Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 6. 2015,
20.18

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vlada SDH Telekom Slovenije SMC SD Miro Cerar Dejan Židan

Sobota, 6. 6. 2015, 20.18

7 let, 2 meseca

Vlada žogico vrnila SDH (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vlada je organom Slovenskega državnega holdinga (SDH) naložila, da nadaljujejo postopek prodaje 75-odstotnega deleža v Telekomu Slovenije, je po seji vlade povedal premier Miro Cerar.

Kot je po seji, na kateri so člani vlade kar sedem ur razpravljali o prodaji našega največjega telekomunikacijskega podjetja britanskemu skladu Cinven, povedal predsednik vlade Miro Cerar, se je vlada opredelila do obeh odprtih vprašanj, zaradi katerih se je nadzorni svet SDH obrnil na vlado kot skupščino holdinga: do mehanizma razdelitve tveganj in pojma strateškega lastnika.

Vlada soglaša z mehanizmom razdelitve tveganj Vlada tako soglaša z mehanizmom razdelitve tveganj, predvidenim v prodajni pogodbi. "Vlada tako v okviru splošnih pravil zakona, ki ureja obligacijska razmerja, soglaša z mehanizmom razdelitve tveganj, povezanim z obstoječimi sodnimi, pravdnimi in konkurenčnimi postopki proti družbi Telekom Slovenije in jamstvom države ter SDH kot prodajalcem," je pojasnil finančni minister Dušan Mramor.

Kje bo sedež podjetja? Glede drugega pomisleka pa vlada ugotavlja, da pojem strateški lastnik v zakonu o SDH ni pravno opredeljen in ga je treba presojati v skladu s pravili ekonomske stroke. Vlada tako upravi SDH nalaga, da elemente, ki zagotavljajo strateško vlogo kupca in izhajajo iz ponudbe, v primeru prodaje zagotovi kot sestavni del pogodbe, vključno z ohranitvijo sedeža družbe v Sloveniji.

V obrazložitvi vlade ob sklepu za privatizacijo 15 podjetij je bilo namreč določeno, da mora strateški lastnik prinesti znanje, ohraniti sedež v Sloveniji ter omogočiti Telekomu Slovenije razširitev na mednarodnem trgu. "Vse to ponudba Cinvena tudi zagotavlja, ne omenja pa ohranitve sedeža v Sloveniji," je spomnil Mramor. Zato vlada tudi posebej poudarja, da je treba to določilo eksplicitno vključiti v pogodbo.

Obenem je vlada upravi SDH naložila, da v primeru sklenitve pogodbe o prodaji delnic in vseh drugih pogodb, potrebnih za izvršitev posla, vključi v to tudi opcijsko pogodbo za nakup 100-odstotnega deleža družbe Soline v korist Republike Slovenije. Telekom Slovenije je namreč lastnik družbe Soline, ki upravlja Sečoveljske soline. "Ta opcijska pogodba mora biti sklenjena do roka morebitnega prenosa delnic Telekoma Slovenije na kupca delnic," je povedal premier.

Cerar pričakuje, da bo SDH postopek zdaj končal Mramor ob tem ne pričakuje, da bi omenjene nove zahteve lahko zapletle pogovore med morebitnim kupcem in SDH. V vladi po besedah Cerarja tudi pričakujejo, da bo SDH po enem letu in pol pravočasno opravil svojo dolžnost, sprejel odgovornost in sledil svoji odločitvi, v kateri "je nadzorni svet skupaj z upravo ugotovil, da je prodaja Telekoma primerna in ekonomsko utemeljena". "Zdaj ko ni več teh pomislekov, ki so še obstajali, pričakujem, da se bo postopek nadaljeval in ustrezno končal," je povedal Cerar.

