TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 5. 2010,
10.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 5. 2010, 10.20

7 let, 12 mesecev

Prenovljeno bolnišnico Franja bodo odprli 22. maja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Obnova partizanske bolnišnice Franja, ki je bila skoraj v celoti uničena v povodnji septembra 2007, je bila končana decembra lani.

Delavci Mestnega muzeja Idrija v barakah zdaj postavljajo muzejske eksponate, pojasnjevalne in obveščevalne table ter pripravljajo posebne publikacije. Bolnišnico Franja bodo za javnost ponovno odprli 22. maja.

Za obnovo so porabili okrog 2,3 milijona evrov

Poleg kulturnega spomenika so poskrbeli tudi za trajno sanacijo poti, struge potoka in zgradili sistem zaplavne in lovilne pregrade v zaledju, je povedala direktorica Mestnega muzeja Idrija Ivana Leskovec.

Predvideni stroški sanacije bodo sicer skoraj za polovico manjši od načrtovanih. Takoj po ogledu škode ob koncu leta 2007 se je govorilo o štirih milijonih evrov, doslej pa so za obnovo porabili okrog 2,3 milijona evrov. "Denar za obnovo je zagotovila država, tako ministrstvo za kulturo kot ministrstvo za okolje in prostor, precejšen del sredstev so prispevali tudi posamezniki in pravne osebe. Posebej velika je bila donacija v obliki različnih muzejskih medicinskih predmetov, s katerimi smo nadomestili izgubljene predmete v bolnici Franja," je povedala Leskovčeva.

Nekaterih predmetov se ne bo dalo nadomestiti

Vseh predmetov pa v bolnišnici Franja ne bodo mogli nikoli nadomestiti. "Lesene dele smo nadomestili s kopijami, medicinsko opremo in druge pripomočke smo nadomestili z nadomestnimi predmeti, ki smo jih pridobili na terenu in izhajajo iz časa, v katerem je delovala bolnica Franja. Strokovna odločitev je bila, da v Franjo ne bo vračali tistih originalnih predmetov, ki so nesrečo preživeli. Razstavljeni bodo vsi predmeti, izjema bo le rentgenski aparat, ki ga kljub iskanju po vsej Evropi nismo našli," je še povedala Leskovčeva.

S Franjo upravlja Mestni muzej Idrija

Občinski svet občine Cerkno, ki je lastnik kulturnega spomenika, vpisanega na seznam UNESCO, je nedavno sklenil, da bo z bolnišnico Franja začasno še upravljal Mestni muzej Idrija. Vendar direktorica tega ni želela komentirati, saj iz tega sklepa ne izhaja niti za koliko časa naj bi upravljali s Franjo niti pod kakšnimi pogoji.

Ne spreglejte