SiolNET. Posel danes Novice
2,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Turški Yapi Merkezi pod lupo delovne inšpekcije

2,10

termometer

Yapi Merkezi |  | Foto: STA
Foto: STA

Inšpektorat za delo je za STA potrdil, da vodi postopke v zvezi s turškim podjetjem Yapi Merkezi, ki sodeluje pri projektu gradnje drugega tira med Divačo in Koprom, ter njegovim prav tako turškim podizvajalcem Turckan Yapi. V javnosti je namreč zaokrožilo anonimno pismo o šikaniranju, mobingu in izsiljevanju delavcev teh podjetij.

Kot izhaja iz pisma, pod katero so se podpisali "zaskrbljeni državljani", sta najmanj dva od delavcev prisilno odšla nazaj v Turčijo, "saj jih je delodajalec odpustil in prisilil podpisati razne papirje, da se s tem strinjajo, čeprav se niso". Avtorji pisma so prepričani, da je do odpuščanj prišlo, da bi se delavci utišali. Odpuščeni delavci naj bi namreč junija izvedli enodnevno stavko, ker jim delodajalec ni izplačal plač.

"Menimo, da je početje delodajalca nepošteno do delavcev, prav tako pa njihovo početje o odpovedi zaposlenim in izsiljevanju podpisa kažeta na to, da so globoko prekoračili zakonsko določene ukrepe, ki jih lahko neko podjetje uvede proti svojim zaposlenim, ker so stavkali oz. ustavili delo in zahtevali svoje zaslužke. Ne nazadnje so zaradi teh tudi prišli delat v tujo državo," piše v pismu z naslovom Odrezane glave drugega tira.

"Zaskrbljeni državljani" zahtevajo, da delodajalci prizadete delavce nemudoma pripeljejo nazaj v Slovenijo, kar da si tudi želijo.

Upajo tudi, da bo prišlo do kaznovanja obeh turških podjetij, saj da je bila kršena slovenska zakonodaja. "Prav tako prosimo, da do razrešitve problema upravna enota prekine izdajo novih vizumov, ker do njih niso upravičeni, saj so nezakonito odpustili delavce," so še navedli avtorji pisma.

Na pristojnem inšpektoratu so potrdili, da so postopki zoper podjetji v teku. Ker še niso zaključeni, več informacij niso mogli posredovati.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin