SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pinus zdaj tudi dokončno v rokah ameriškega mogotca

3

termometer

 | Foto:
Ameriški Albaugh oziroma njegovo evropsko podjetje s sedežem v švicarski Lausanni je dokončno sklenil nakup Tovarne kemičnih izdelkov (TKI) Pinus iz Rač.

Kot je danes sporočil prvi mož evropske podružnice Douglas A. Kaye, se bo podjetje, ki v Račah deluje že od leta 1888, odslej imenovalo Albaugh tovarna kemičnih izdelkov. Osnovna dejavnost Pinusa je proizvodnja sredstev za varstvo rastlin, predvsem njihova uveljavljena blagovna znamka Boom efekt, za trženje katerih ime podjetje trenutno dovoljenje v 19 državah. Za novega lastnika pa je pomembna tudi razvejana prodajna mreža po celotni jugovzhodni Evropi.

"Z nakupom Pinusa, ki zaposluje okoli 90 ljudi, smo pokazali našo usmerjenost k evropskemu trgu in ciljem po rasti naših poslov v Evropi," je ob sklenitvi posla povedal Kurt Pedersen Kaalund, ki ga je ameriški magnat Dennis Albaugh za izvršnega direktorja koncerna imenoval avgusta lani.

Višina kupnine ostaja skrivnost Kaye je ob tem dodal, da njihova naložba pomeni strateško določitev, saj gre v Račah za zelo izkušeno delovno silo, prav tukaj pa bo nastal njihov evropski center proizvodnje. "Posel pomeni tudi širitev naših poslov, saj nam bodo že pridobljena Pinusova dovoljenja omogočila dostop na trgih jugovzhodne Evrope," je še dodal prvi mož evropskega dela Albaugha.

Albaugh naj bi samo v prvem letu v širitev Pinusove proizvodnje vložil 2,5 milijona evrov. Raška tovarna kemičnih izdelkov je bila v lasti poslovneža Igorja Jurija Pogačarja, zaradi dolgov do bank pa je postopek njene prodaje vodil DUTB, na katero sta NLB in NKBM prenesli za skoraj 26 milijonov evrov terjatev. Višina kupnine ostaja skrivnost, po pisanju Dnevnika naj bi neuradno šlo za okoli deset milijonov evrov.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin