SiolNET.
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Preventivni ukrepi za objekte na plazovitih območjih

1

termometer

Geološki zavod Slovenije je za lastnike nepremičnin na potencialno plazovitih terenih pripravil navodila za ravnanje ob premikih tal.

Navodila vsebujejo predvsem preventivne ukrepe, s katerimi lahko v veliki meri preprečijo splazitev mase ali pa omilijo njene posledice.

Najpomembnejše je stalno opazovanje Lastnikom objektom, ki so zgrajeni na takšnem območju, svetujejo stalno opazovanje plazovitega območja, oglede pa še posebej priporočajo po izdatnejšem dežju ali po potresih. Pozorni naj bodo na sveže razpoke v opornih zidovih, nagibanje in rušenje zidov, iskanje znakov premikov in poškodb na pobočjih in brežinah ter znake zamakanja vode.

Pravilna zasaditev rastlin je lahko zelo koristna

Za veliko ukrepov lahko lastniki poskrbijo sami. Zmanjšanje verjetnosti premikov tal lahko dosegajo z vzdrževanjem primerne vegetacije - rastlinstvo ima na plazovitih območjih tudi pozitivne učinke -, kontrolo vode na posesti ter ustreznim vzdrževanjem objektov in posesti.

Vsako poslabšanje javite občini in upravni enoti Vsa opažanja o poslabšanju stabilnosti terena naj lastniki sporočijo občini in upravni enoti, poudarjajo. Ko se pojavijo premiki in porušitve, pogosto ne povzročajo težav samo posameznemu lastniku, temveč tudi ožji ali širši soseščini.

Gradnjo na nestabilnih območjih odsvetujejo Tiste, ki želijo graditi nestabilnih območjih opozarjajo, naj se pred gradnjo posvetujejo z inženirskim geologom ali geomehanikom o stabilnosti terena. Če so razmere stabilnosti slabe in bodo zahtevale drage zaščitne ukrepe, nakup takšne posesti odsvetujejo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin