Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
17. 6. 2016,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7

6

Natisni članek

Osebne finance dražba dražba stanovanj nepremičnine stečaj Nokturno Koper

Petek, 17. 6. 2016, 14.00

6 let, 6 mesecev

Nova dražba, nova stanovanja s pogledom na morje

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7

6

Stanovanjska soseska Nokturno | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Medtem ko bo DUTB predvidoma šele jeseni začela prodajati 215 stanovanj v koprskem naselju Nokturno, za katere cen še ne želi razkriti, bodo konec meseca na dražbi na voljo štiri.

Od 240 stanovanj jih je okoli 20 v lasti zasebnikov, večinoma podizvajalcev, ki so sodelovali pri gradnji. Številni so tudi zaradi Nokturna pristali v stečaju, njihove nepremičnine pa so se znašle na dražbi.

Ker je bila soseska na Markovcu zgrajena že leta 2010 in zaradi stečaja investitorja GPG ni imela pravega lastnika, so stanovanjske enote začele propadati. Nekatere strehe so zamakale, zato je posledično nastajala škoda v notranjosti in na zunanjosti objektov. Večkrat so bile osamljene nepremičnine tudi tarče vandalov.

Še pred masovno prodajo 215 stanovanj v lasti DUTB bodo konec meseca na dražbi na prodaj štiri stanovanja v lasti podjetja Almont iz Slovenske Bistrice, ki je pristalo v stečaju. Najmanjše stanovanje bo na voljo po izklicni ceni 127 tisoč evrov, največje za 227 tisočakov. | Foto: Klemen Korenjak Še pred masovno prodajo 215 stanovanj v lasti DUTB bodo konec meseca na dražbi na prodaj štiri stanovanja v lasti podjetja Almont iz Slovenske Bistrice, ki je pristalo v stečaju. Najmanjše stanovanje bo na voljo po izklicni ceni 127 tisoč evrov, največje za 227 tisočakov. Foto: Klemen Korenjak

DUTB bo obnovo naselja končala do jeseni

Potem ko je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) pred dvema letoma na dražbi premoženja družbe GPG Inženiring v stečaju za 215 stanovanj odštela 23 milijonov evrov, mora pred prodajo končnim kupcem najprej sanirati nastalo škodo.

Šele na ponovljenem razpisu je marca letos izbrala avstrijsko družbo Strabag, ki 1,1 milijona evrov vredno obnovo že izvaja. Dela morajo biti končana do konca poletja, prodaja pa bo predvidoma stekla jeseni.

Prodajnih cen na DUTB ne želijo izdati, poudarjajo pa, da bodo stanovanja na prodaj po tržnih cenah.

Štiri stanovanja po 1.800 evrov za kvadratni meter

Pred DUTB bo stečajni upravitelj podjetja Almont iz Slovenske Bistrice Veljko Jan na tretji javni dražbi skušal prodati štiri stanovanja. Na prvih dveh se ni pojavil noben dražitelj, čeprav je predhodno nekaj zanimanja bilo. Almont je v stečaju od jeseni 2011.

Najmanjše stanovanje bo na voljo po izklicni ceni 127 tisoč evrov, največje za 227 tisočakov. Če na dražbi ne bo gneče in bodo prodajne cene blizu izklicnih, bodo morali kupci za kvadratni meter odšteti okoli 1.800 evrov. GPG je želel zanje sprva iztržiti več kot tri tisočake na kvadratni meter.

Notranjost štirih stanovanj je po besedah stečajnega upravitelja Veljka Jana kljub večletnemu čakanju na kupce v dobrem stanju in ne potrebujejo obnove. | Foto: Klemen Korenjak Notranjost štirih stanovanj je po besedah stečajnega upravitelja Veljka Jana kljub večletnemu čakanju na kupce v dobrem stanju in ne potrebujejo obnove. Foto: Klemen Korenjak

Za 68 kvadratnih metrov stanovanjske površine izklicna cena znaša slabih 127 tisoč evrov, za 71 kvadratnih metrov 131 tisočakov, za 110 kvadratnih metrov 196 tisočakov, za 127 kvadratnih metrov pa 227 tisoč evrov. Vsakemu pripadata po dve parkirni mesti v podzemni garaži.

Ponujeni znesek se zvišuje v koraku po tisoč evrov. Varščino v višini desetih odstotkov morajo zainteresirani kupci plačati do 28. junija. Ogled nepremičnine in vpogled v cenitev je mogoč po predhodnem dogovoru.

Stanovanja v dobrem stanju

Po besedah stečajnega upravitelja Veljka Jana je notranjost njihovih stanovanj kljub večletnemu čakanju na kupce v dobrem stanju in niso potrebna obnove.

"Drugo je, ko govorimo o skupnih prostorih, ki pa jih prav zdaj obnavlja DUTB. Brez tega prodaja res ne bi bila mogoča," pojasnjuje Jan, ki pa ne ve, kako je z delujočo infrastrukturo v soseski.

Kupci, ki bodo na junijski dražbi kupili stanovanja, lahko v njih brez težav bivajo, nam je zatrdil upravnik naselja podjetje Tabor upravljanje. | Foto: Klemen Korenjak Kupci, ki bodo na junijski dražbi kupili stanovanja, lahko v njih brez težav bivajo, nam je zatrdil upravnik naselja podjetje Tabor upravljanje. Foto: Klemen Korenjak

To smo preverili pri upravniku Nokturna podjetju Tabor upravljanje. Čeprav so nekateri števci za vodo v prejšnji zimi zaradi mraza popokali in je bilo celotno naselje brez vode, je škoda zdaj sanirana.

Trenutno poteka tlačni preizkus vodovodnega sistema in sistema ogrevanja. "Kupci, ki bodo na junijski dražbi kupili stanovanja, lahko v njih brez težav bivajo," nam je zatrdil upravnik.

Jan dodaja, da je zanimanje morebitnih kupcev tokrat bistveno večje, organizirali so že tudi nekaj ogledov. "Prepričan sem, da so izklicne cene tokrat zelo zanimive. Za koliko jih bo jeseni prodajala DUTB, tudi jaz ne vem," je sklenil Jan.

Ne spreglejte