TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 11. 2015,
12.40

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Žito prazniki prazniki jedilnik žitarice

Četrtek, 26. 11. 2015, 12.40

2 leti, 5 mesecev

Praznični jedilnik z žiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Praznično pogosto pomeni, da obrok poleg glavne jedi in solate vsebuje še vsaj eno predjed, priloge pa drugačne kot sicer, in hitro se znajdemo v zadregi, kaj naj bi to - novega, drugačnega - bilo.

Navadno spet nekaj krompirjasto močnatega? Konec koncev smo v dvomih, če bomo imeli dovolj loncev, krožnikov in pribora ter nenazadnje časa, da bi vse skupaj spodobno pripravili. V nadaljevanju vas čaka nekaj idej za zanimive jedi z žiti.

Antipasto

Praznični jedilnik začnemo s predjedjo, ki je navadno hladna. Lahko se potrudite in tik pred postrežbo na tanko na krožnike narežete kak drag in žameten zares svež kos mesa, da postane carpaccio ali si delo poenostavite in pripravite solato, takšno iz žitnih kaš. Kuhani kaši dodajte vse klasične solatne sestavine, kot so oljke, kisle kumarice, šunka in sir, do (manj običajnih) kuhane hobotnice in kock korenovk. Odlično se za solato obnesejo tudi nekatere sorte riža, zlasti polnovredne z manj škroba. Nekatere med njimi med kuho zaradi obilja mineralov in ohranjenih zdravih ovojnic sprostijo barvo, da je riž potem rožnat, kar zna biti v solati zelo privlačno. Solata mora biti dobro ohlajena. Odlično, jo vsaj lahko pripravite vnaprej in tik pred zdajci le privlačno naložite na krožnike. Pripravno, ni kaj.

Primo

Prva jed je navadno topla, se pravi ena dobra juhica ali rižota ali njoki ali testenine, na kar prisegajo Italijani, ljubitelji praznične slow food kuhinje. Ena dobra juhica? Ribja z rižem, mogoče bogata in gosta kremna zelenjavna v malih skodelicah? Za svečan videz denimo z nežnim zdrobovim žličnikom, ki ga skuhamo posebej in narahlo položimo v skodelico? Le nikar ne izberite juhe zelene barve. Bela cvetačna juha bo recimo ravno pravšnja, saj jo brez težav skuhate do uro prej, pokrito shranite in pred postrežbo le na hitro pogrejete. Špinačna, blitvina ali grahova juha namreč med čakanjem pokrita s pokrovko izgubi privlačno zeleno barvo in postane vojaško zelena, kar odvrne še tako lačnega.

Testenine so čudovita izbira, če le zmorete vse skuhati ob pravem času. Poskusite z okusnimi in zdravimi ajdovimi ali pirinimi širokimi rezanci, ki so res nekaj prav posebnega. Z gobicami v vinsko masleni majaronovi omaki recimo.

Secondo

Glavna jed bo najbrž nekaj z mesom, potrebujete pa zanimivo prilogo. Slane palačinke brez težav nadevate z razno zelenjavo in kuhano kašo ter potem gratinirate v pečici. Izberete lahko katerokoli žitno kašo, riž ali mešanice riža in žitnih kaš, ji dodate nariban korenček, pretlačeno kuhano kolerabo, zeleno, pastinak ipd., vse povežite z jajcem, nadevajte v palačinke in svitke položite v pekač. Le še preliv iz smetane/mleka in par jajc potrebujete ter malo naribanega sira za povrh. Po približno 20 minutah je jed gotova in brez težav počaka v ohlajajoči pečici na goste, če malce zamujajo. Narezana na manjše kose je praznična priloga mesu, s solato pa kar glavna na kakšen povsem običajen dan. Hm, še bolj sofisticirano? Na palačinko dajte list špinače ali blanširanega ohrovta, potem nadev, vse skupaj zvijete ...

Dolce

Svojo izbiro sladkih jedi razširite z božično dišečimi. Če jih ne boste imeli že za "primo", pripravite testenine za sladico. Zanje v globoki ponvi razpustite maslo s cimetom, klinčki, pomarančno lupinico, rozinami, potem dodajte kuhane testenine, vse skupaj bogato prelijte s pomarančnim sokom, medom, pomešajte in po nekaj minutah naložite na krožnike. Bogato prelijte z medeno omako, potresite z oreščki in takoj ponudite. S kepico sladoleda, kajne?

Tudi klasični rižev narastek je hitro lahko praznični, če mu vmešate izbrane začimbe. Poleg tradicionalnih cimeta, klinčkov in vanilje ne pozabite na ščep muškatnega oreščka in ingverja. Za res praznični pridih rižev narastek specite v malih modelčkih za sufle ali creme brulee in na enak način sladkorno vrhnjo plast na pečenem narastku karamelizirate. Od rižev izberite raje bolj okroglozrnate ali riž nadomestite z ješprenjem, mogoče naredite zdrobov narastek. Le izbrano ga začinite, ohlajenega narežite na kocke in postrezite v pisanih malih papirnatih modelčkih. Nihče ne bo opazil, da gre za "navaden zdrobov kolač".

Drobno pecivo, minjoni in razne slaščice – le težko se jim upremo. Iz beljakov, ki navadno ostanejo pri praznični peki, pa hitro naredimo ovsene poljubčke. Če nam uspejo manjši, po dva in dva spojimo s kislo marmelado, ki omili sladkobo. Naloženi na krožnike pokončnega stojala za slaščice so resnično prikupna popestritev prazničnega jedilnika.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. tehn.

Ne spreglejte