SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pekolj: V kratkem bo vse znano!

3

termometer

 | Foto:
V to je prepričan predsednik nadzornega sveta Adrie Airways Tone Pekolj, ki napoveduje, da bo podjetje pravočasno dobilo vodstvo.

Zdajšnjemu začasnemu predsedniku Adrijine uprave Marku Anžurju namreč 21. junija poteče polletni začasni mandat predsednika uprave slovenskega nacionalnega prevoznika, ki ga je aktualna vlada Alenke Bratušek uvrstila v prvi sveženj 15 podjetij, ki jih želi prodati.

Pekolj: Opravili smo pogovore s kandidati, odločitev bo pravočasno sprejeta Na konec aprila končani javni razpis za upravo podjetja je prispelo 15 prijav, z nekaterimi so, kot je danes povedal predsednik nadzornega sveta Tone Pekolj, opravili pogovore o viziji prihodnjega razvoja podjetja, vendar odločitev o tem, kdo bo v prihodnjih letih vodil Adrio Airways, še ni padla, bo pa pravočasno sprejeta. Nadzorniki lahko imenujejo največ dvočlansko upravo in izberejo njenega predsednika z rednim mandatom. Bo padel v vodo tudi zadnji poskus prodaje Adrie Airways, ki se vleče že mesece? Adrii Airways, ki se že leta utaplja v visokih dolgovih in izgubi, že nekaj vlad neuspešno išče strateškega lastnika. Najbrž bo padel v vodo tudi zadnji poskus, ko je država skupaj z bankama Hypo Alpe Adria in UniCredit Banko Slovenija (skupaj so skoraj tričetrtinski lastniški podjetja) ob pomoči švicarske svetovalne hiše Barons Financial Services iskala kupca, pa za Adrio ni bilo resnega zanimanja. Za slovenskega nacionalnega prevoznika se je menda še najbolj dejavno zanimalo nemško podjetje Intro Aviation, pa se za zdaj iz prodaje ni nič izcimilo. Zato številni poznavalci letalske panoge dvomijo, da bo državi, kljub temu da je podjetje uvrstila v prvi sveženj podjetij, namenjenih za prodajo, Adrio tudi zares uspelo prodati.

Slovenski nacionalni prevoznik deli usodo številnih malih operaterjev, tudi Croatie in Jata Adria Airways deli usodo številnih regionalnih prevoznikov, ki se otepajo dolgov in izgube in jim države na vse načine iščejo nove lastnike ali pa so že propadli. Propadel je tudi državni madžarski Malev, globoko v rdečem že leta poslujeta tudi Croatia Airlines in srbski Jat, ki jima državi tako kot Adrii že leta neuspešno iščeta strateškega lastnika.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin