SiolNET. Posel danes Novice
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovensko gospodarstvo je imelo 4,2 milijardi evrov dobička

0,34

termometer

Revoz proizvodnja
Foto: Gregor Pavšič

Slovensko gospodarstvo kot celota je lani po ugotovitvah Ajpesa občutno izboljšalo rezultate poslovanja. Neto čisti dobiček je porasel za 16 odstotkov, skupni prihodki pa za devet odstotkov. Prav tako so podjetja povečala število zaposlenih in neto dodano vrednost.

Slovenske gospodarske družbe so leto 2018 sklenile z višjim skupnim čistim dobičkom od skupne čiste izgube že peto leto zapored. Tokrat je neto čisti dobiček znašal 4,2 milijarde evrov, to pa je 16 odstotkov več kot leta 2017.

Vseh 66.749 gospodarskih družb, ki so Ajpesu posredovale svoje poslovne rezultate, je lani prihodke v primerjavi z letom prej skupno povečalo za devet odstotkov na 100,8 milijarde evrov. Od tega so 40,7 milijarde evrov prihodkov ustvarile na tujih trgih, ta številka pa je deset odstotkov večja kot v letu prej.

Plače v povprečju višje za 65 evrov

Podjetja so lani tudi pospešeno zaposlovala. Število zaposlenih na podlagi delovnih ur se je povečalo za 29.517 na 503.326. V povprečju so ti zaposleni prejemali plače v višini 1652 evrov oziroma 65 evrov več kot leta 2017.

Gorenje Posel danes "Ne delavci, vodstvo naj nosi odgovornost za stanje v Gorenju" #video

Neto dodana vrednost na zaposlenega je lani znašala 44.415 evrov, kar je dva odstotka več kot leto prej. Bolj podrobno bo Ajpes analizo letnih poročil slovenskih gospodarskih družb predstavil na novinarski konferenci prihodnji teden.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin