Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 6. 2008,
9.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 6. 2008, 9.26

6 let, 7 mesecev

Bolt novi svetovni rekorder

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Jamajški atlet Usain Bolt je na mednarodnem atletskem mitingu za veliko nagrado IAAF v New Yorku postavil nov svetovni rekord v kraljevski disciplini 100 m.

Video: rekordni šprint

Usain Bolt je tekel 9,72 sekunde in tako za dve stotinki sekunde izboljšal prejšnjo rekordno znamko rojaka Asafe Powella, ki jo je postavil 9. septembra lani v Rietiju.

Bolt, svetovni podprvak na 200 m, je po odličnem startu premagal tudi svetovnega prvaka Američana Tysona Gaya, ki je bil s prav tako odličnim časom 9,85 drugi. Veter je pihal z dovoljeno hitrostjo 1,7 m/s v hrbet. Že maja letos je 21-letni Bolt v domačem Kingstonu tekel 9,76 sekunde, kar je bil tretji najhitrejši čas v zgodovini.

"Seveda, da sem po nekaj odličnih tekih zadnje čase razmišljal tudi o svetovnem rekordu. Sem v odlični formi in v New York sem prišel poln energije in samozavesti. Vendar nisem prišel po rekord, on je prišel k meni," je dejal Jamajčan, ki je večji del svoje kariere tekel na 200 m, na pol krajši razdalji je začel tekmovati šele pred kratkim. Na 200 m je leta 2004 postal prvi mladinec, ki se je spustil pod mejo 20 sekund (19,93), njegov lanski čas na 200 m 19,75 sekunde pa velja kot deveti izid vseh časov.

"Vedel sem, da sem se odlično pognal iz startnih blokov, res mi je dobro uspelo. Vedel sem tudi, da je proga zelo hitra in da sem pripravljen teči blizu 9,7 sekunde. Ampak 9,72 - to je res odlično! Ko sem na semaforju videl svoj čas (sprva je kazal celo 9,71 - op. p.), sem vedel, da mi je uspelo nekaj neverjetnega. Vendar pa ta svetovni rekord ne pomeni ničesar, dokler ne bom osvojil olimpijskega zlata ali svetovnega naslova," je po nastopu povedal Bolt, ki bo med olimpijskimi igrami v Pekingu dopolnil 22 let.

Boltov naslednji nastop bo 12. junija na mednarodnem mitingu v Ostravi. "Po mitingu na Češkem še ne vem, kaj bom. Vendar pa naj poudarim, da še vedno raje tečem na 200 m. To se ne bo nikoli spremenilo," je še dejal Bolt in dodal: "Danes je bil v New Yorku jamajški šov. Hvala vsem navijačem, ki so me prišli spodbujati. Upam, da so veseli."

Med ženskami je svetovna prvakinja Jamajčanka Veronica Campbell-Brown z 10,91 sekunde v teku na 100 m dosegla najboljši letošnji izid v tej disciplini. "Dobro tečem. Moj cilj za to sezono je zgolj, da bi dosegala hitrejše izide kot lani. To mi je uspelo že tu, zato sem zadovoljna," je dejala Campbellova, ki je za dve stotinki sekunde izboljšala prejšnjo znamko sezone (10,93), ki jo je maja na mitingu v Dohi odtekla Američanka Allyson Felix.

V teku na 3000 metrov z zaprekami je najboljši letošnji rezultat s časom 8:01,85 v svojem prvem letošnjem teku postavil Kenijec Paul Koech.

Američanka Sanya Richards je zmago slavila v teku na 400 metrov (50,04), na pol krajši razdalji pa je njen rojak Wallace Spearmon s časom 20,07 postavil drugi najboljši letošnji izid. V metu krogle je mejo 21-ih metrov presegel le Reese Hoffa, njegov sunek pa je znašal 21,29 m. V teku na 110 metrov z zaprekami je svetovni rekorder Kitajec Liu Xiang svoj nastop zaradi napetosti v kiti podkolenskega zgiba v zadnjem hipu odpovedal, a se je kljub temu pojavil na stezi in se opravičil številnim svojim navijačem. Zmagal je Terrence Trammell s časom 13,11. Skok ob palici je dobila Jenn Stuczynski (4,80 m), ki je znova neuspešno naskakovala tudi svetovni record na petih metrih in dveh centimetrih.

Ne spreglejte