Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2013,
13.54

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 11. 6. 2013, 13.54

7 let, 2 meseca

V rdečem, ampak z višjimi prihodki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenske železnice kljub recesiji in padanju tovora za letos znova napovedujejo večmilijonski čisti dobiček

Tako vsaj obljubljajo v Skupini Slovenskih železnic. "Kljub krizi, s katero se sooča tudi konkurenca, smo zadovoljni," poudarja prvi mož podjetja Dušan Mes. Poslovni prihodki so prvih štirih mesecih leta presegli 143 milijonov in so za skoraj sedem milijonov evrov višji kot v enakem lanskem obdobju. Podjetje je v omenjenem obdobju ustvarilo nekaj manj kot sedemsto tisoč evrov čiste izgube, v enakem lanskem obdobju je bilo minusa za skoraj 10 milijonov evrov.

V podjetju letos napovedujejo skoraj 6 milijonov evrov čistega dobička Slovenske železnice, ki so nedavno dokončno lastniško prevzele špediterja Fersped (dolga leta so bila njegov manjšinski 49-odstotni lastnik), končno naj bi letos po dolgih letih rdečih številk menda znova posloval z dobičkom, naj bi po prvih napovedih letošnje leto sklenile z okoli 500 milijoni evrov prihodkov. Dobiček iz poslovanja naj bi dosegel skoraj 17 milijonov, čistega dobička naj bi bilo ob koncu leta za skoraj 6 milijonov evrov, ob koncu preteklega leta so ga prvič po nekaj letih "pridelali" za 2,4 milijona. Malce presenetljivo, ampak v vodstvu podjetja vztrajajo, da brez računovodske telovadbe.

Tovorni promet tudi v letošnjih prvih štirih mesecih v izgubi V rdečih številkah je bil tudi v prvih štirih mesecih tega leta znova tovorni promet, ki je prepeljal za malenkost manj tovora v fizičnem obsegu in naj bi pridelal okoli 2 milijona evrov izgube, v rdečih številkah pa bo zagotovo sklenil tudi leto, opozarjajo dobro obveščeni, ki spremljajo poslovanje železniških operaterjev v Evropi. Promet se znižuje, saj kriza in recesija še kar vztrajata v velikem delu evropske ekonomije. Kljub temu na Slovenskih železnicah napovedujejo, da bodo letos za dobre štiri odstotke povečali transportne prihodke tovornega prometa v primerjavi

Ne spreglejte