Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2011,
11.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Revoz proizvodnja

Sreda, 4. 5. 2011, 11.23

7 let, 2 meseca

Revoz krči proizvodnjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi posledic potresa, ki je marca prizadel japonsko območje Sendai, kjer izdelujejo elektronske dele za renaultova vozila, bodo morali prilagoditi tudi proizvodnjo novomeškega Revoza.

Tako bo 23. maja začasno prenehala obratovati Revozova nočna izmena, približno 390 agencijskih delavcev in približno 130 zaposlenih za določen čas pa bo ob delo.

Prilagoditi bodo morali organizacijo dela Kot so sporočili iz Revoza, se je skupina Renault odzvala takoj po omenjeni naravni nesreči in ustanovila delovno telo, ki je uvedlo ukrepe, s katerimi si prizadevajo zagotoviti oskrbo in obratovanje Renaultovih tovarn po svetu.

Ker omenjeni ukrepi ne zadostujejo, da bi Revoz lahko obdržal obseg proizvodnje na trenutni ravni oz. obratovanje v treh izmenah, bomo morali v tovarni prilagoditi organizacijo dela. Ko bo ponovno vzpostavljena normalna oskrba z elektronskimi deli, bo tovarna lahko povečala proizvodnjo in zaposlila nove delavce, so zapisali.

Svetovna avtomobilska industrija, ki je ena največjih uporabnic vgradne elektronike, je težave z njeno oskrbo začutila že ob svetovni gospodarski krizi, posledice japonske naravne nesreče pa so omenjene težave še povečale, so še sporočili iz Novega mesta.

Odpustili naj bi predvsem agencijske delavce Po besedah predsednika območne organizacije Zveze delavskih sindikatov Slovenije ZDSS-Solidarnost in predsednika Revozovega sindikata Slavka Pungeršiča se je sindikat v torek z upravo Revoza dogovoril, da bo ta pri delavcih nočne izmene odpustila le agencijske delavce, ki so pretežno tujci, in delavce zaposlene za določen čas, med katerimi prevladujejo domačini.

Ker tretja izmena zaposluje več delavcev, kot jih nameravajo odpustiti, bodo njihov preostanek prerazporedili v obstoječi izmeni, takoj ko bodo v Revozu vnovič vzpostavili tretjo izmeno, po Pungeršiču v nekaj mesecih do pol leta, pa naj bi najprej zaposlili sedaj odpuščene delavce, je dejal.

Odpuščeni delavci bodo junija - enako kot drugi Revozovi delavci - dobili izplačan del regresa, vsi po omenjenem premostitvenem obdobju nazaj zaposleni pa bodo ob vnovični zaposlitvi dobili izplačan še preostali del regresa za polno delovno leto, je pojasnil sindikalist.

Za čimprejšnjo nadomestitev dobavne vrzeli Uprava je omenjeni dogovor podpisala, v Revozu pa si prizadevajo, da bi dobavno vrzel čim prej nadomestili z novimi dobavitelji elektronskih delov ali vrnitvijo Japoncev, je še povedal Pungeršič.

Novomeški Revoz se je lani izkazal kot ena najučinkovitejših tovarn zveze Renault Nissan. Z 211.493 izdelanimi vozili je leto zaključil z drugim najboljšim proizvodnim rezultatom v njegovi zgodovini, kar je za 1187 vozil manj kot v rekordnem letu 2009.

Največji slovenski izvoznik Revoz je tudi največji slovenski izvoznik, ki 99 odstotkov vozil nameni izvozu, s 60-odstotnim deležem pa je zanj najpomembnejši francoski trg. Franciji sledijo Nemčija, Nizozemska, Italija in Velika Britanija, slovensko tržišče pa zanj predstavlja manj kot odstotek celotnega trga.

Družbo, ki zaposluje nekaj manj kot 3000 ljudi, so lani zaznamovali nekateri zanjo pomembni dogodki, med katere je predsednik uprave Aleš Bratož uvrstil februarsko izdelavo trimilijontega vozila znamke Renault, mesec zatem pa so javnosti prvič predstavili renault wind, tretje vozilo v proizvodnji Revoza, ki so ga julija poslali na evropska tržišča. Kmalu zatem so lani v Revozu izdelali tudi 500.000. twinga.

Ne spreglejte