TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
20. 1. 2016,
14.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Matjaž Tominec evropsko prvenstvo

Sreda, 20. 1. 2016, 14.39

7 let, 12 mesecev

"Prednost Slovenije so izkušnje"

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nekdanji slovenski selektor Matjaž Tominec zelo dobro pozna fizionomijo nemške rokometne reprezentance, ki se bo na najpomembnejši tekmi evropskega prvenstva pomerila s Slovenijo.

"Nemci so narod, ki ima lastnost, da vedno 'grize'. Imajo novo ekipo, relativno novega trenerja, manjkata poškodovana Patrick Groetzki in Uwe Gensheimer. To je Nemcem dalo še dodaten motiv. Ekipa je obetavna. Ima fizično moč in potencial. Tudi pod nekdanjim selektorjem se je šampionska ekipa sestavljala skoraj deset let," razmišlja Matjaž Tominec, ki je kot prvi in do zdaj edini slovenski trener vodil bundesligaša. Sedel je na klopi Melsungena.

(Ostro)strelci

To pa še zdaleč ni edini razlog, da sta mu igra in zasedba nemške reprezentance (po)znani. Kdo so najnevarnejši tekmečevi aduti? "Christiana Dissingerja, ki je igral tudi v Kadettnu, osebno poznam. Ima zelo močan strel, a mora se še veliko naučiti, čeprav je v Kielu storil velik korak naprej. Imajo tudi druge mlade visoke igralce, veliko žog gre na krožnega napadalca. Morda manjka pravi strelec na desni strani. Steffen Weinhold je podoben profil igralca kot Jure Dolenec, čeprav je fizično nekoliko močnejši od njega. Fabian Wiede je bolj strelsko naravna, a mlad," se je Tominec sprehodil skozi nemško zunanjo linijo, ki jo dopolnjuje še en visok (195 cm) rokometaš, Steffen Fäth.

Večina nemških rokometašev, ki so namučili Španijo in premagali Švedsko, je torej nevarna s streli od daleč. Če to ne gre, iščejo krožnega napadalca. Ali obratno.

Žogo pripeljati na rob igrišča

"Našo prednost vidim v izkušnjah. S hitrim prenosom žoge, polprotinapadi in tudi s spremembami smeri na postavljeno obrambo moramo poskušati spravljati Nemce iz ravnotežja. Predvsem pa moramo veliko bolj uporabljati strele s krila. Na sredini imajo Nemci visok blok, ki bo verjetno pripravljen na slovenske podaje krožnemu napadalcu ob tla," predvideva Tominec, ki se je z Nemci pomeril v tudi v svojem selektorskem mandatu: "Leta 2002 na evropskem prvenstvu sem Nemcem postavil obrambo 3-2-1 s prehodom na 4-2 do 55. minute. Na koncu smo izgubili za tri gole, Nemci pa so izgubili v finalu."

Podobno obrambo ajdovski strokovnjak priporoča tudi tokrat ali pa 5-1 ali pa 6-0 s hitrim izpadanjem ter pravočasnimi prekrški nad nemškimi zunanjimi igralci.

Ne spreglejte