Roman Kejžar (maraton). V tretjem razredu (1050 do 1099 točk) so Andrej Batagelj (troskok), Radmila Vukmirovič (100 m ovire), Sara Orešnik (400 m ovire), Šubic, Nina Kovačič (100 m), Jagarinec, Maja Nose (200 m), Kokotova, Rebernikova, Mihalinčeva, Marina Tomič (100 m ovire), Tina Murn (100 m), Tanja Prudič (troskok), Boštjan Fridrih (daljina), Anja Puc (400 m), Jože Vrtačič (200 m), Teja Zupan (100 m) in Ana Sušec (kladivo).

Ne spreglejte