Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
29. 3. 2008,
21.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 29. 3. 2008, 21.05

6 let, 7 mesecev

Čas za Bekelejevo maščevanje

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V nedeljo 30. marca bo v škotskem Edinburghu potekalo svetovno prvenstvo v krosu. Kenenisa Bekele se bo poizkusil maščevati za lanski poraz in osvojiti svoj dvanajsti naslov svetovnega prvaka.

Etiopijec je rekorder v osvajanju naslovov, saj ima v svoji zbirki kar enajst zlatih odličij. Prvo je osvojil še kot mladinec, nato pa je zmagal kar petkrat zapored tako v dolgi kot v kratki preizkušnji, ki pa je od lani ni več na sporedu. Z novo zmago bi se uspel zapisati v zgodovino kot edini, ki mu je ta podvig uspel kar šestkrat na standardni, dolgi progi, hkrati pa bi se oddolžil za nepričakovani lanski poraz v Mombasi.

V Edinburghu bo članski naslov branil Eritrejec Zersenay Tadese, ki je poleg Kenenise Bekeleja eden glavnih favoritov za zmago. Omenjena atleta sta se sicer letos že pomerila, in sicer 12. januarja na krosu prav v Edinburghu. Tam je bil hitrejši Etiopijec, vendar le za sekundo. Dober teden kasneje je Tadese na krosu v Sevilli moral priznati premoč tudi mlademu Mosesu Kipsiru iz Ugande, v cilj pa sta pritekla z istim časom, kar je še dodatna napoved, da se na Škotskem obeta trd boj za zmago. Tudi vzhajajoča ugandska zvezda, ki je lansko leto, podobno kot Bekele in še mnogi drugi, v ekstremnih razmerah (vročina, vlaga) odstopil, bo namreč na štartni črti v prekrasnem ambientu Holyrood parka. Letos razmere ne bodo primerljive z lanskimi, saj vremenoslovci napovedujejo hladno vreme z možnostjo tako sonca kot dežja.

Nizozemka ne bo branila naslova

V ženski konkurenci, kjer ne bo branilke naslova iz Kenije, Nizozemke Lornah Kiplagat, bodo vloge favoritinj prevzele Etiopijke, na čelu z dvakratno svetovno prvakinjo (2005 in 2006) Tirunesh Dibabo.

Slednja bi se z zmago izenačila z rojakinjo Derartu Tulu in Američanko Lynn Jennings, ki že imata po tri naslove. Najnevarnejše konkurentke prihajajo iz Kenije, ki ima tudi med moškimi tekmovalce, ki lahko premešajo štrene favoritom.

Tekmovanje bodo otvorile mladinke ob 14.00 uri, zaključili pa člani s štartom ob 15:45, organizatorji pa ob progi pričakujejo kar 10.000 gledalcev.

Ne spreglejte