SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Priprave na nepremičninski davek po načrtu

4

termometer

Priprave na nepremičninski davek potekajo po načrtovanem programu, ocenjuje vodja Geodetske uprave RS (Gurs) Aleš Seliškar.

Največ lastnikov s spreminjanjem podatkov izkoristi znižanje davčnih stopenj, ki jih omogoča zakon o davku na nepremičnine, pravi in dodaja, da so težava pri uveljavljanju zakona le kratki roki.

Seliškar: Največ jih želi s spremembami izkoristiti znižanje davčnih stopenj Podatki o nepremičninah, za katere so lastniki že poskrbeli, so urejeni, podatki, ki jih lastniki kljub večkratnim pozivom še niso uredili, pa so lahko še nepopolni oz. ne izkazujejo dejanskega stanja, pravi Seliškar. Po njegovih besedah skuša največ lastnikov nepremičnin s spreminjanjem podatkov izkoristiti znižanje davčnih stopenj, ki jih omogoča zakon o davku na nepremičnine.

S stopnjo 0,15 odstotka bodo obdavčene stanovanjske nepremičnine, v katerih ima zavezanec - lastnik, lizingojemalec, imetnik osebne služnosti na celotni nepremičnini - prijavljeno stalno bivališče ali so oddane v odplačni najem. Ostale, nerezidenčne, stanovanjske nepremičnine bodo obdavčene s stopnjo 0,50 odstotka.

Kot je dejal Seliškar, ima sicer uvedba davka v vsakem primeru pozitivne posledice za izboljšanje kakovosti podatkov ter tudi realnejšo določanje podatkov.

Med drugim bodo evidentirani doslej prikriti najemi stanovanj V veliki meri bodo po njegovih besedah urejeni podatki o nepremičninah v lasti oz. upravljanju države in občin, popolnejše bo vpisano javno dobro, realizirani pravni posli bodo evidentirani v zemljiški knjigi, realnejše bodo določena zemljišča, na katerih je možna gradnja stavb, evidentirani bodo doslej prikriti najemi stanovanj.

Problem pri uveljavljanju zakona o davku na nepremičnine so glede na veliko količino podatkov, ki jih lastniki - fizične in pravne osebe, država, občine - doslej niso uredili, le kratki roki, pravi Seliškar.

Gurs bo predvidoma do 1. februarja zavezancem poslal obvestila s podatki o nepremičninah, posplošeni tržni vrednosti in izračunanem davku. Da se bodo spremembe podatkov upoštevale za odmero davka v letošnjem letu, jih je treba vnesti do konca marca, saj bodo za davek za letos upoštevani podatki na 1. april. V prihodnjih letih bo davek odmerjen glede na podatke na 1. januar tekočega leta.

O zakonu še ustavno sodišče Zakon o davku na nepremičnine je začel veljati 1. januarja letos, bo pa o njegovi usodi odločalo ustavno sodišče. Doslej sta zahtevo za ustavno presojo s predlogom za začasno zadržanje izvajanja vložila stranka SDS in Združenje občin Slovenije, nasprotniki davka pa napovedujejo vsaj še eno zahtevo za presojo ustavnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin