Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 6. 2017,
13.59

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Luka Koper protest SDH

Četrtek, 29. 6. 2017, 13.59

6 let, 9 mesecev

Stopnjevanje napetosti pred skupščino Luke Koper

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Protestni shod v Luki Koper | Foto STA

Foto: STA

Tako kot po vsej Evropi so se pristaniški delavci tudi v Sloveniji danes zbrali na protestu proti negotovim razmeram v panogi. V Luki Koper so dogodek izkoristili za še eno opozorilo državi, naj na skupščini ne poskuša zamenjati nadzornikov družbe. Bojijo se, da bi to vodilo tudi v menjavo uprave in nato prodajo Luke Koper.

Protestniki so pred vhodom v Luko Koper glasno vzklikali "Luke ne damo" in s transparenti v rokah večkrat obkrožili krožišče pred vhodom v pristanišče. Podpornikov je po besedah predstavnika sindikata žerjavistov in člana nadzornega sveta Luke Koper Mladena Jovičića veliko več, saj dogodka niso organizirali kot stavko, zato so se ga lahko udeležili le tisti, ki so bili v tem času prosti ali pa so si vzeli odmor za malico.

Slosar: SDH ni prav, da Luka dosega rekordne rezultate

Luka Koper brez dodatnih vhodov in brez dodatnih zmogljivosti dosega rekordne rezultate, kar Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) ni prav, je večinskemu lastniku, ki namerava na petkovi skupščini zamenjati vsaj dva člana nadzornega sveta, očital predsednik sveta delavcev Luke Koper Mirko Slosar. "Vodilni smo v Evropi po prometu z danimi možnostmi, ki nam jih država ovira in omejuje," je opozoril.

SDH je nameraval nadzornike Luke Koper odpoklicati že pred letom dni, a so te napovedi skupaj z informacijami o načrtih vlade oz. resornega ministrstva za uvedbo pristaniške uprave sprožile množične proteste ter nekajdnevno zaustavitev delovnih procesov v koprskem pristanišču. Posledično je tedanji predsednik uprave SDH Marko Jazbec odstopil s položaja, SDH pa je predlog o zamenjavi nadzornikov na sami skupščini umaknil.

Kdo bo naslednji v kletki?

Lani je prizorišče na improviziranem odru krasil tudi nagačen jazbec v kletki, na katerega protestniki niso pozabili niti letos. "Lani jazbec, kdo bo naslednji v kletki?" so spraševali z enega od transparentov.

Nadzorni svet in uprava z Dragom Matićem na čelu po Slosarjevih besedah kažeta visoko strokovnost in zaposlenim se zdijo namere po menjavi nadzornikov in posledično uprave Luke Koper nerazumljive. Bojijo se, da je v ozadju namera, da bi Luko Koper s še kakšnim logističnim podjetjem povezali v holding in nato vse skupaj v paketu prodali.

Današnji protest je bil tako opozorilo SDH, da se bodo zaposleni v Luki Koper borili za svoja delovna mesta. Hkrati je približno 250 udeležencev izrazilo solidarnosti s protesti in stavkami delavcev v pristaniščih drugod po Evropi, kjer imajo podobne težave kot v Sloveniji.

Skupščina Luke Koper je sklicana za petek. SDH med drugim predlaga zamenjavo predsednice nadzornega sveta Alenke Žnidaršič Kranjc in nadzornice Elen Twrdy, mogoča pa so tudi še presenečenja na sami skupščini. Vse to po pričakovanjih odpira pot menjavi uprave.

Ne spreglejte