Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 12. 2013,
11.39

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

turizem Spirit Slovenija Zdravko Počivalšek

Torek, 24. 12. 2013, 11.39

2 leti, 6 mesecev

Turistično 2014: Več vlagateljev in denarja, znova samostojna STO?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob veliki zadolženosti naših turističnih podjetij, ki je krojila tudi letošnje poslovne rezultate, se v prihodnjem letu obeta več denarja za promocijo in več vlaganj v turizem in spet samostojna STO.

Tako bi lahko strnili misli naših sogovornikov, med katerimi so ključni igralci v slovenskem turizmu, s katerimi smo se pogovarjali na Ljubljanskem gradu ob prednovoletnem dogodku javne agencije Spirit Slovenija, ki je s svojim sektorjem za turizem (nekdanjo Slovensko turistično organizacijo – STO) krovna ustanova našega turizma.

Brez investicij bo šel slovenski turizem navzdol "Skoraj devetdeset odstotkov denarnega toka, ki ga ustvarja slovenski turizem, gre za odplačevanje posojil. Če ne bo investicij, bo šel naš turizem navzdol, kot je šlo gospodarstvo," pravi Boštjan Skalar, v. d. direktorja Spirita Slovenija.

V zadnjem obdobju je bil Spirit prisoten na nekaj investicijskih konferencah v tujini, v Nemčiji, Italiji, Rusiji, ob obisku premierke Alenke Bratušek, ki je iskala vlagatelje v slovensko gospodarstvo in vabila k sodelovanju pri privatizaciji naših podjetij. "Interes za vlaganje je precejšen, tudi za turizem, čeprav o konkretnih projektih še ni bilo govora," odzive vlagateljev na predstavitvah v tujini ocenjuje Boštjan Skalar.

"Slovenski turizem se mora v celoti internacionalizirati na dveh področjih, in sicer z več tujimi gosti, kar smo v večji meri v Sloveniji že naredili, in tudi v lastniškem smislu, da utrdimo kontakte s tujimi trgi. V Termah Olimia si želimo tujega kupca nasproti konglomeratu državnih in paradržavnih institucij," je povedal Zdravko Počivalšek, direktor Term Olimia, predsednik Gostinsko-turistične zbornice pri GZS in član sveta zavoda Spirit.

Poslovni rezultati turizma podobni lanskim Kot je še povedal Počivalšek, bodo v Termah Olimia leto sklenili s približno 18 milijoni evrov prihodkov in nekaj manj kot milijonom evrov dobička, v njihovem hčerinskem podjetju Termah Tuhelj pa s petimi milijoni evrov prihodkov in upa, da s pozitivnim rezultatom. "Povečali smo delež tujih gostov na 60 odstotkov, v dveh letih pa moramo priti na razmerje 80–20 za tuje goste, ker je to edina možnost za rast in razvoj," je še povedal Zdravko Počivalšek.

"Leto bomo sklenili v skladu s pričakovanji in bo po rezultatih približno podobno ali morda celo za kakšen odstotek boljše kot v letu 2012, ki je bilo statistično gledano do zdaj najboljše turistično leto. Kar pomeni, okrog tri milijone prihodov in devet milijonov nočitev turistov," pa izplen iztekajočega se turističnega leta na ravni celotne države napoveduje mag. Karmen Novarlič, direktorica sektorja za turizem pri Spiritu Slovenija.

Kot še pravi Novarličeva, je Eurobasket 2013 v veliki meri zaznamoval letošnje turistično leto in pripomogel k uspešni bilanci turizma. Vendar, kot poudarja, je zelo pomembna rast na novih trgih, kot so Rusija, Ukrajina, Azerbajdžan, Kazahstan, Turčija in čezmorski trgi, saj je tam mogoče nadomestiti nekoliko slabše rezultate na tradicionalnih trgih, ki so tudi posledica gospodarske krize. In zaradi česar je, tako pravi Novarličeva, ob veliki zadolženosti turističnih podjetij položaj skrb vzbujajoč. "Upam, da bodo podjetja našla ustrezne strategije za rešitve svojih poslovnih težav in da bomo imeli tudi v prihodnje takšne partnerje in destinacije, s katerimi bomo lahko ustvarjali našo turistično prihodnost.

Več denarja za promocijo turizma in Slovenije v tujini Ta pa se morda zdi svetlejša tudi ob dejstvu, da se za promocijo slovenskega turizma verjetno obeta nekoliko več sredstev in da naj bi turizem, kot kaže, vendarle dobil nazaj samostojno turistično organizacijo, kot je bila nekdanja STO.

Na začetku tega leta je država za promocijo turizma namenila le 4,5 milijona evrov, ob pritisku vodilnih v slovenskem turizmu pa je z rebalansom namenila še dodatne tri milijone. "Letos bomo iz proračuna dobili okrog 5,5 milijona evrov, dodatne štiri milijone evrov , ki smo jih pridobili za obdobje 2012–2014, bomo v glavnini uporabili v prihodnjem letu, pričakujemo še nekaj evropskih sredstev," proračun krovne organizacije slovenskega turizma za leto 2014 razkrije Karmen Novarlič.

Odločitev o znova samostojni STO z novim gospodarskim ministrom "Premierka je na Dnevih slovenskega turizma v Podčetrtku v začetku oktobra jasno in glasno povedala, da se bo slovenska turistična organizacija na novo organizirala. Gre za to, da potrebujemo organizacijo, ki se bo stoodstotno ukvarjala s promocijo Slovenije v tujini. Verjamemo, da bomo imeli v okviru samostojne STO boljše rezultate," pravi Zdravko Počivalšek, ki načelno Spiritu ne nasprotuje, vendar meni, da so se vse leto ukvarjali z reorganizacijo in da niso prišli do želenih sinergijskih učinkov.

Predlog preoblikovanja Spirita naj bi za obravnavno na vladi umaknili zaradi odstopa ministra za gospodarstvo, pod katerega spada resor turizma, zdaj pa verjetno čakajo na novega ministra, je mogoče razumeti Boštjana Skalarja. "Ta negotovost ne vpliva na naše vsakodnevno delo. Je pa res, da vpliva na dolgoročne odločitve. Če želiš narediti kakšne spremembe v viziji in strategiji, je težko, če veš, da boš čez dva meseca ukinjen ali razdružen," še poudarja Boštjan Skalar, v. d. direktorja Spirita Slovenija, kamor je bila priključena nekdanja samostojna STO.

Ne spreglejte