Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2011,
12.18

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

odstop

Četrtek, 23. 6. 2011, 12.18

7 let, 2 meseca

Paloma ostala brez prvega nadzornika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sladkogorska tovarna papirja Paloma je po nedavno neuspešno zaključenem postopku iskanja strateškega partnerja zdaj ostala še brez predsednika nadzornega sveta.

Kot je danes potrdil dosedanji prvi nadzornik Krešo Šavrič, je v sredo podal nepreklicno odstopno izjavo.

Poiskali notranje rezerve podjetja na vseh področjih Šavrič, sicer član uprave Soda, je povedal, da so ob nastopu njegovega mandata leta 2008 in ob prihodu sedanjega predsednika uprave Bojana Rajtmajerja od predhodnikov nasledili več kot šest milijonov evrov izgube. V ta namen so pripravili kratkoročni sanacijski načrt, s katerim so poiskali notranje rezerve podjetja na vseh področjih, hkrati pa so predvideli tudi srednje in dolgoročne ukrepe, ki bi bili potrebni za nadaljnji razvoj družbe in s katerim Paloma ne bi bila ves čas na "nekakšni liniji životarjenja".

Obstoječi lastniki niso pripravljeni vlagati v Palomo Do zaključka iskanja strateškega partnerja ni prišlo, saj je večinski državni lastnik PDP postopek ustavil, neuradno zaradi prenizkih ponudb obeh preostalih zainteresiranih vlagateljev - srbskega Drenika in slovaškega SHP, ki sta ponujala precej manj od sprva načrtovanih 20 milijonov dokapitalizacijskih sredstev. Obstoječi lastniki prav tako niso pripravljeni vložiti sredstev v Palomo, zato je med vrsticami razbrati, da je med Šavričem in večinskim lastnikom prišlo do razlik v pogledih na nadaljnji razvoj družbe.

"Družba je kapitalsko podhranjena Dosedanji prvi nadzornik Palome ravnanja PDP sicer ne želi komentirati, želi pa si, da bi z vzpostavitvijo novega nadzornega sveta, hitro preučil razmere v podjetju in sprejel ustrezne ukrepe, ki bi pomenili obstoj in nadaljnji razvoj Palome. Znova je poudaril, da je družba kapitalsko podhranjena in nujno potrebuje likvidna sredstva, tega, koliko časa podjetje lahko v sedanjih razmerah še zdrži, pa ni želel napovedovati.

Šavrič bo sicer za prihodnji teden, predvidoma v četrtek, še sklical sejo, na kateri bodo med drugim imenovali tudi novega prvega nadzornika. Vodenje nadzornikov bo najverjetneje prevzel dosedanji Šavričev namestnik Simon Černetič, ki prihaja iz Kada. Ostala predstavnika kapitala v nadzornem svetu sta Bogomil Jelenc in Lovrencij Galuf, predstavnika zaposlenih pa Karel Ferk in Jože Korotaj.

Po pisanju časnika Delo bi lahko na skupščini Palome 27. julija, ki naj bi jo sklicali v petek, prišlo do dodatnih sprememb v nadzornem svetu.

Ne spreglejte