Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2017,
21.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

atletika Luka Janežič Tina Šutej

Sreda, 1. 2. 2017, 21.45

6 let, 6 mesecev

Dvoranski atletski miting, Düsseldorf

Luka Janežič s časom blizu državnega rekorda do tretjega mesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Luka Janežič Rio polfinale | Foto Stanko Gruden, STA

Foto: Stanko Gruden, STA

Luka Janežič (Kladivar) je na močnem dvoranskem atletskem mitingu v v nemškem Düsseldorfu v teku na 400 metrov dosegel skupno tretji čas, s 46,47 sekunde je tekel svoj izid sezone in se je zelo približal slovenskemu rekordu (46,32). Druga slovenska rekorderka na mitingu Tina Šutej (Mass) je v skoku s palico zasedla peto mesto (4,32 metra).

Na 400 metrov je Janežič tekel v drugi skupini, v kateri je slavil Čeh Pavel Maslak (46,00), dvakratni zaporedni svetovni in evropski dvoranski prvak, tretji je bil nizozemski rekorder Liemarvin Bonevacia (47,57), bronast na lanskem EP, četrti pa Nemec Christian Heimann (49,64).

V prvi skupini je bil prvi Bralon Taplin iz Grenade (46,25), lani sedmi na OI in četrti na dvoranskem SP, drugi Luguelin Santos iz Dominikanske republike (46,92), srebrn na OI 2012 v Londonu in bronast na SP leta 2013 v Moskvi, tretji Nemec Florian Weeke (46,10), četrti pa Sudanec Rabah Yusif (48,30), nekdanji afriški prvak in v zadnjem obdobju član britanskih štafet z odličji na velikih tekmovanjih.

Vesel dobrega dosežka

"Zelo sem zadovoljen, dosegel sem enega od svojih najboljših dvoranskih tekov v karieri. Pred nastopom je bil cilj, da tečem pod 46,70, to sem presegel. Mogoče je nekoliko škoda, da sem malo prepočasi začel prvi krog, da bi se že tedaj bolj približal Maslaku. Na koncu sem imel namreč še zelo veliko moči. Toda zdaj govoriti, kaj bi bilo, če bi bilo, nima kakšnega velikega pomena. Vesel sem teka v močni konkurenci in dobrega dosežka. Želim si, da bi na naslednjih mitingih nastopil s podobnimi časi, kot sem ga dosegel tokrat. Nisem še namreč v najboljši formi, saj je glavni cilj zimske sezone dvoransko evropsko prvenstvo," je dejal Luka Janežič, ki bo 6. februarja bo nastopal v francoskem Val de Reuilu, 10. februarja pa v avstrijskem Linzu. Pred EP v dvorani, ki bo med 3. in 5. marcem v Beogradu, bo nastopil še na balkanskem prvenstvu.

Janežič je na dvoranskem državnem prvenstvu v krožnih tekih 21. januarja na Dunaju s 46,79 sekunde v svojem prvem nastopu v letu prepričljivo potrdil mednarodno normo (47,35) za nastop na dvoranske EP v Beogradu. Slovenski dvoranski rekord (46,32) je dosegel 12. februarja lani v Linzu, tudi sicer pa je bilo leto 2016 njegova najuspešnejša sezona doslej. Na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru je v polfinalu dosegel 17. izid z državnim rekordom (45,07) in bil v Amsterdamu peti na članskem EP.

Slaba tehnična izvedba Šutejeve

Tina Šutej ni bila zadovoljna s tehnično izvedbo. | Foto: Reuters Tina Šutej ni bila zadovoljna s tehnično izvedbo. Foto: Reuters

V skoku s palico je z rekordom mitinga, 4,72 metra, prepričljivo zmagala Američanka Sandi Morris, lani srebrna na olimpijskih igrah in na dvoranskem svetovnem prvenstvu. Za Morrisovo je bila druga je bila Švicarka Nicole Büchler, lani šesta na OI in četrta na dvoranskem SP (4,52 m), tretja je bila domačinka Anika Roloff (4,42 m), četrta Finka Minna Nikkanen (4,42), peta pa Tina Šutej.

"Z nastopom in doseženim izidom nisem zadovoljna. Skoke sem tehnično slabo izvedla. Novo priložnost za izboljšanje izida bom imela v soboto na mitingu Mednarodne atletske zveze v Karlsruheju," je pojasnila Šutejeva. Začela je na 4,12 m in letvici preskočila drugič, na 4,32 m pa je bila uspešna že prvič. Nato so letvico dvignili na 4,42 m, kar je dva centimetra več od letošnjega izida sezone Šutejeve. Na tej višini je po treh neuspešnih poskusih slovenska rekorderka tudi končala tekmovanje.

Za Šutejevo so se zvrstile Finka Wilma Murto, bronasta na lanskem mladinskem SP (4,32 m), ter tekmovalke, ki so preskočile 4,12 m, Nemke Anjuli Knäsche, Regine Kramer in Victoria von Eynatten, Švicarka Angelica Moser, leta 2014 je zmagala na mladinskih OI, ter Nizozemka Femke Pluim.

Izidi, moški:

- 400 m:

1. Pavel Maslak (Češ)      46,00

2. Bralon Taplin (Grn)     46,25

3. Luka Janežič (Slo)      46,47


Izidi, ženske:

- palica:

1. Sandi Morris (ZDA)       4,72

2. Nicole Büchler (Švi)     4,52

3. Anika Roloff (Nem)       4,42

...
5. Tina Šutej (Slo)         4,32

Ne spreglejte