Židan je bil proti … Predsednik najmanjše koalicijske stranke SD Dejan Židan je po seji povedal, da se danes niso odločali za prodajo ali proti njej, da pa je SD nasprotovala vrnitvi odločanja na SDH. Kot je povedal, je sicer uprava SDH predlagala, da bi vlada dala soglasje k prodaji britanskemu skladu Cinven, a za to ni bilo možnosti, saj ni bilo primernih gradiv. Kako so glasovali preostali člani vlade, Židan ni razkril.

… Erjavec pa za Kot kaže, so prepustitev odločanja SDH podprli ministri DeSUS. Prvak stranke Karl Erjavec je namreč ob predčasnem odhodu s seje pojasnil, da bo DeSUS zagovarjala to, da bi odločanje o prodaji prepustili SDH. "Predlagamo, da SDH opravi tiste naloge, ki jih ima po zakonski pristojnosti, saj je bil ustanovljen zato, da politika ne odloča o takšnih zadevah, kot je privatizacija," je napovedal Erjavec. Pojasnil je še, da je dal pisno pojasnilo, kakšen sklep podpira. Je pa Erjavec poudaril, da so v DeSUS zahtevali posebno zaščito za Sečoveljske soline. Torej, da je treba v pogodbi v primeru prodaje Telekoma Slovenije Cinvenu zaščititi soline kot narodni park.

Erjavec: Ni stvar vlade, da odloči, ali je posamezno podjetje strateško DeSUS je sicer ves čas poudarjala, da bo njena odločitev o prodaji Telekoma Slovenije odvisna od presoje, ali je Cinven strateški partner. A danes Erjavec pravi, da ni stvar vlade, da odloči, ali je posamezno podjetje strateško ali ne. To bo po njegovih besedah moral storiti SDH, in sicer zlasti v ekonomskem smislu. Pravne definicije glede tega namreč ni, je dodal Erjavec. SDH bo torej po njegovih besedah moral ugotoviti, kakšni so načrti te družbe in kakšna bodo vlaganja.

Židan: Cinven ni strateški kupec Židan je pred sejo le še enkrat potrdil, da so v SD prodaji nenaklonjeni. Predsednik najmanjše koalicijske stranke je že včeraj dejal, da bodo vladi predlagali, da ugotovi, da SDH iz dveh pomembnih razlogov ni dal soglasja k prodaji, oziroma da se vlada s tem seznani in da se prodajni postopek Telekoma Slovenije konča. Po njegovem mnenju so nadzorniki SDH tudi ugotovili, da Cinven ni strateški kupec. "Strateški kupec je tisti, ki je iz panoge in namerava podjetje razvijati, ne pa ga pripraviti za prodajo, da sam doseže prevzemno premijo," je prepričan Židan.

Združena levica: Prodaja je ogromna napaka "Prodaja Telekoma je ogromna napaka, s katero se Slovenija odpoveduje velikemu delu gospodarske suverenosti. Telekom je po vseh kriterijih eno od ključnih strateških podjetij tako po tržnih kriterijih, saj so dobički pomembno prispevali v proračun, kot predvsem po socialnih, varnostnih in razvojnih kriterijih," pa so v sporočilu za javnost zapisali v opozicijski Združeni levici: "Z današnjo odločitvijo je vlada Mira Cerarja jasno dokazala, da deluje v skladu z interesi mednarodnega kapitala in proti interesom Republike Slovenije."

Cinven odločitev pričakuje do 10. junija Britanski naložbeni sklad Cinven je sicer do aprilskega izteka roka edini oddal zavezujočo ponudbo za približno tričetrtinski delež v Telekomu Slovenije. Sledila so pogajanja, po katerih je sklad 22. maja poslal še izboljšano ponudbo. V sredo pa so iz Cinvena sporočili, da odločitev SDH pričakujejo do 10. junija, saj se, kot so zapisali, zaradi omejitev na strani svojih virov financiranja po omenjenem datumu ne morejo zavezati k izpolnitvi ponudbe.

Ne spreglejte