TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
17. 1. 2016,
14.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

evropsko prvenstvo Veselin Vujović David Miklavčič

Nedelja, 17. 1. 2016, 14.17

8 let

Proti tradiciji: Če ne bi bili prepričani o zmagi, je nesmiselno igrati tekmo

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po porazu s Švedi se slovenski rokometaši ozirajo proti drugemu tekmecu na evropskem prvenstvu v Vroclavu, Špancem (ponedeljek, 18.15). Ti so v prvem krogu skupine C ugnali Nemčijo.

Španija je četrta ekipa s svetovnega in tretja z evropskega prvenstva. V zasedbi selektorja Manola Cadenasa je serija vrhunskih igralcev, kot so Victor Tomas, Jorge Maqueda, Raul Entrerrios, Julen Aguinagalde, Viran Morros in drugi. Hrbet pa jim krije izvrstni Arpad Šterbik. Španske odlike so višina in obenem gibljivost igralcev, saj imajo v obrambi kar trije okrog dva metra, ob tem pa hitrost, saj imajo zelo dobro tranzicijo.

Na prvi tekmi so Španci z nekaj težavami premagali Nemce z 32:29. Slovenija Španije na evropskih in svetovnih prvenstvih ter olimpijskih igrah še nikoli ni premagala. Na 13 medsebojnih tekmah je enkrat slavila na prijateljskem obračunu.

Tudi nižji od dveh metrov zadevajo od daleč

Levoroki David Miklavčič je prepričan, da Slovenci lahko zabijajo prek španske obrambe, a na svojstven način: "Nikoli nismo veliko igrali 'strelskega' rokometa. Imamo igralce, ki znajo sprožiti z devetih metrov, za to ne potrebuješ dvometrašev. Moramo pa si pripravljati priložnosti, Špance pripeljati v položaje, ko v obrambi lovijo nas. Dokler bomo precej nepokretni, bo težko. Španci igrajo kombinacijo agresivne in pasivne obrambe. Zelo dobri so v preučevanju nasprotnika in hitro opazijo, ali si nevaren ali ne. Zelo dobro zapirajo prostor."

Zadnjič sta se ekipi srečali na zadnjem svetovnem prvenstvu v Katarju, kjer je Španija slavila za štiri gole. "Ne glede na tradicijo kaj drugega kot zmaga ne pride v poštev. To ne pomeni, da bomo zagotovo zmagali, ampak smo vseeno prepričani o tem. Če ne bi bilo tako, je nesmiselno, da igramo tekmo. Če bo treba, bomo premoč Španiji priznali šele po 60 minutah. Popraviti moramo pristop v prvem polčasu, ki proti Švedski ni bil dober. Španci niso nepremagljivi," sporoča Miklavčič, ki optimizem črpa iz pristopa, obrambe in prikazanega ekipnega duha na tekmi proti Švedom, ko so se Slovenci do izenačenja, žal pa ne tudi do vodstva, vrnili po osmih zadetkih zaostanka.

Zmaga ali vsaj točka proti Špancem bi seveda še kako dobro dela. Tudi morebitni poraz pa ne bi prečrtal Slovenije z liste kandidatov za napredovanje. A v tem primeru bo o napredovanju zagotovo odločala zadnja tekma z Nemci.

Ne spreglejte