TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
15.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 15.53

8 let

Putin: Za krizo kriva ameriška neodgovornost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za svetovno finančno krizo je kriva "neodgovornost" ameriškega finančnega sistema, je dejal ruski premier Vladimir Putin.

"Vse, kar se trenutno dogaja v finančnem svetu, se je začelo v ZDA. Vendar pa to ni neodgovornost posameznikov, ampak sistema," je povedal. "V ZDA niso sposobni sprejeti ustreznih ukrepov" Najbolj žalostno je, meni Putin, da v ZDA niso sposobni sprejeti ustreznih ukrepov. Putin pravi, da gre za pravo krizo, ki je prizadela rusko gospodarstvo. Na moskovski borzi je indeks RTS od maja izgubil že 50 odstotkov vrednosti, za padec pa je po mnenju analitikov delno kriva svetovna kreditna kriza.

Ruska vlada ruskim bankam namenila 150 milijard dolarjev Ruski finančni minister Aleksej Kudrin meni, da bi morale ZDA nujno sprejeti načrt. Ruska vlada se je doslej odločila za izboljšanje likvidnosti ruskemu bančnemu trgu nameniti skupno 150 milijard dolarjev. Glavni ekonomist pri moskovski podružnici banke Unicredit Vladimir Osakovski meni, da je likvidnostni paket le kratkoročna rešitev, ki bo pomagala ruskim družbam v trenutnih likvidnostnih težavah, da pa je dolgoročno financiranje in rast industrije še vedno vprašljivo.

Finančna kriza oklestila gospodarsko rast v Rusiji Kudrin je še dejal, da naj bi globalna finančna kriza za odstotno točko oklestila gospodarsko rast v Rusiji, ki bo tako le 5,7-odstotna. Vojna v Gruziji, padec cen surovin in težave na finančnih trgih v svetu so povzročile beg kapitala iz Rusije. Tako naj bi po nekaterih ocenah med 8. avgustom in 19. septembrom tuji in ruski vlagatelji z moskovske borze umaknili 57 milijard dolarjev.

Bela hiša zavrnila Putinove kritike Bela hiša je Putinove kritike zavrnila. "S problemom, ki je zelo zapleten in obširen, se ukvarjamo na najbolj odločen možen način. In mislim, da o tem ne gre dvomiti," je na vprašanje glede Putinovih obtožb odgovoril tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Fratto.

Ob tem je poudaril, da so ameriški finančni trgi v zadnjih 15 letih "v veliki meri prispevali ne le k ameriški, temveč tudi k svetovni rasti". "Obtoževati to industrijo zaradi te krize je po mojem nekoliko krivično," je še dodal Fratto.

Ne spreglejte