SiolNET. Posel danes Novice
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poštarje bomo uvažali iz Srbije

10

termometer

Pošta Slovenije
Foto: STA

Zakaj se je ob 85 tisoč brezposelnih vodstvo Pošte Slovenije odločilo, da bo oglase za poštarje objavilo tudi na srbskem in bosanskem trgu?

Oglas za prosto delovno mesto pismonoše: kraj dela Ljubljana, Slovenija, določen čas 12 mesecev z dvema mesecema poskusnega dela. Pogoj: strokovna izobrazba ne glede na smer, delovne izkušnje niso potrebne, vozniško dovoljenje B-kategorije. Drugo: osnovna bruto plača 955 evrov, povprečna bruto plača 1.156 evrov, povprečna neto plača 713 evrov, dodatek za prehrano šest evrov na dan. 

Medtem ko je v Sloveniji 85 tisoč brezposelnih ...

To je le eden od oglasov, ki ga je Pošta Slovenije pred dnevi objavila na srbski državni službi za zaposlovanje. Na srbskem trgu išče šest pismonoš, deset voznikov in 40 pomožnih delavcev. Na slovenskem zavodu za zaposlovanje je bilo medtem junija prijavljenih skoraj 85 tisoč brezposelnih, od tega 22 tisoč z nižjo ali srednjo poklicno izobrazbo. 

Uprava, ki jo vodi generalni direktor Boris Novak, razloge išče v splošnem pomanjkanju primernih kadrov v Sloveniji in ne v delovnih pogojih. Uprava, ki jo vodi generalni direktor Boris Novak, razloge išče v splošnem pomanjkanju primernih kadrov v Sloveniji in ne v delovnih pogojih. Foto: STA Na Pošti Slovenije odločitev, da prosta delovna mesta dopolnijo s tujci, upravičujejo s tem, da se v Sloveniji podjetja v zadnjem času srečujejo s pomanjkanjem primernih kadrov. V Pošti Slovenije primanjkuje predvsem zaposlenih na področju dostave, zato so se pred meseci odločili, da pospešijo aktivnosti za iskanje ustreznih kadrov, od objav na zavodu za zaposlovanje do obiskovanja kariernih sejmov. 

"Glede na premajhen odziv v Sloveniji smo se odločili za dodaten ukrep zaposlovanja tujih državljanov. Večina uspešnih podjetji v Sloveniji ima z delavci iz tujine pozitivne izkušnje; Akrapovič, Pipistrel, Gorenje, Arcont in drugi," pravijo v Pošti. 

… so na Pošti Slovenije že zaposlili dva državljana BiH

Prepričani so, da bo zaposlitev tujcev prispevala k razbremenitvi zaposlenih, kar je bil eden od glavnih očitkov poštarjev, ki so v zadnjih mesecih zaostrili sindikalni boj. Konec marca so tako na Pošti Slovenije začeli postopek zaposlovanja dveh državljanov Bosne in Hercegovine, ki so ju v začetku junija tudi zaposlili. 

"Ukrep zaposlovanja tujcev, predvsem zaposlovanje tujcev iz Republike Srbije ter Bosne in Hercegovine, bomo aktivno nadaljevali v okviru vzpostavitve neposrednih stikov z osrednjim srbskim in bosanskim zavodom za zaposlovanje, pri čemer že poteka postopek objave prostih delovnih mest srbskih državljanov," pojasnjujejo v vodstvu Pošte Slovenije, ki jo vodi Boris Novak

Sindikate moti neznanje slovenskega jezika

Saša Geržinič, sindikalist: "Delavci pridejo in kmalu odidejo. Za plačo, kakršno dobivamo, gre marsikdo raje polnit police trgovskih središč." Saša Geržinič, sindikalist: "Delavci pridejo in kmalu odidejo. Za plačo, kakršno dobivamo, gre marsikdo raje polnit police trgovskih središč." Foto: STA Kot kaže, bo morala uprava odločitev za zaposlovanje tujcev pojasnjevati tudi zaposlenim. Predsednik Sindikata poštnih delavcev KS 90 Saša Gržinič nam je povedal, da bodo v ponedeljek na upravo naslovili dopis v zvezi z znanjem slovenskega jezika pri zaposlovanju tujcev. Na spletnih straneh slovenskega Zavoda za zaposlovanje je bilo namreč kot pogoj za delovno mesto voznika in pomožnega delavca navedeno znanje slovenskega jezika, na portalu srbskega zavoda za zaposlovanje pa ta pogoj ni naveden.

V sindikatu pri tem opozarjajo, da se bo nekdo, ki ne razume jezika države, v kateri dela, težko sporazumeval s sodelavci, nadrejenimi in strankami. Težave bi lahko nastale tudi pri delu, na primer pri postopkih vročanja, kot jih predvideva slovenska zakonodaja. 

Težava so slabi delovni pogoji

Po mnenju Saše Gržiniča je razlog, da se je vodstvo odločilo razširiti bazen, v katerem išče nove zaposlene, v veliki fluktuaciji kadrov, predvsem pismonoš: "Pogoji za delo so namreč slabi. Delavci pridejo in kmalu odidejo. Za plačo, kakršno dobivamo, gre marsikdo raje polnit police trgovskih središč. Očitno je za vodstvo najbolj preprosta rešitev, da si najde delavce v tujini, namesto da bi popustilo pri naših zahtevah glede pogojev dela in reorganizacije."

Kot je pojasnil Miloš Radić, predsednik ljubljanske enote Sindikata delavcev in zvez pri ZSSS, so se z upravo dogovorili za nove zaposlitve, da bi razbremenili obstoječe delavce. Toda od 111 zaposlitev, kolikor naj bi jih izpeljali v letošnjem letu, je podjetju za zdaj uspelo najti samo 56 ljudi, čeprav so najeli tudi kadrovsko agencijo in k ponovni aktivaciji pozvali upokojene poštarje. 

poštar Foto: Ana Kovač V kratkem pričakujejo analizo, kaj je razlog za tolikšne težave pri kadrovanju. Najverjetneje bo razlog tudi ali predvsem prenizko plačilo za obseg dela, kakršnega morajo opravljati znotraj Pošte. 

Jeseni najverjetneje o zvišanju plač

Pogajanja o dvigu osnovnih plač je tako ali tako mogoče pričakovati že v kratkem. Kot je znano, so zadnje mesece potekala napeta pogajanja med sindikati in vodstvom, kako izboljšati delovne pogoje, del zaposlenih je tudi stavkal. V tem času so v Pošti dvignili nadomestilo za malico in nekaj dodatkov, s katerimi so se plače popravile za tri oziroma šest odstotkov. Za ureditev delovnega časa so se dogovorili za nove zaposlitve, pri katerih pa podjetje do zdaj ni bilo najuspešnejše. Uprava se je zavezala, da bo do 1. septembra pripravila poročilo o izvedenih ukrepih in njihovih učinkih, nato pa naj bi se socialni dialog nadaljeval.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1134
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin