TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2010,
7.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 10. 2010, 7.15

8 let

Rožnati oktober posvečen osveščanju o raku dojk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Oktober je že nekaj let namenjen osveščanju o raku dojk. To je najpogostejši rak žensk v razvitem svetu in tudi v Sloveniji.

Pri nas letno zboli okoli 1100 žensk. Predvsem zaradi poznega odkrivanja bolezni je preživetje naših bolnic žal še vedno slabše od evropskega povprečja. Ob letošnjem "rožnatem" oktobru bodo potekale številne aktivnosti. Zaradi raka dojk v EU vsako leto umre 87.000 žensk, pri nas blizu 400, navajajo v Slovenskem združenju za boj proti raku dojk Europa Donna. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2007 za to obliko raka zbolelo 1147 žensk in šest moških, umrlo pa je 399 žensk in trije moški. Rak dojk ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških, opozarjajo v Europi Donni.

Zgodnje odkrivanje in novi načini zdravljenja

Natančen vzrok za nastanek raka dojk še ni znan, obstaja pa nekaj dejavnikov tveganja, ki so povezani z njim, in sicer rak dojk v družini, zgodnja menstruacija in pozna menopavza, starost (tri četrtine žensk namreč zboli po 50. letu), pozna prva nosečnost (prvi otrok po 30. letu) oz. ženske, ki niso nikoli rodile, debelost in neprimerna prehrana ter telesna neaktivnost, navajajo na spletni strani www.roza-oktober.si.

Kljub večjemu obolevanju se zadnja leta smrtnost zaradi te bolezni v razvitem svetu zmanjšuje. Razloga za to sta organizirano presejanje žensk v najbolj rizičnih skupinah ter uvajanje novih učinkovitejših načinov zdravljenja.

Akcija Za pisana življenja

Zgodaj odkrit rak dojk je v večji meri ozdravljiv, pri odkrivanju pa ima pomembno vlogo tudi redno mesečno samopregledovanje, poudarjajo. Z izogibanjem dejavnikom tveganja, rednim samopregledovanjem ter organiziranim presejanjem lahko dokazano zmanjšamo smrtnost zaradi te bolezni. V Sloveniji je leta 2008 začel delovati presejalni program raka na dojki Dora.

V Europi Donni so v sodelovanju z banko Nova KBM ob letošnjem rožnatem oktobru oblikovali dobrodelno akcijo Za pisana življenja. Za vsak podpis, sporočilo, klik Všeč mi je na facebooku ali oddano pentljo v poslovalnici bo Nova KBM Europi Donni podarila 50 centov.

Z zbranim zneskom pa bodo skupaj podprli prizadevanja Europe Donne za nakup opreme za uspešnejše zdravljenje onkoloških bolnikov.

Ne spreglejte