Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 2. 2016,
19.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

NLB Janko Medja Igo Gruden Blaž Brodnjak noad

Ponedeljek, 8. 2. 2016, 19.43

6 let, 6 mesecev

Razkrivamo ozadje petkovega obračuna na NLB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Največji slovenski banki NLB so do 100-milijonskega dobička lani pomagale zlasti hčerinske banke, zmanjšanje rezervacij in obresti od obveznic DUTB. Janko Medja bo še eno leto za NLB delal od doma.

V petek je po treh letih in pol kot predsednik uprave NLB odstopil Janko Medja. Kot vršilec dolžnosti ga je zamenjal član uprave Blaž Brodnjak. Z viri blizu uprave in nadzornega sveta naše največje banke smo se pogovarjali o tem, kaj se je dogajalo prejšnji teden. Poudarjamo, ta članek temelji na neuradnih informacijah naših dobro obveščenih sogovornikov v banki, vseh podatkov nam ni uspelo preveriti, na uradne odgovore iz banke še čakamo, vprašanja smo jim poslali čez vikend, vendar nam odgovorov do včeraj zvečer niso smeli ali uspeli pripraviti.

Je NLB očiščena slabih kreditov? Si lahko davkoplačevalci oddahnemo od skrbi, da bi jo kmalu spet morali dokapitalizirati?

1. Ura spoznanja Prejšnji ponedeljek je takratni predsednik uprave Janko Medja ostal na bolniškem dopustu. Dokončno je ugotovil, da bo najpozneje v desetih dneh moral oditi z vrha banke; za to sredo je namreč sklicana skupščina delničarjev banke. Po trditvah naših virov je od nadzornikov izsilil sklic petkove seje nadzornega sveta.

V petek je nadzornikom povedal, da ne pristane na šest plač odpravnine, kolikor mu jih pripada po pogodbi ob sporazumni prekinitvi. Na odstop je pristal šele, ko so ga k temu prisilili tako nadzorniki kot preostali člani uprave z argumentom, da banka ne more biti talka njegove kariere. Z njimi se je po naših neuradnih informacijah dogovoril, da ostane še 12 mesecev zaposlen v banki z nekoliko nižjo plačo od zdajšnje in z delom od doma. Dogovor smo včeraj želeli preveriti tudi pri piarovki banke Mojci Strojan, ki je o tem odgovorila le: "Ne vem."

Iz letnega poročila za 2014 je razvidno, da so bruto prihodki predsednika uprave Janka Medje znašali bruto 133.648 evrov. Prejemke uprave si lahko ogledate v letnem poročilu na strani 237.

Zakaj je Janko Medja odstopil? Medja je po trditvah naših sogovornikov ves čas računal, da bo Evropska centralna banka vplivala na namero SDH po njegovi zamenjavi. To se po naših informacijah ni zgodilo. ECB je od SDH zahtevala zgolj, da se spoštujejo profesionalni standardi delovanja uprave banke in napovedala, da bodo skrbno spremljali dogajanje glede uprave največje slovenske banke. Ker je Medja ugotovil, da mu bodo lastniki na skupščini nedvomno izrekli nezaupnico, na podlagi katere bi ga lahko novoimenovani nadzorni svet razrešil s funkcije, saj mu to možnost daje zakon o gospodarskih družbah, je namero lastnika oziroma SDH prehitel in v petek odstopil sam.

2. Rezultati V petek so nadzorniki obravnavali tudi rezultate Skupine NLB. Naši viri so nam jih razkrili, vendar poudarjajo, da še niso revidirani, zato jih Medja na tiskovni konferenci ob svojem odstopu ni smel povedati. Naših podatkov o rezultatih v NLB ne komentirajo.

Skupina NLB je lani po prvih ocenah končala z dobičkom okoli 100 milijonov evrov. Predlani je znašal 62 milijonov evrov. Dobiček skupine po davkih je po treh četrtletjih lanskega leta znašal 77,7 milijona evrov, kar je več od pričakovanj. "Banko zapuščam v stabilnem položaju, z odličnimi rezultati in dobrimi trendi," se je ob petkovem odstopu z vrha največje državne banke pohvalil Janko Medja - nadzorniki mu namreč niso dovolili, da predstavi številke, naši viri iz NLB so nam jih posredovali:

- NLB Tutunska banka, Skopje: 16 milijonov evrov dobička, - NLB Banka, Tuzla: 5 milijonov evrov, - NLB Razvojna banka, Banjaluka: 10 milijonov evrov, - NLB Montenegrobanka, Podgorica: 5 milijonov evrov, - NLB banka, Beograd: 1 milijon evrov, - NLB Priština, Priština: 10 milijonov evrov.

Matična NLB je lani od obresti od obveznic Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) prejela neto 25 milijonov evrov. Prav tako je uprava NLB decembra lani za 20 milijonov evrov zmanjšala rezervacije za posojila, dana Mercatorju. Brez vseh teh ukrepov bi verjetno matična banka poslovala z minimalnim dobičkom.

3. Kdo bo v novi upravi? Za novo upravo sta se ta konec tedna najpogosteje omenjali dve imeni:

1) Za predsednika David Benedek, zdajšnji predsednik uprave Triglav International, sicer pa član uprave NLB v času predsednika Boža Jašoviča. Nadzorovala sta ga najprej predsednica NS Stanislava Caprirolo, nato pa Marko Simoneti.

2) Igo Gruden kot član uprave. Je zdajšnji predsednik uprave Probanke in član nadzornega sveta naftnega trgovca Petrol. V NLB je že bil na različnih menedžerskih položajih, zaposlen je bil tudi v Slovenski odškodninski družbi. Probanka, ki ji je centralna banka pod vodstvom guvernerja Boštjana Jazbeca tako kot Factor banki septembra 2013 dodelila izredno upravo in ju zaradi stabilnosti v slovenskem bančnem sistemu poslala v nadzorovano likvidacijo, se predvidoma prihodnji ponedeljek zapirata: prisilnima upravama poteče mandat, banki pa se bosta pripojili slabi banki (DUTB).

4. Kaj bo na sredini skupščini Kaj se bo jutri dogajalo na skupščini, lastnik NLB je Republika Slovenija, je po naših informacijah težko zanesljivo napovedati. Prvotni načrt je bil, da se imenuje tri manjkajoče člane nadzornega sveta, ki jih zahteva novi statut, in da se tri zamenja. Imena še niso dokončno usklajena. Med zelo resnimi kandidati se omenja Tone Ribnikar, pravnik in nekdanji državni tožilec, sicer pa izvršni direktor črnogorske NLB.

Čakajoč na uradne odgovore iz NLB Na NLB smo naslovili vprašanja o poslovanju članic skupine NLB ter nižanju rezervacij za Mercator in zneska prejetih obresti od obveznic. Odstopljeni predsednik Janko Medja nam je odgovoril, naj se za odgovore obrnemo na piarovko banke Mojco Strojan, ta pa nam je sporočila, da podatkov še niso objavili in jih zato še ne morejo komentirati.

Ne spreglejte