TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 3. 2008,
19.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 19. 3. 2008, 19.31

8 let

Protesti proti pokojninski reformi ohromili Grčijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V središču Aten se je zbralo okrog 100.000 protestnikov, ki so izrazili svoje nestrinjanje z vladno pokojninsko reformo. Med protesti je prišlo do spopadov med protestniki in policijo.

Spopadi so se vneli po uradnem zaključku protesta, ko so protestniki na policiste začeli metati kamenje in zažigalne bombe, policija pa jih je nato razgnala s solzivcem.

V Solunu in Atenah ranjenih ni bilo Medtem so protesti potekali tudi v drugih grških mestih. V Solunu se je zbralo okrog 8000 protestnikov, ki so zažgali dve banki in tri bankomate. Kljub vsemu iz Soluna in Aten o ranjenih ne poročajo. Zaradi protesta so bile onemogočene javne storitve, poleg tega pa je bilo odpovedanih več deset poletov.

"Vlada ponuja zmanjševanje davkov bogatim in olajšave za velike korporacije"

"Zahtevamo socialno pravičen pokojninski sistem," je med protestom dejal vodja opozicije iz vrst socialistov in nekdanji zunanji minister George Papandreu. Ob tem je vlado obtožil zmanjševanja osnovnih upokojenskih pravic, zlasti pri ženskah, saj "vlada ponuja zmanjševanje davkov bogatim in olajšave za velike korporacije. "To je nesprejemljivo. Borili se bomo in upamo, da si bomo s tem priborili boljšo in bolj varno Grčijo," je še dejal Papandreu.

Zaradi stavke je prihajalo tudi do električnih mrkov Stavke so se med drugimi udeležili zdravstveni delavci, kontrolorji letenja, učitelji, pristaniški delavci, hotelski uslužbenci, poleg naštetih pa tudi železničarji in sodniki. Prav tako se v Atenah kopičijo smeti, saj stavkajo tudi komunalni uslužbenci, zaradi stavke delavcev v energetskih podjetjih pa je Grčija v zadnjih dveh tednih doživela že nekaj električnih mrkov.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da grška javnost nasprotuje novi pokojninski reformi, ki naj bi združila pokojninski sklad in sklad zdravstvenega zavarovanja, poleg tega pa naj bi povišala starostno mejo za upokojitev žensk in mater. Vlada kljub vsemu že vse od ponovne izvolitve septembra opozarja, da bo obstoječi pokojninski sistem v nekaj letih propadel, če ga ne bodo reformirali.

Ne spreglejte