TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
20. 1. 2016,
21.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Veselin Vujović evropsko prvenstvo Vroclav

Sreda, 20. 1. 2016, 21.59

7 let, 12 mesecev

Sloveniji se obetajo spremembe

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Na čelu z mano in vsemi igralci smo si zaslužili najslabšo mogočo oceno," je (samo) kritičen Veselin Vujović, selektor rokometne reprezentance, po 14. mestu na evropskem prvenstvu.

"Prav tako sem presenečen kot vi. Nikakršnega kazalnika ni bilo, da bi lahko odigrali takšno tekmo," je po gladkem porazu Slovenije z Nemčijo (21:25) dejal slovenski selektor Veselin Vujović: "Izgubiti je mogoče na več načinov. Način, na katerega smo izgubili, je sramoten. Nismo imeli volje, znanja, hotenja, da bi poskusili kaj. Nismo se pogovorili takoj v garderobi, ampak v hotelu. Kaj je bila tema, bo ostalo med mano in igralci, vi pa boste to verjetno videli na naslednjem spisku reprezentance." Med vrsticami napovedane spremembe?

Slovenija, ki je imela na začetku priložnost za konkretno vodstvo, nato pa padla v igri, je na tej tekmi imela možnost za napredovanje med najboljših 12 na prvenstvu, z malo sreče celo s tremi točkami. A, seveda, če bi zmagala. Tako pa je ob dveh porazih in remiju osvojila 14. mesto.

"Še dobro smo jo odnesli"

"Neverjetno, kako malo čvrstosti je bilo v naši obrambi, kako slab je bil pretok žoge, koliko tehničnih napak so napravili najizkušenejši in najboljši igralci. Povrh vseh težav se nam je zgodilo, da ima Dean Bombač še povišano temperaturo in angino, tako hitro pa zamenjave ni mogoče pripeljati. Zato je bil v ekipi, a to ni bil Bombač s tekme proti Španiji. Nismo imeli strela od zunaj in konkretnih rešitev. Glede na to, kako smo igrali, smo jo še dobro odnesli. V nekem trenutku sem se ustrašil, da bomo doživeli sramoten poraz. Tokrat sem spoznal igralce z do zdaj neznane strani," je bil po srečanju razočaran slovenski selektor, ki se bo spominjal debija na velikem tekmovanju s kapljo (ali večimi) pelina.

Pokleknili, ko bi morali pokazati pravi obraz

"Toliko straha, krča. Vsi poskusi, da to preobrnem, so se izjalovili. Nekateri igralci, ki so nas prej nosili, so odpovedali. Vsak, ki je napadel Mateja Gabra, ga je preigral. Redkokdo si je zaslužil pozitivno oceno. Tudi jaz kot selektor. Točka na treh tekmah je premalo. Mislim, da smo dobili darilo in možnost, da proti Nemčiji odigramo dobro. Proti Špancem, ko nismo imeli česa izgubiti, smo blesteli. Ko bi morali pokazati značaj in kakovost, tega nismo storili. Zame je to presenečenje. Če bi spet začel priprave, bi nekatere stvari naredil drugače. Morda bi bila drugačna tudi ekipa," je nadaljeval Vujović, ki si želi stvari analizirati mirne glave.

Brez realnih pojasnil

Med stvarmi, ki so ga najbolj zmotile, je bila anemičnost igralcev, ki se je, kot je dejal, jasno izrazila v garderobi med polčasom: "Gledali so, kot da gledajo skozi mene, kot da me ne vidijo, se ne odzivajo. Poskusi, da bi jih kdo dvignil, so bili posamični. Ni bilo želje, iskre, krvi, ki je potrebna. Nimam realnih pojasnil, ki bi vas zadovoljila. Še hujše pa je, da nimam odgovorov na svoja vprašanja. Razmišljam, kaj in kako naprej z ekipo, ki proti Švedom izgublja z 9:16 in po odlični tekmi proti Španiji z Nemci izgubi brez skoraj kakršnegakoli odpora. Mislim, da so nas premagali rutinsko."

Manjši vpliv srednjih zunanjih

Kot kaže, bo v prihodnje slovenska igra v manjši meri slonela na srednjih zunanjih igralcih, kjer sicer v slovenski ekipi vlada največja konkurenca. "Mislim, da moramo spremeniti način igre. Veliko je bilo odvisno od srednjih zunanjih, ki so delali vse, kar jim je padlo na pamet: izvajali kote, avte … Drugi zunanji igralci pa so bili zapostavljeni. Od njih nimamo prave iniciative. Če srednji zunanji nimajo svojega dneva, je tekma izgubljena, preden se je sploh začela. Ni veliko časa za izboljšave." Ni, saj aprila Slovence že čakajo olimpijske kvalifikacije. Slovenija pa tudi kandidira za izvedbo turnirja, ki bi bil v Stožicah.

"Pred tekmo smo se malo bali sodniških odločitev. Ponavadi iščemo krivca pri drugih. Tokrat ga ni. Krivci so trener in igralci. Koliko je mogoče napraviti s temi igralci, bodo analizirali v vodstvu zveze. Nato bomo videli, ali bomo šli dalje ali ne," je dialog z novinarji, ki ga niti ni bilo treba preveč spodbujati z vprašanji, sklenil slovenski selektor. Njegovo delo sta vsekakor otežili poškodbi Jureta Dolenca in Klemena Cehteta, a to ni izgovor za rezultat.

Ne spreglejte