Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
15. 3. 2017,
9.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Meblo Meblo Jogi Boris Lozej

Sreda, 15. 3. 2017, 9.33

6 let, 6 mesecev

Reševanje zadnjih ostankov jugoslovanskega velikana

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Meblo Jogi | Foto STA

Foto: STA

Meblo je bil nekoč industrijski velikan in paradni konj goriškega gospodarstva. Njegova vzmetnica je našla pot v praktično vsak jugoslovanski dom. Proizvajal je vse od svetil, spalnic in laminatov do cestne signalizacije. In kar je najpomembneje, zgradil je močno blagovno znamko, ki še danes daje ime vzmetnici - jogi.

Danes je pohištvena skupina daleč od nekdanje slave in na kolenih. Od polnih hal v Novi Gorici, v katerih je delalo na stotine ljudi, je ostalo bore malo. Po osamosvojitvi in izgubi trgov so številna nekdaj uspešna hčerinska podjetja propadala, Meblo pa je ostal tudi brez proizvodnje slovitih žimnic, ki jo uspešno nadaljujejo nekdanji zaposleni.

Klavrno stanje v Meblu

Zaradi tega se je tudi krovna družba Meblo Holding, pod okriljem katere je delovalo več podjetij s skoraj 600 zaposlenimi, znašla na robu stečaja. Prihodkov, ki jih je ustvarjala po franšiznih pogodbah za uporabo blagovnih znamk Meblo in Jogi, namreč ni več.

Dolgoletni direktor in največji lastnik krovne družbe Meblo Holding Boris Lozej ostaja optimističen. | Foto: STA , Dolgoletni direktor in največji lastnik krovne družbe Meblo Holding Boris Lozej ostaja optimističen. Foto: STA , Njen dolgoletni prvi mož Boris Lozej, ki je bil po mnenju nekaterih nekdanjih sodelavcev zaradi napačnih odločitev glavni krivec za propad skupine Meblo, se je odločil poskusiti njene zadnje ostanke rešiti pred neizbežnim.

Konec lanskega leta je Lozej razglasil insolventnost družbe Meblo Holding in sprožil postopek njene poenostavljene prisilne poravnave. Poročilo o finančnem položaju iz septembra lani, ki ga je moral predložiti sodišču, razkriva klavrno stanje:

  • v prvih devetih mesecih lani je družba ustvarila vsega 236 tisoč evrov prihodkov (v letu 2015 okoli 612 tisoč evrov), 
  • zgolj za finančne odhodke je družba porabila več kot 154 tisoč evrov,
  • glavnino premoženja predstavljajo težko prodajljiva zemljišča in druge nepremičnine,
  • dolgov je za več kot pet milijonov evrov, večina od njih bi zapadla v manj kot letu dni,
  • njegovi računi so že več let praktično ves čas blokirani.

Kljub temu Lozej ostaja optimističen. Po njegovem mnenju družba ni prezadolžena, temveč je težava v ročnosti oziroma zapadlosti najetih posojil. Če bi se dogovorili z upniki, bi torej njihova družba preživela in nadaljevala poslovanje.

Upniki bodo morali potrpeti do leta 2021

Ključni pogoj je reprogram 1,6-milijonskih obveznosti, ki jih ima Meblo Holding do Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Tako naj bi se v štirih mesecih dogovoril za moratorij na odplačilo do konca leta 2021. Vmes bi plačeval dvoodstotne obresti.

Drugi pogoj je dogovor s podjetjema Meblo Jogi in Meblo Kovinoplastika o tem, da se odpovesta zahtevkom do Mebla Holdinga v skupni višini skoraj tri milijone evrov in jih pretvorita v njegov kapital. V zameno bi postala lastnika družbe.

Medtem ko pri invalidskem podjetju Meblo Kovinoplastika ne bi smelo biti težav, saj je v neposredni lasti Mebla Holdinga, bi se lahko zapletlo pri Meblu Jogiju. Nekdanji proizvajalec vzmetnic je namreč v stečaju, odločitev o tem pa bo moral sprejeti njegov stečajni upravitelj Grega Erman.

Če bi Lozeju uspelo prepričati glavne upnike, bi dobil dodatnih nekaj let časa, da proda nepremičnine v Novi Gorici in z izkupičkom poplača vse upnike. V nasprotnem primeru bo Meblo Holding poslovno pot po skoraj 70 letih končal v stečaju.

Donosna proizvodnja Meblovih jogijev

Meblo Jogi, ki je bil v lasti Mebla Holdinga, je šel v stečaj konec leta 2012, in sicer zaradi prezadolženosti in pomanjkanja denarja za nakup surovin. Tedaj je imel namreč še vedno precej naročil.

Meblo Jogi | Foto: STA , Foto: STA , Nekdanji zaposleni so se zato odločili najeti stroje in prostore ter znova zagnati proizvodnjo slovitih vzmetnic in postelj. Družbo Meblo INT je soustanovil Rok Lozej, nekdanji vodja proizvodnje v Meblu Jogiju in sin prvega moža Mebla Holdinga. Od samega začetka je prevzel tudi vodenje Mebla INT.

Njihova odločitev se je izkazala za pravilno, saj so eno redkih podjetij, ki mu uspeva nadaljevati delo na pogorišču nekoč paradnih slovenskih industrijskih podjetij.

V letih od 2013 do 2015 so povečali prihodke za več kot tretjino, na 1,9 milijona evrov. Ves čas poslujejo z dobičkom. V prvih treh letih so ga ustvarili za več kot 600 tisoč evrov. Lani sicer najmanj, okoli 150 tisoč evrov. Imajo že več kot 20 zaposlenih. Po podatkih urada za intelektualno lastnino je Meblo INT postal tudi lastnik blagovnih znamk Meblo in Jogi.

Ne spreglejte