TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2009,
20.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 6. 2009, 20.30

8 let

Sanader in Rehn v New Yorku o deblokadi hrvaškega pridruževanja EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Olli Rehn upa, da bo Hrvaška do konca leta uspela dokončati tehnični del pristopnih pogajanj z EU pod pogojem, da v kratkem pride do deblokade teh pogajanj in rešitve nekaterih drugih ovir.

Evropski komisar za širitev Rehn se je v New Yorku srečal s hrvaškim predsednikom vlade Ivom Sanaderjem. Sanader je dejal, da sta Rehn in Evropska komisija veliko storila za Hrvaško in ji še naprej pomagata pri pogajanjih. Hrvaški premier se je zahvalil za perspektivo, ki jo je EU dala Hrvaški na začetku novembra lani, ko je sporočila, da se lahko pristopna pogajanja končajo še letos. "Šla sva skozi praktično vse vidike naših pogajanj z EU in ostajava optimista, da se lahko pogajanja končajo do konca leta. Seveda je eden od največjih problemov slovenska blokada," je dejal Sanader in poudaril, da je celotna hrvaška politika sprejela kompromisni predlog Rehna in evropske trojke.

"Pripravljeni na konec pogajanj do konca leta" "Po drugi strani smo informirali našega ministra za zunanje zadeve, da ima Slovenija neke amandmaje in bo prišlo do ponovnega srečanja na tej ravni. V vsakem primeru pa si skupaj s slovensko stranjo in ostalimi članicami EU prizadevamo za rešitev problema. Hrvaška je pripravljena na konec pogajanj do konca leta in mislim, da potrebujemo skozi junij dodatne napore, da rešimo problem med Slovenijo in Hrvaško, seveda pa ne na račun hrvaškega ozemlja. To želim povedati tukaj v New Yorku in to sem povedal tudi komisarju Rehnu," je med drugim dejal Sanader, ki je pogovor z Rehnom označil za zelo konstruktiven in vsebinski.

Rehn: Še je potrebno delo

To je potrdil tudi Rehn in dejal, da je hvaležen in da ceni pozitiven odgovor Hrvaške na njegov kompromisni predlog za rešitev vprašanja slovensko-hrvaške meje, ki bi pripeljal do odprave blokade. "Govorila sva o poti naprej in možnih načinih za deblokado pristopnih pogajanj. Še vedno je mogoče do konca leta končati tehnični del pristopnih pogajanj med Hrvaško in EU. Hrvaška je v zadnjih nekaj letih naredila dober napredek pri številnih ključnih poglavjih, vendar je še potrebno delo," je dejal.

"Smo tako blizu, da ne bi smeli odnehati" "Pogajanja je še vedno mogoče končati, pod pogojem, da hitro pride do deblokade in rešitve nekaterih drugih ovir, ki so še vedno pred nami. Gre za delo, ki poteka in glede vprašanja meje je pomembno, da se državi sporazumeta, Evropska komisija pa bo še naprej pomagala do rešitve. Smo tako blizu, da ne bi smeli odnehati," je dejal Rehn.

"Bistveno je, da se državi sporazumeta" Na vprašanje kako naprej, če bo Slovenija nadaljevala z blokado, je Rehn odgovoril, da je Slovenija prav tako dala pozitiven odgovor na njegov predlog, vendar z nekaterimi amandmaji. "Pogovore nadaljujemo in skušali bomo najti osnovo za naprej. Bistveno je, da se državi sporazumeta, Evropska komisija pa je pripravljena pomagati, kar delam že zadnjih šest mesecev in upam, da lahko kmalu pridemo do rešitve," je dejal Rehn.

Sander bo v sredo predaval na Columbii Sanader in Rehn sta se srečala v prostorih hrvaške misije pri ZN v New Yorku, kjer je imel hrvaški premier kasneje tudi srečanje z ameriško veleposlanico pri ZN Susan Rice. Sanader bo imel v sredo predavanje na univerzi Columbia, v četrtek pa se bo udeležil zasedanja Varnostnega sveta ZN o Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Rehn je dejal, da je na obisku v New Yorku zaradi številnih srečanj na temo Jugovzhodne Evrope, Cipra in drugih vprašanj, namerava pa potovati tudi v Washington.

Ne spreglejte