Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
6. 12. 2007,
12.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 6. 12. 2007, 12.41

8 let

Čase bodo merili čipi

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Merjenje rezultatov na množičnih tekaških preizkušnjah v zadnjih letih poteka s pomočjo čipov.

Sistem merjenja s pomočjo čipov poteka na principu oddajnika in sprejemnika. Čip zaznavajo elektronske preproge, nameščene na štartu, progi in cilju. Čip ne vsebuje baterij, ampak se aktivira, ko pride v magnetno polje, kjer odda kodo, preproga pa kodo sprejme in jo prenese v računalnik.

Bruto in neto čas Organizator objavi bruto čas, to je čas od štartnega strela pištole do prečkanja preproge v cilju. To je čas na katerem temelji končni vrstni red tekmovanja. Neto čas, ki ga bodo tekmovalci po maratonu tudi lahko našli med rezultati, pa je čas od prečkanja štartne do prečkanja ciljne preproge. Bruto in neto čas se lahko močno razlikujeta pri tekmovanjih, kjer je veliko tekmovalcev, saj tisti, ki štartajo povsem na koncu štartne vrste potrebujejo lahko tudi nekaj minut preden prečkajo štartno preprogo.


Ta tehnologija merjenja časov je znana po vsem svetu, ker pa so želje uporabnikov različne, je proizvajalec razvil tudi več vrst čipov, ki se ločijo po barvi:

Rumen

Rumen ali lastniški čip lahko uporabnik kupi, ali pa si ga sposodi ter ga uporablja na tekmovanjih po celem svetu. Nekatere evropske države uporabljajo zgolj te vrste čipov, kar pomeni, da mora tekmovalec prinesti svoj čip, ga kupiti ali pa si ga izposoditi. Pri izposoji je treba vplačati depozit kot zagotovilo za vrnitev. Če čip ni vrnjen v dogovorjenem času, se smatra, da je kupljen.

Črn

Črni čipi se izdajo za določeno tekmovanje, so uporabni zgolj na tem tekmovanju in niso naprodaj. Tekmovalci morajo čip vrniti, ko prečkajo ciljno črto. Nekatera tekmovanja uporabljajo te čipe v kombinaciji z rumenimi, kar pomeni, da lahko lastniki tekmujejo s svojimi čipi.

Bel

Beli čip je čip za enkratno uporabo. Po tekmovanju se ga ne vrača, ampak se ga lahko vzame kot spomin na dogodek. Prednost tega čipa je, da v cilju ni dolgih vrst pri vračanju teh čipov. Čip ni uporaben na nobenem drugem tekmovanju. Bele čipe bodo uporabljali tekmovalci na 12. Ljubljanskem maratonu.

Moder

Modri čip lahko tekmovalci po prvi uporabi shranijo. Depozit za tak čip je veliko manjši kot za rumenega. Ob vsaki naslednji uporabi je potrebno plačati določen znesek, v nekaterih državah pa se znesek plača enkrat letno. Modri čip je uporaben zgolj znotraj določene države.


Čip najlažje namestite na vezalke, vendar upoštevajte, da je možno, da boste čip morali vrniti. V tem primeru ni priporočljivo, da čip namestite preveč proti prstom, saj bo razvezovanje dolgotrajno in po pretečenih mnogih kilometrih tudi naporno, lahko pa tudi napravite gnečo, kar tekmovalcem za vami ne bo prav všeč. Možna je tudi pričvrstitev okoli gležnja, vendar morate biti v tem primeru pazljivi, da paščka za čip ne zategnete preveč ali premalo. V obeh primerih se lahko zgodi, da vas zadeva med tekom začne žuliti.

Najbolj znane tekaške prireditve pri nas, kjer je prisotna uporaba čipov so Ljubljanski maraton, Maraton Treh src, Tek trojk ter Tek na Šmarno goro. Uporabni so še na mnogih kolesarskih dirkah, triatlonih ter mnogih tekmovanjih v tujini.

Ne spreglejte